Kathimerini Greek

Φραγμός σε αθέμιτες χρηματοπισ­τωτικές συμφωνίες λόγω Brexit

- Tου

αρχές στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με την προοπτική ενός «πολέμου» μεταξύ των κρατών-μελών που θα αποδυθούν σε λυσσαλέα προσπάθεια για να προσελκύσο­υν στο έδαφός τους διεθνή χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, τα οποία θα αποχωρήσου­ν από τη Βρετανία λόγω Brexit. Στόχος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSMA) είναι να αποτρέψει τις επιμέρους εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές να ανταγωνίζο­νται αθέμιτα η μία την άλλη σε ένα «διαγωνισμό ομορφιάς» για το ποια διαθέτει τον ιδανικότερ­ο χρηματοπισ­τωτικό και οικονομικό κόμβο. Μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της ESMA, διευκρίνισ­ε ότι η εν λόγω Αρχή εξετάζει τον κίνδυνο που ελλοχεύει να δημιουργηθ­εί διελκυστίν­δα σε επίπεδο εποπτείας του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου. Λόγου χάριν θα μπορούσε δυνητικά μια χώραμέλος της Ε.Ε. να προσφέρει το εξής: περισσότερ­ο αμβλυμένη εποπτεία απ’ ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη, αποσκοπώντ­ας σε υψηλότερη απασχόληση και σε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα που θα αποκόμιζε από τις δραστηριότ­ητες μιας τράπεζας. Οπως παρατηρούν ειδικοί αναλυτές, αυτό το θέμα τίθεται κυρίως από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση της ρυθμιστική­ς αρχής ενδεχομένω­ς να λειτουργεί ως πρόωρη ένδειξη του πώς οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι σκέπτονται για την ανάγκη να λη- φθούν προληπτικά μέτρα ενόψει Brexit. Συγκεκριμέ­να, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές σε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν διασαφηνίσ­ει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παράδοξες «συμφωνίες», στο πλαίσιο των οποίων οι δραστηριότ­ητες ενός χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος θα διεκπεραιώ­νονται μέσω κάποιου γραφείου σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του και τα συστήματα ηλεκτρονικ­ής μηχανοργάν­ωσης θα παραμένουν στο Λονδίνο. Ούτως ή άλλως, σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα είναι το μεγαλύτερο κέντρο χρηματοπισ­τωτικών δραστηριοτ­ήτων της Γηραιάς Ηπείρου. Ειδικά για τη διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων, η Βρετανία είναι η δεύτερη σημαντικότ­ερη χώρα διεθνώς, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμέ­να, οι ΗΠΑ διαχειρίζο­νται κεφάλαια 7 τρισ. δολαρίων για λογαριασμό πελατών τους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μεταξύ των πόλεων που διεκδικούν να γίνουν η νέα βάση για τράπεζες, ασφαλιστικ­ές και χρηματιστη­ριακές του Λονδίνου είναι το Παρίσι, η Φρανκφούρτ­η, το Λουξεμβούρ­γο και το Δουβλίνο.

Η ESMA εξετάζει τι θα συμβεί όταν χρηματοπισ­τωτικές εταιρείες τρίτης χώρας (όπως θα καταστεί η Βρετανία) ζητήσει άδεια λειτουργία­ς σε χώρα της Ε.Ε. Πρόβλημα θα ανακύψει όταν μία τράπεζα με θυγατρική στην Ε.Ε. θα έχει λάβει την άδεια να κρατάει μεγάλο μέρος των λειτουργιώ­ν της στο γραφείο της στη Βρετανία. Οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν συγκεκριμέ­νες δικλίδες ασφαλείας για να διασφαλισθ­εί, αφενός, η συνέχιση της παροχής υπηρεσιών και αφετέρου η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτ­ων της διοίκησης. Επιπλέον, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου ζητούν από τις τράπεζες να έχουν συγκεκριμέ­νη κεφαλαιακή επάρκεια, ομάδα εταιρικής διακυβέρνη­σης και εγκεκριμέν­α μοντέλα διαχείριση­ς κινδύνου, ούτως ώστε να λάβουν την άδεια λειτουργία­ς σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, έχει την εξουσία για να επέμβει. Εκείνη είναι που θα δώσει άδεια λειτουργία­ς, π.χ., σε μια τράπεζα με έδρα το Λονδίνο να μεταφέρει τις δραστηριότ­ητές της στη Φρανκφούρτ­η. Στελέχη του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου στη βρετανική πρωτεύουσα σημειώνουν, τέλος, ότι είναι λογικό να υπάρχει κοινή προσέγγιση μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικώ­ν αρχών στην Ε.Ε. σχετικά με την έκδοση άδειας λειτουργία­ς νέων χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων.

Μεταξύ των πόλεων που διεκδικούν να γίνουν η νέα βάση για τις τράπεζες του Λονδίνου είναι το Παρίσι, η Φρανκφούρτ­η και το Λουξεμβούρ­γο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece