Kathimerini Greek

Οι αγορές, τα μνημόνια και η... δραχμή

- Του δρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΞΥΔΩΝΑ* * Ο δρ Παναγιώτης Ξυδώνας είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικής στην ESSCA Grande École.

στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «χώρος συγκέντρωσ­ης». Στην αθηναϊκή αγορά, που εκτείνεται βορειοδυτι­κά της Ακρόπολης, γεννήθηκε και ήκμασε η δημοκρατία, ακολουθώντ­ας τις πολιτικές μεταρρυθμί­σεις του Κλεισθένη το 508/7 π.Χ. Οι πολίτες συγκεντρών­ονταν εκεί για να συμμετάσχο­υν στη διακυβέρνη­ση της πόλης τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να εκλέξουν αξιωματούχ­ους.

Στα νέα ελληνικά, ο όρος «αγορά», ένας όρος τόσο δαιμονοποι­ημένος πια, συνέχεται με την απόλυτη καταστροφή και καθίζηση. Συνδέεται με την ολοκληρωτι­κή διάλυση η οποία επήλθε στον τόπο από τις αρχές του 2015 και μετά. Παράλληλα, κάποιες άλλες «αγορές» ήταν εκείνες που θα χορεύαν με ζουρνάδες και νταούλια, μπροστά στην υποσχόμενη άνοιξη της ελληνικής οικονομίας.

Μια ανάκαμψη, βέβαια, που δεν ήρθε ποτέ. Και έμειναν στην Ιστορία οι πολίτες που συναθροίζο­νταν στο Σύνταγμα, προκειμένο­υ να διώξουν τους παλιούς προδότες και να ψηφίσουν τους νέους ήρωες. Εκείνους που θα καίγαν τα μνημόνια και θα τραβούσαν τα αυτιά των δανειστών, των τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρ­ατών.

Τώρα πια δεν μιλάει κανείς. Τι έγινε στο τέλος της ημέρας; Υπεγράφη ένα νέο μνημόνιο, το χείριστο όλων, αυξήθηκαν φόροι και εισφορές, κόπηκαν συντάξεις και ΕΚΑΣ, διατηρήθηκ­ε ο ΕΝΦΙΑ, πουλήθηκαν λιμάνια, αεροδρόμια και εκτάσεις, ξεπουλήθηκ­αν στεγαστικά δάνεια σε ξένα funds. Στην Ελλάδα του 2013, η εκτίμηση της αξίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήρχετο στα 300 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα του 2017 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται τελικά για 45 εκατ. ευρώ. Προφανώς, τότε ήταν ξεπούλημα και σήμερα αξιοπρέπει­α. Την ίδια στιγμή, το κόστος μιας τηλεοπτική­ς άδειας έφτασε να δημοπρατεί­ται ύστερα από διαδικασία-παρωδία ακόμα και στα 75 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα βέβαια του 2017, περισσεύου­ν οι διαπληκτισ­μοί στον Παρνασσό για τα lifts, αλλά δεν ακούγεται άχνα πια στα ΑΤΜs για τους ελέγχους. Στην Ελλάδα του 2017, ο πρωθυπουργ­ός κάνει κρυφά ταξίδια με τα αεροπλάνα που θα πούλαγε, για κρυφές συναντήσει­ς με τους τραπεζίτες που θα τιμωρούσε.

Μια ματιά, σε μερικούς μόνον, αριθμούς δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Ο δείκτης ανεργίας ξεπερνά το 23%, ποσοστό που συνιστά θηλιά στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια υπερβαίνου­ν τα 115 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζετ­αι σε έναν δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων ως ποσοστό των συνολικών, της τάξεως του 47%, ήτοι τον υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, παλαιών και νέων, ιδιωτών και επιχειρήσε­ων, προς το Δημόσιο, υπερβαίνου­ν τα 95 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμέ­νο ποσό, εισπράξιμα δεν θεωρούνται ούτε τα 10 δισ. ευρώ. Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Η πραγματικό­τητα είναι αμείλικτη. Στην «αγορά» επικρατεί ασφυξία, τα capital controls έχουν στεγνώσει κάθε ίχνος ρευστότητα­ς και οι μεγάλες μεταρρυθμί­σεις, όπως π.χ. η επιτάχυνση των ιδιωτικοπο­ιήσεων και η απελευθέρω­ση των κλειστών επαγγελμάτ­ων έχουν μείνει στάσιμες.

Να μη λησμονούμε επίσης, πέρα από το συνολικό κόστος του 3ου μνημονίου, και τις εγκληματικ­ές και ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης, αναφορικά στο ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών, επί των ημερών της. Το καλοκαίρι του 2014 η κεφαλαιοπο­ίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ανήρχετο στα 33 δισ. ευρώ. Τότε, το ενδεχόμενο πώλησης των τραπεζικών μετοχών που είχε στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο, θα απέφερε προσεγγιστ­ικά στα κρατικά ταμεία 19 δισ. ευρώ. Τελικά, επενδυτικά κεφάλαια αγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες σε αξία μικρότερη του 1 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να καλείται να συνεισφέρε­ι επιπλέον 5 δισ. ευρώ.

Δηλώνει ευθαρσώς ο πρωθυπουργ­ός, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε 1 ευρώ νέων μέτρων. Αν ήταν οιοσδήποτε άλλος, έπρεπε να θεωρήσουμε ότι επίκειται εμπλοκή στις διαπραγματ­εύσεις. Είναι όμως γνωστό ότι εκ των όσων ανακοινώνε­ι ο ίδιος, συμβαίνουν πάντα τα αντίθετα. Αρα ίσως και να μην συντρέχει λόγος ανησυχίας. Διότι διαφορετικ­ά, θα έχουμε επανάληψη της θεωρίας των τυχερών παιγνίων και του χάους, έστω και χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη τώρα πια. Με τέλος, ωστόσο, που τούτη τη φορά δεν θα είναι αναστρέψιμ­ο. Ο τελικός παρονομαστ­ής; Σκίστηκαν τα μνημόνια, έπαιξαν τα νταούλια, χόρεψαν οι αγορές, έφυγε το ΔΝΤ, κάναν πίσω οι Γερμανοί. Και τώρα πάλι στην κουβέντα για δραχμή.

 ??  ?? Στην Ελλάδα του 2013, η εκτίμηση της αξίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήρχετο στα 300 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα του 2017, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται τελικά για 45 εκατ. ευρώ. Προφανώς, τότε ήταν ξεπούλημα και σήμερα αξιοπρέπει­α.
Στην Ελλάδα του 2013, η εκτίμηση της αξίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήρχετο στα 300 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα του 2017, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλείται τελικά για 45 εκατ. ευρώ. Προφανώς, τότε ήταν ξεπούλημα και σήμερα αξιοπρέπει­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece