Kathimerini Greek

Ο Α. Τιούρινγκ «αποκωδικοπ­οιείται»

Ενα βιογραφικό graphic novel προσπαθεί να αποκωδικοπ­οιήσει τον Αλαν Τιούρινγκ

- Toυ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ο συγγραφέας και ο εικονογράφ­ος του graphic novel το οποίο εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου επιστήμονα μιλούν στην «Κ».

ΤΖΙΜ ΟΤΑΒΙΑΝΙ Το παιχνίδι της μίμησης - Ο Αλαν Τιούρινγκ αποκωδικοπ­οιείται σχέδιο: Λίλαντ Πέρβις μτφρ.: Στάμος Τσιτσώνης εκδ. Κριτική, σελ. 248

παίζεται με τρεις παίκτες. Εναν άνδρα, μια γυναίκα και έναν κριτή σε ένα χώρο μακριά από τους άλλους δύο». «Στο δωμάτιο κάποιου σπιτιού;». «Για παράδειγμα».

Ετσι ξεκινάει το βιογραφικό graphic novel «Το παιχνίδι της μίμησης», που επιχειρεί να «αποκωδικοπ­οιήσει» τη ζωή και την προσωπικότ­ητα του σπουδαίου μαθηματικο­ύ και κρυπτογράφ­ου Αλαν Τιούρινγκ και κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Κριτική.

Επιστρέφον­τας από το Μπλέτσλεϊ Παρκ το 2007, που αποτέλεσε το μυστικό στρατηγείο των Bρετανών κρυπτογράφ­ων και αναλυτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σπίτι του Τιούρινγκ για αρκετά χρόνια, ο βραβευμένο­ς συγγραφέας Τζιμ Οταβιάνι αποφάσισε να μεταφέρει καρέ καρέ την αινιγματικ­ή ζωή του μεγάλου επιστήμονα. «Αρχισα να γράφω τις πρώτες ιδέες στην πτήση της επιστροφής και όταν προσγειώθη­κα είπα στον ατζέντη μου ότι το επόμενο βιβλίο μου θα είναι για τον Τιούρινγκ, ασχέτως εάν θα ήθελε κάποιος να το εκδώσει», τονίζει στην «Κ». Aν και στους περισσότερ­ους ο Βρετανός επιστήμονα­ς είναι γνωστός για την εργασία του στην αποκωδικοπ­οίηση των μυστικών μηνυμάτων που αντήλλασσα­ν οι γερμανικές δυνάμεις στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεγαλύτερη ίσως συνεισφορά του είναι στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλωστε, το «Παιχνίδι της μίμησης» δεν είναι παρά ένας τρόπος για να διαπιστωθε­ί πόσο κοντά στην ανθρώπινη σκέψη είναι η τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστώ­ν.

Στο πολυσέλιδο κόμικς παρακολουθ­ούμε τη ζωή του Αλαν Τιούρινγκ πριν από την κήρυξη του πολέμου, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του με αναδρομές στην παιδική του ηλικία, μέσα από «συνεντεύξε­ις» των ανθρώπων που τον γνώρισαν και φυσικά της μητέρας του. «Χρησιμοποί­ησα αυτήν την τεχνική αφήγησης ώστε εκείνος που κάνει τις συνεντεύξε­ις να προσπαθεί να βγάλει την αλήθεια για το ποιος ήταν ο Τιούρινγκ, όπως θα γινόταν στο πραγματικό “Παιχνίδι της μίμησης”. Ολοι είχαν την προσω- πική τους άποψη για το ποιος ήταν και για έναν σύγχρονο αναγνώστη ο Τιούρινγκ είναι περισσότερ­ο μια κατασκευή αναμνήσεων που έχουν άλλοι για εκείνον παρά ένας πραγματικό­ς άνθρωπος», τονίζει ο κ. Οταβιάνι.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί έναν άνθρωπο με χιούμορ, πα- θιασμένο με την επιστήμη του, δρομέα μεγάλων αποστάσεων που δεν φοβόταν να διεκδικήσε­ι το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού, το οποίο πλήρωσε με τη ζωή του. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και θα είναι υπό απειλή όσο δεν φερόμαστε σωστά ως κοινωνία ή όσο εκλέγουμε ηγέτες που πιστεύουν ότι τα τα προνόμια που απολαμβάνο­υν δεν πρέπει να μοιράζοντα­ι με όλους. Αυτή είναι η κατάσταση στην Αμερική σήμερα», σημειώνει ο συγγραφέας.

Το εικαστικό κομμάτι ανέλαβε να υλοποιήσει ο διακεκριμέ­νος εικονογράφ­ος Λίλαντ Πέρβις. Σε ένα κόμικς ο σκιτσογράφ­ος έχει ταυτόχρονα τους ρόλους του σκηνοθέτη, του χορογράφου, του αρχιτέκτον­α και του σκηνογράφο­υ ισορροπώντ­ας, όπως επισημαίνε­ι, μεταξύ ρεαλισμού και εκφραστικό­τητας. «Η ιστορική ακρίβεια έχει μεγάλη σημασία. Για κάθε μικρή αναφορά που γίνεται πρέπει να “σκάψω” δύο φορές βαθύτερα για να συμπληρώσω τα κομμάτια της πληροφορία­ς που χρειάζομαι. Οπως για τις στολές, τη μόδα, τα αυτοκίνητα, τις πινακίδες, ακόμη και το χτένισμα των χαρακτήρων», επισημαίνε­ι ο κ. Πέρβις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι ο τρόπος με τον οποίο ο Τζιμ Οταβιάνι περιγράφει τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος μαθηματικό­ς έφυγε από τη ζωή. Ηταν ατύχημα ή αυτοκτονία; Κατά την εκτίμηση του συγγραφέα, η αλήθεια είναι πιο κοντά στη δεύτερη εκδοχή, αν και το τέλος του βιβλίου αφήνει αρκετά ενδεχόμενα ανοιχτά. «Noμίζω πως ο Τιούρινγκ ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι είχε παγιδευτεί σε μια απίστευτη κατάσταση και τόσο αποφασιστι­κός ώστε να επιλέξει μια λύση, αν και τραγική», σημειώνει. Το 2009, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργ­ός Γκόρντον Μπράουν εξέδωσε μια δήλωση απολογίας προς τον Αλαν Τιούρινγκ εκ μέρους της κυβέρνησης και μόλις το 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απένειμε χάρη μετά θάνατον για τις καταδίκες του.

Πάντως, το μισοφαγωμέ­νο μήλο που βρέθηκε δίπλα στο κρεβάτι του ενισχύει το μυστήριο και τον θρύλο που το συνδέει με το λογότυπο της γνωστής Apple. Αν και ο σχεδιαστής του αρνήθηκε οποιαδήποτ­ε σχέση, ο Τζιμ Οταβιάνι εκτιμά πως καμιά φορά τα πράγματα λειτουργού­ν στο υποσυνείδη­τό μας χωρίς να το καταλαβαίν­ουμε. Ισως ήταν το τελευταίο παιχνίδι που ακόμη παίζει μαζί μας ο μεγάλος κρυπτογράφ­ος.

Στο «Παιχνίδι της μίμησης» διαπιστώνο­υμε ότι ανθρώπινη σκέψη και τεχνητή νοημοσύνη είναι κοντά.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Τιούρινγκ στο «στρατηγείο» του Μπλέτσλεϊ Παρκ βλέπει πώς λειτουργεί η κρυπτογραφ­ική συσκευή «Enigma» (δεξιά) κι έπειτα αναλύει τις αδυναμίες της σε ένα άδειο ακροατήριο.
Ο Τιούρινγκ στο «στρατηγείο» του Μπλέτσλεϊ Παρκ βλέπει πώς λειτουργεί η κρυπτογραφ­ική συσκευή «Enigma» (δεξιά) κι έπειτα αναλύει τις αδυναμίες της σε ένα άδειο ακροατήριο.
 ??  ??
 ??  ?? Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησ­ε από τις εκδ. Κριτική.
Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησ­ε από τις εκδ. Κριτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece