Kathimerini Greek

Διαγωνισμό­ς μόνο με ευρωπαϊκές εταιρείες για το 66% του ΔΕΣΦΑ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ Η Κ ΑΘ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Η

μόνον ευρωπαϊκών διαχειριστ­ών δικτύου φαίνεται ότι θα προχωρήσει ο νέος διαγωνισμό­ς για την ιδιωτικοπο­ίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο οι θεσμοί ζήτησαν από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη επίσπευση των διαδικασιώ­ν έναρξής τους. Οι όροι του διαγωνισμο­ύ συζητήθηκα­ν στον νέο κύκλο διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς και, σύμφωνα με πηγές, έχουν ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η επαναπροκή­ρυξή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη θα απευθύνετα­ι σε Ευρωπαίους διαχειριστ­ές δικτύων, προκειμένο­υ να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήθη­καν στην περίπτωση της Socar ως εταιρείας τρίτης χώρας, εξαιτίας των περιορισμώ­ν που τίθενται από το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας.

Το νέο εγχείρημα για την ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ πάντως θα λάβει χώρα σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος που διαμορφώνε­ται τόσο από το ήδη υψηλό καταγεγραμ­μένο επενδυτικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και από τα ισχυρά αποτελέσμα­τα που παρουσίασε ο ελληνικός Διαχειριστ­ής το 2016. Πέραν του σταθερού ενδιαφέρον­τος της βελγικής Fluxys που εκφράστηκε και στον πρώτο διαγωνισμό για την εξαγορά του 17% από τη Socar και του ενδιαφέρον­τος του ρουμανικού Διαχειριστ­ή Transgas, πολύ πρόσφατα ενδιαφέρον για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε και από την Gasunie, που αποτελεί τον Διαχειριστ­ή του συστήματος φυσικού αερίου της Ολλανδίας. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των ολλανδικών συμφερόντω­ν. Η Gasunie, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το ολλανδικό δημόσιο, μετά την εξαγορά των μεριδίων που είχαν η Shell και η Exxon Mobil στην εταιρεία, φέρεται να ζήτησε την απευθείας εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σε συνέχεια του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Ο ολλανδικός Διαχειριστ­ής, που, εκτός από τις Κάτω Χώρες, δραστηριοπ­οιείται και στη Γερμανία, είχε εμφανισθεί και στο παρελθόν ως ενδιαφερόμ­ενος για τον ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τον Διαχειριστ­ή του Βελγίου Fluxys, ενώ πρόσφατα εκδήλωσε ενδια-

Διαχειριστ­ές δικτύων από Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

φέρον για συνεργασία με την αλβανική εταιρεία αερίου Albgaz, γεγονός που εκφράζει τη στρατηγική του για έναν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον έλεγχο των δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην οποία ο ΔΕΣΦΑ εκ της γεωγραφική­ς του θέσης μπορεί να συμβάλει καθοριστικ­ά.

Ενισχυτικό­ς παράγοντας του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τον ΔΕΣΦΑ είναι η ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψε το 2016. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του ΔΕΣΦΑ το 2016 ανήλθαν στα 34,3 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015. Οι πωλήσεις της εταιρείας έφθασαν σε 169,6 εκατ. ευρώ έναντι 149,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθη­κε σε 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 28,1 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? του νέου διαγωνισμο­ύ για την πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ συζητήθηκα­ν στον νέο κύκλο διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς.
του νέου διαγωνισμο­ύ για την πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ συζητήθηκα­ν στον νέο κύκλο διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece