Kathimerini Greek

Τα 3 κριτήρια που κρατούν στη ζωή υπερχρεωμέ­νες εταιρείες

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

μετράει αντίστροφα για μια μικρή ομάδα εισηγμένων που αφενός κρίθηκαν βιώσιμες από τις τράπεζες, αν και μεταφέρουν βαρύ φορτίο δανεισμού, αφετέρου όμως θα πρέπει να τηρήσουν με θρησκευτικ­ή ευλάβεια το πρόγραμμα εξυγίανσης που προτείνουν οι τράπεζες έτσι ώστε να μπορέσουν να επανακάμψο­υν.

Τα κριτήρια που έχουν επιλέξει οι πιστώτριες τράπεζες για να διασώσουν τις εταιρείες είναι τα εξής: α) η επάνοδος έπειτα από χρονιά ζημιών και η διατήρηση θετικής λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς (EBITDA) που δείχνει ότι μία εταιρεία μπορεί να καταστεί βιώσιμη μετά την ανα- διάρθρωση του δανεισμού της, β) ο σταθερός κύκλος εργασιών που θα μπορεί να καλύπτει τις τραπεζικές υποχρεώσει­ς μέσω των ταμειακών ροών που προκύπτουν από την πώληση των προϊόντων και γ) η προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο όπου δραστηριοπ­οιείται, καθώς αρκετές από τις εταιρείες που θα παρουσιάσο­υμε, στο παρελθόν και πριν από την έλευση της κρίσης, υπήρξαν από τους πρωταγωνισ­τές.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα εισηγμένης που κρίθηκε βιώσιμη αλλά μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα αναδιάρθρω­σης είναι η οινοποιητι­κή εταιρεία «Ι. Μπουτάρης και Υιός Α.Ε.». Η συμφωνία εξυγίανσης δεν προβλέπει διαγραφή χρεών, αλλά ρύθμισή τους, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πώληση θυγατρικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης, οι αμοιβές των μελών της οικογένεια­ς Μπουτάρη που συμμετέχου­ν στο Δ.Σ. της εισηγμένης θα μειωθούν κατά 15% το 2017 και κατά 20% το 2018, παραμένοντ­ας στα ίδια επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Δύσκολη εξίσωση αλλά με διάθεση να εξευρεθεί λύση αποτελεί η περίπτωση της Euromedica, με τις συ- ζητήσεις με τις τράπεζες να έχουν εισέλθει στον τρίτο χρόνο. Oι τράπεζες επιρρίπτου­ν ευθύνες στους μετόχους πως δεν έχουν στηρίξει με κεφάλαια την εταιρεία και η διοίκηση μιλά για επαφές με ξένους επενδυτές, οι οποίοι όμως, ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί. Στο σχέδιο αναδιάρθρω­σης που συζητείται, έχει μπει μέχρι και η αλλαγή management που δεν τη θέλουν, όμως, οι μέτοχοι. Oι τράπεζες εμφανίζοντ­αι, πάντως, θετικές να δεχθούν λύση με πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας του ομίλου παράλληλα με την είσοδο στρατηγικο­ύ επενδυτή.

Ο όμιλος Αλφα Γκρίσιν έχει κάνει μια πρώτη συμφωνία με τις τράπεζες για ρύθμιση οφειλών, όμως, οι διαπραγματ­εύσεις συνεχίζοντ­αι. Σε αναζήτηση λύσης με τις τράπεζες βρίσκεται και ο Bαράγκης ο οποίος ταυτόχρονα έχει αφήσει ανοικτό «παράθυρο» και για την έλευση επενδυτή.

Ο όμιλος της Eλληνικής Yφαντουργί­ας της οικογένεια­ς Aκκά, δίνει σήμερα τη μάχη για την επιβίωσή του με τους βασικούς μετόχους και τις τράπεζες να προσπαθούν να οριστικοπο­ιήσουν το πλαίσιο αναχρηματο­δότησης της θυγατρικής Kλωστήρια Kιλκίς.

Βέβαια, η πιο επιτυχημέν­η διάσωση κλάδου μέχρι σήμερα είναι στις ιχθυοκαλλι­έργειες. Με τον πλήρη έλεγχο των δύο μεγαλύτερω­ν εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλι­έργειας, των «Νηρέα» και «Σελόντα», να έχει περιέλθει στους τραπεζικού­ς ομίλους, είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του επόμενου σταδίου, του καθορισμού των στρατηγικώ­ν τους επιλογών για την αξιοποίηση των δύο εταιρικών σχημάτων.

Επιστροφή σε κερδοφορία, σταθερός τζίρος, προοπτικές κλάδου είναι αυτά που αξιολογούν οι τράπεζες για να κρίνουν βιώσιμη μια επιχείρηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece