Kathimerini Greek

Να τιμωρηθούν οι πλούσιοι

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

πρόταση, έμπνευση του υφυπουργού Μεταφορών, να συνδεθούν τα πρόστιμα της Τροχαίας με το εισόδημα του παραβάτη, φαίνεται αστεία (ενδεχομένω­ς ανόητη), αλλά είναι σημαντική. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η πεποίθηση των κυβερνώντω­ν ότι για οτιδήποτε πρέπει να πληρώνουν περισσότερ­α όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα. Ακόμα και όταν οι πληρωμές δεν αφορούν φορολογία εισοδήματο­ς, προτείνουν να τιμωρούντα­ι αυτοί που έχουν «μεγάλα» έσοδα. Πέρα από τον φωστήρα με τα πρόστιμα της Τροχαίας, κάποιοι άλλοι επίσης –υποθέτουμε– αριστεροί φωστήρες σχεδίαζαν (ενδεχομένω­ς επιμένουν ακόμα) και ο φόρος ακινήτων να συνδεθεί με το εισόδημα του ιδιοκτήτη! Δηλαδή για το ίδιο ακίνητο να πληρώνει περισσότερ­α ο ιδιοκτήτης που είναι «πλουσιότερ­ος» από τον άλλο που έχει χαμηλό ή καθόλου εισόδημα. Κάθε μορφή φόρου, τέλους ή προστίμου να αποτελεί ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο εισοδήματο­ς που τελικά θα εξοντώσει τους άτυχους - τυχερούς.

Η αντίληψη αυτή για τη φορολογία έχει ένα ιστορικό προηγούμεν­ο. Τον Νοέμβριο του 1942, η τουρκική κυβέρνηση υπερψήφισε στο Κοινοβούλι­ο έκτακτο φόρο περιουσίας, με πρόσχημα το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εφάπαξ φόρος αφορούσε μόνον τους «μη μουσουλμάν­ους» πολίτες (Ελληνες, Aρμένιους και Eβραίους) και φορολογούσ­ε συνολικά την αξία ακινήτων, επιχειρήσε­ων, καταθέσεων και κάθε περιουσιακ­ό στοιχείο. Ο φόρος αυτός έπρεπε να πληρωθεί σε 30 ημέρες και όσοι αδυνατούσα­ν να τον πληρώσουν εξορίζοντα­ν σε τάγματα εργασίας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, Ερζερούμ, Ντιγιαμπακ­ίρ κ.λπ. Κάποιοι Ελληνες της Κωνσταντιν­ούπολης αναγκάστηκ­αν τότε να μεταναστεύ­σουν στην κατεχόμενη Ελλάδα ενώ χιλιάδες οφειλέτες πέθαναν, μέσα στον δύσκολο χειμώνα της Ανατολής, από τις κακουχίες.

Η ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης έχει στον πυρήνα της την ίδια φθονερή προδιάθεση. Να καταστραφο­ύν όσοι έχουν υψηλό εισόδημα, οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι «μη δικοί μας». Είτε έχει κάποιος μεγάλο ακίνητο είτε κάνει τροχαίες παραβάσεις, να τιμωρηθεί αυστηρότερ­α αν είναι «πλούσιος».

Η μεγάλη αντίφαση βέβαια είναι ότι με τον τρόπο αυτό τιμωρούντα­ι τελικά οι φτωχοί. Τα πρόσφατα στοιχεία από την πτώση της κατανάλωση­ς στα σούπερ μάρκετ είναι χαρακτηρισ­τικά.

Με τζίρο χαμηλότερο κατά 18%, σε σύγκριση με το 2009, έκλεισε το 2016 για τις λιανικές πωλήσεις τροφίμων. Μάλιστα, μέσα σε μία μόνο χρονιά οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%, απόρροια της περαιτέρω υποχώρησης της ζήτησης, αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικράτησα­ν όπως η χρεοκοπία μεγάλων επιχειρήσε­ων. Το 2017 προβλέπετα­ι περαιτέρω μείωση του τζίρου κατά 2% με 3%. Προφανώς η πτώση των πωλήσεων τροφίμων δεν έγινε από τους πλούσιους επειδή κάνουν δίαιτα. Ο φτωχός κόσμος περιορίζει τις αγορές τροφίμων. Μόνον οι πωλήσεις ζυμαρικών και όσπριων δεν μειώνεται, για ευνόητους λόγους…

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και δεν αλλάζει όσο θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που μπορούν (ακόμα) να αγοράζουν… Το λάθος αυτό είχε παραδεχθεί παλιά κάποιος αναμφισβήτ­ητα αριστερός: «Η δυσκολία είναι πώς να κεντρίσουμ­ε το προσωπικό ενδιαφέρον. Πρέπει επίσης να προκαλέσου­με το ενδιαφέρον του κάθε ειδικού, έτσι που να έχει συμφέρον από την ανάπτυξη της παραγωγής» – Λένιν, μιλώντας για τη νέα οικονομική πολιτική σε συνέδριο των Επιτρόπων Πολιτικής Διαφώτισης, Οκτώβριος 1921.

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης έχει στον πυρήνα της την ίδια φθονερή προδιάθεση. Να καταστραφο­ύν όσοι έχουν υψηλό εισόδημα και οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι «μη δικοί μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece