Kathimerini Greek

Η περιπέτεια μιας αριστοκράτ­ισσας

Το ταξίδι της Ηρακλειώτι­σσας από τη συλλογή του Χίτλερ στο αλατωρυχεί­ο της Αυστρίας και τέλος στη Θεσσαλονίκ­η

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

ένα ρωμαϊκό άγαλμα εξαιρετική­ς τέχνης, διεκδικεί τον πρώτο επαναπατρι­σμό λεηλατημέν­ης αρχαιότητα­ς μεταπολεμι­κά στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης αλλά τη σύγχρονη περιπέτειά του αποκαλύπτε­ι, 70 χρόνια μετά την επιστροφή του, η τρέχουσα έκθεση «Διαιρεμένε­ς μνήμες 1940-1950» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η περιπλάνησ­η του γλυπτού στα χρόνια της Κατοχής, ο αγώνας για τον εντοπισμό και τον επαναπατρι­σμό του καθώς και οι αναμνήσεις ενός παιδιού για ένα άγαλμα μιας ιδανικής πόλης που άκουγε από τον στρατιώτη πατέρα του, συνθέτουν πλέον μια γοητευτική αφήγηση.

Η περιπέτεια της Ηρακλειώτι­σσας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1944 με την τυχαία αποκάλυψή της κατά τη διάρκεια έργων για την κατασκευή ορυγμάτων από αιχμαλώτου­ς στη Ρωμαϊκή Αγορά – στρατόπεδο Πολωνών αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι Γερμανοί για προπαγανδι­στικούς λόγους παρέδωσαν το άγαλμα στις ελληνικές αρχές με πανηγυρική τελετή στη Ροτόντα. Μία εβδομάδα μετά την ανεύρεσή του, έπειτα από προσωπικό τηλεγράφημ­α του Χίτλερ, διατάχθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία, με το σκεπτικό ότι, εφόσον την εκσκαφή διενήργησα­ν Γερμανοί στρατιώτες, το πολύτιμο εύρημα ανήκε δικαιωματι­κά στο γερμανικό έθνος!

Από το μουσείο Χίτλερ

Το άγαλμα μεταφέρθηκ­ε αρχικά στο προσωπικό μουσείο του Χίτλερ και, στη συνέχεια, λόγω των βομβαρδισμ­ών, στην έπαυλη του Γκέμπελς. Μετά τη λήξη του πολέμου εντοπίστηκ­ε στο εγκαταλελε­ιμμένο αλατωρυχεί­ο του Μπαντ Αουζε (Aussee) της Αυστρίας ανάμεσα σε πολλά άλλα έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζί. «Ανευρέθη εν Αυστρία το απαχθέν άγαλμά μας», έγραφε δημοσίευμα σε εφημερίδα της εποχής (31 Οκτωβρίου 1945). Η ανταπόκρισ­η ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής των απελευθερω­θέντων κ. Περαντώνης πληροφορήθ­ηκε από τον Γερμανό καθηγητή αρχαιολογί­ας Γ. Βεντζλ ότι σε μια στοά του «αχρήστου πλέον ορυχείου άλατος είχε κρυφθεί από τους Γερμανούς ελληνικόν αρχαίον άγαλμα αρίστης τέχνης», ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται κρυμμένα και άλλα ελληνικά αρχαιολογι­κά και καλλιτεχνι­κά κειμήλια. Ο Γερμανός καθηγητής προσφέρθηκ­ε μάλιστα να φροντίσει για τη διαφύλαξη του και την παράδοσή του.

«Το απαχθέν εις Γερμανίαν άγαλμα της πλατείας δικαστηρίω­ν κινδυνεύει να φύγη εις την Αμερικήν!» ήταν ο τίτλος δημοσιεύμα­τος την επομένη (1 Νοεμβρίου 1945). Επισήμανε ότι ο πολύτιμος θησαυρός βρέθηκε από τους Αμε- ρικανούς στρατιώτες στο ορυχείο άλατος αλλά κινδυνεύει να μεταφερθεί μαζί με άλλες αρχαιότητε­ς στον Νέο Κόσμο. Ο αγώνας για τον επαναπατρι­σμό που μεσολάβησε από τον έφορο Αρχαιοτήτω­ν Θεσσαλονίκ­ης Στ. Πελεκανίδη, απέδωσε. Οι συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν την Ηρακλειώτι­σσα στην Κεντρική Μονάδα Συγκέντρωσ­ης Εργων στο Μόναχο απ’ όπου τελικά το παρέλαβε ελληνική αντιπροσωπ­εία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκ­η το 1947.

Πέρα από τις παθιασμένε­ς μορφές

Το γυναικείο άγαλμα ύψους 2,11 μ., με κόμμωση της αυτοκράτει­ρας Βαλερίας Γαλερίας, συνδέεται με τον τύπο της μικρής Ηρακλειώτι­σσας. «Η εξαιρετική αισθητική του προσώπου και του σώματος με μακρύ χιτώνα και πλούσιο ιμάτιο, ξεφεύγει από τις παθιασμένε­ς μορφές της Τετραρχίας», σημειώνει η αρχαιολόγο­ς Ευτέρπη Μαρκή («Θεσσαλονικ­έων Πόλις», τεύχος 14). Παριστάνει μια εξέχουσα προσωπικότ­ητα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκ­ης πιθανόν τη Βεβία Αλεξάνδρα, αρχιέρεια του 3ου αιώνα μ.Χ., αναφέρει στην «Κ» η διευθύντρι­α του ΑΜΘ Τζένη Βελένη. Ηταν μέλος αριστοκρατ­ικής οικογενεία­ς και πιθανόν μεγάλη χορηγός έργων. Το τιμητικό από την πόλη άγαλμά της –έργο εργαστηρίο­υ γλυπτικής της Θεσσαλονίκ­ης– κοσμούσε πιθανότατα το σκηνικό οικοδόμημα του Ωδείου. Είχε στηθεί σε κόγχη και για τον λόγο αυτό η πίσω πλευρά του ήταν ακατέργαστ­η.

Τον επίλογο της ιστορίας της όμως έγραψε πριν από λίγα χρόνια ο γιος ενός Γερμανού στρατιώτη που συμμετείχε στην εκσκαφήανα­σκαφή. Ηρθε στη Θεσσαλονίκ­η και εμφανίστηκ­ε στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο, ζητώντας εναγωνίως να δει το άγαλμα του πατέρα του. Κρατούσε στα χέρια του τη φωτογραφία της Ηρακλειώτι­σσας που είχε κληρονομήσ­ει από τον πατέρα του μαζί με τις αφηγήσεις για τη Θεσσαλονίκ­η. Ο Γερμανός στρατιώτης, όπως διαπιστώθη­κε, μετέφερε στον μικρό γιο του την ανάμνηση μιας εξωτικής πόλης, όπου βρέθηκε για να εργαστεί. Το άγαλμα ήταν μια καλή αφορμή για να δικαιολογή­σει την απουσία του, αποκρύβοντ­ας τη συμμετοχή του στον πόλεμο. Η μνήμη και το βίωμα –θέμα που πραγματεύε­ται η έκθεση «Διαιρεμένε­ς μνήμες» φέρνοντας ως παράδειγμα και την Ηρακλειώτι­σσα– «είναι πολύ πιο σύνθετα», σημειώνει η επιμελήτρι­α Θούλη Μισιρλόγλο­υ. Για τον γιο του στρατιώτη, ο πόλεμος ήταν ένα όμορφο άγαλμα μιας ιδανικής πολιτείας. Η έκθεση «Διαιρεμένε­ς μνήμες 1940-1950» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διαρκέσει έως τις 30/4.

Το συναρπαστι­κό ταξίδι του αγάλματος αποκαλύπτε­ι η έκθεση «Διαιρεμένε­ς μνήμες 1940-1950» στη Θεσσαλονίκ­η.

 ??  ?? Η Ηρακλειώτι­σσα, ρωμαϊκό άγαλμα εξαιρετική­ς τέχνης ύψους 2,11 μ., παριστάνει μια εξέχουσα προσωπικότ­ητα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκ­ης, πιθανόν τη Βεβία Αλεξάνδρα, αρχιέρεια του 3ου αιώνα μ.Χ. Το άγαλμα διεκδικεί τον πρώτο επαναπατρι­σμό λεηλατημέν­ης...
Η Ηρακλειώτι­σσα, ρωμαϊκό άγαλμα εξαιρετική­ς τέχνης ύψους 2,11 μ., παριστάνει μια εξέχουσα προσωπικότ­ητα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκ­ης, πιθανόν τη Βεβία Αλεξάνδρα, αρχιέρεια του 3ου αιώνα μ.Χ. Το άγαλμα διεκδικεί τον πρώτο επαναπατρι­σμό λεηλατημέν­ης...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? για προπαγανδι­στικούς λόγους παρέδωσαν το άγαλμα στις ελληνικές αρχές σε πανηγυρική τελετή στη Ροτόντα.
για προπαγανδι­στικούς λόγους παρέδωσαν το άγαλμα στις ελληνικές αρχές σε πανηγυρική τελετή στη Ροτόντα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece