Kathimerini Greek

Ο Mr Σκορπιός μετράει ζημίες από την αγορά έργων τέχνης

- BLOOMBERG

ο Ρώσος δισεκατομμ­υριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλε­φ, ο οποίος προ ετών είχε αγοράσει τον Σκορπιό από την οικογένεια Ωνάση, επένδυσε 2 δισ. δολάρια σε έργα τέχνης. Την περασμένη Τρίτη πούλησε έναν από τους πίνακες που είχε αγοράσει το 2008, με ζημία 74%.

Πρόκειται για μια τοπιογραφί­α του Πολ Γκογκέν, η πώληση της οποίας στην πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Christie’s απέφερε στον Ρώσο επιχειρημα­τία καθαρά περίπου 22 εκατ. δολάρια. Το 2008 ο κ. Ριμπολόβλε­φ είχε επενδύσει 2 δισ. δο- λάρια, αγοράζοντα­ς 38 πίνακες ζωγράφων: από Λεονάρντο ντα Βίντσι μέχρι Πικάσο. Η αγορά των έργων τέχνης είχε γίνει σε ιδιωτική δημοπρασία που είχε διοργανώσε­ι ο Ελβετός έμπορος τέχνης Ιβ Μπουβιέ, γνωστός για τη δημιουργία αφορολόγητ­ων αποθηκών έργων τέχνης στη Σιγκαπούρη και στο Λουξεμβούρ­γο. Πριν από δύο χρόνια, ο κ. Ριμπολόβλε­φ είχε ασκήσει αγωγή κατά του κ. Μπουβιέ, υποστηρίζο­ντας ότι ο Ελβετός έμπορος έργων τέχνης είχε υπερτιμήσε­ι κατά 1 δισ. δολάρια τα έργα που του είχε που- λήσει. Ο κ. Ρον Σόφερ, δικηγόρος του κ. Μπουβιέ, δήλωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι τα έργα ήταν ακριβώς αυτά που ήθελε ο κ. Ριμπολόβλε­φ και πως είχε συμφωνήσει να τα αγοράσει στην τιμή που του είχε προσφερθεί. Εκτοτε, ο Ρώσος μεγιστάνας πουλάει τα έργα τέχνης που είχε αγοράσει – για ορισμένα, μάλιστα, είχε πληρώσει πακτωλό χρημάτων. Ηδη έχει πουλήσει τρία έργα με συνολική ζημία 100 εκατ. δολάρια. Αναμένεται να πουλήσει ακόμη πέντε έργα σε προσεχείς δημοπρασίε­ς του οίκου Christie’s. Ο εν λόγω οίκος έχει εκτιμήσει τα έργα σε τιμές χαμηλότερε­ς από αυτές που είχε πληρώσει ο κ. Ριμπολόβλε­φ, συνεπώς αναμένεται να αυξηθεί η οικονομική του ζημία. Η βιομηχανία των έργων τέχνης παρακολουθ­εί στενά τις δημοπρασίε­ς αυτής και της ερχόμενης εβδομάδας, διότι θα αποτελέσου­ν το πρώτο σημαντικό τεστ της αγοράς μετά τη σημαντική υποχώρησή της στη διάρκεια του 2016. Πέρυσι οι πωλήσεις από τον οίκο Christie’s είχαν μειωθεί κατά 17% στα 5,4 δισ. δολάρια.

 ??  ?? Το 2008, ο κ. Ριμπολόβλε­φ επένδυσε 2 δισ. δολάρια, αγοράζοντα­ς 38 πίνακες ζωγράφων: από Λεονάρντο ντα Βίντσι μέχρι Πικάσο.
Το 2008, ο κ. Ριμπολόβλε­φ επένδυσε 2 δισ. δολάρια, αγοράζοντα­ς 38 πίνακες ζωγράφων: από Λεονάρντο ντα Βίντσι μέχρι Πικάσο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece