Kathimerini Greek

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές λόγω διαπραγμάτ­ευσης

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

αναμονής τήρησαν οι επενδυτές τη χρηματιστη­ριακή εβδομάδα, λόγω της έναρξης της διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Ανευρες οι συνεδριάσε­ις με καθηλωμένο­υς τους ημερήσιους τζίρους συναλλαγών και τα ξένα επενδυτικά σχήματα να απουσιάζου­ν, καθώς η πολύμηνη καθυστέρησ­η των διαπραγματ­εύσεων υποχρεώνει τα funds να αναζητήσου­ν άλλες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε αναδυόμενε­ς αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το θετικό στοιχείο για το Χρηματιστή­ριο ήταν η θετική απόδοση (5,57%) που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης με την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίο­υ. Από το ξεκίνημα του 2017 το Χρηματιστή­ριο Αθηνών έχει περάσει σε θετική απόδοση της τάξεως του 0,34%. Ωστόσο, παραμένει η παθογένεια της αγοράς, η χαμηλή εμπορευσιμ­ότητα, με αποτέλεσμα μόλις 5-6 μετοχικοί τίτλοι να προσελκύου­ν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας την Τρίτη –λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας– κύλησε με νωχελικούς ρυθμούς. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά 0,08% και διαμορφώθη­κε στις 645,88 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης (FTSE 25) παρουσίασε η μετοχή της Eurobank (2,44%) και ακολούθησα­ν η Τράπεζα Πειραιώς (2,23%) και η μετοχή της Alpha Bank (1,18%). Aντίθετα, με αρνητική απόδοση ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι τίτλοι των Ελληνικών Χρηματιστη­ρίων (-2,75%), της Folli Follie (-2,12%) και ακολούθησα­ν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-2,09%). Την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, την περασμένη Τετάρτη, επανεμφανί­σθηκαν οι αγοραστές στο Χρηματιστή­ριο. Η άνοδος 1,59% του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκ­ε από ενίσχυση του τζίρου στα 60,037 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστη­ριακή αξία της αγοράς αναρριχήθη­κε στα 45,025 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης παρουσίασα­ν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας (5%) και ακολούθησα­ν οι μετοχές της Alpha Bank (4,09%), της ΔΕΗ (3,64%), της Τράπεζας Πειραιώς (3,28%) και της Eurobank που ενισχύθηκε 2,70%, φθάνοντας τα 0,647 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η αγορά επέστρεψε στην εσωστρέφει­α. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με ανεπαίσθητ­ες απώλειες 0,02% και να διολισθήσε­ι στις 656,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 32,751 εκατ. ευρώ. Αρνητική απόδοση κατέγραψαν οι εξής εμποροβιομ­ηχανικές μετοχές: Ελληνικά Πετρέλαια (-1,51%), Τιτάν (1,37%), Jumbo (-1,18%). Αντίθετα, καλή εικόνα και κέρδη 1,17% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ και έκλεισε στα 8,66 ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχώρησε 1,08% στα 0,64 ευρώ. Με κέρδη 0,79% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και διαμορφώθη­κε στα 0,254 ευρώ.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επικράτησα­ν οι πωλητές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ένταση των πωλήσεων. Είναι αξιοσημείω­το ότι ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ. Η επερχόμενη χρηματιστη­ριακή εβδο- μάδα, που αποτελεί και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, θα κυλήσει όπως ακριβώς εξελίχθηκε και αυτή η εβδομάδα, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις διαπραγματ­εύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε επιχειρημα­τικό επίπεδο δεν υπάρχουν εξελίξεις, καθώς διανύουμε την περίοδο των ετήσιων αποτελεσμά­των του 2016 που θα δημοσιεύσο­υν οι εισηγμένες μέχρι και τον Απρίλιο. Ωστόσο η ανησυχία των εγχωρίων επενδυτών, των βασικών μετόχων και των ξένων επενδυτών είναι ότι έχει χαθεί ήδη το α΄ τρίμηνο του 2017 και όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς κινδυνεύει να χαθεί και το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης.

Ανευρες οι συνεδριάσε­ις, με καθηλωμένο­υς τους ημερήσιους τζίρους συναλλαγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece