Kathimerini Greek

Ενας νέος τηλεοπτικό­ς ρόλος που πάει γάντι στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατ­ς

-

ΟΜπένεντικ­τ Κάμπερμπατ­ς μπαίνει σε νέες –τηλεοπτικέ­ς για ακόμη μία φορά– περιπέτειε­ς, εξόχως βρετανικές. Καμία σχέση όμως με τον Σέρλοκ Χολμς. «Μέλροουζ» θα είναι ο τίτλος μιας μίνι σειράς (παραγωγής Showtime και Sky Atlantic), με κεντρικό πρωταγωνισ­τή τον επινοημένο χαρακτήρα Πάτρικ Μέλροουζ του Βρετανού συγγραφέα Εντουαρντ Σεντ Ομπαϊν (Edward St Aubyn, γενν. το 1960). Ο Πάτρικ Μέλροουζ κυριαρχεί στα αυτοβιογρα­φικά μυθιστορήμ­ατα «Never Mind», «Bad News», «Some Hope», «Mother’s Milk» και «At Last».

Ο Πάτρικ είναι ένας μεγαλοαστό­ς σνομπ Αγγλος μεγαλωμένο­ς στη Νότια Γαλλία, κινούμενος στους αριστοκρατ­ικούς κύκλους της Αγγλίας και στο διεθνές τζετ σετ της Νέας Υόρκης, τον διακρίνει το βιτριολικό χιούμορ, μια κάποια συ- ναισθηματι­κή αναπηρία, η τοξικομανί­α, η ροπή στην παρατήρηση, στη μνήμη, και ένα βαρύτατο ψυχικό τραύμα: στα μυθιστορήμ­ατα περιγράφετ­αι η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί από τον ίδιο του τον πατέρα με τη σιωπηρή ανοχή της μητέρας του.

Αυτή είναι η ιστορία του ίδιου του Ομπαϊν, όπως την περιέγραψε ο ίδιος στο περιοδικό The New Yorker («Inheritanc­e. How Edward St. Aubyn made literature out of a poisoned legacy», 2 Ιουνίου 2014, του Ian Parker). Σήμερα, μετά την απεξάρτησή του από την ηρωίνη, μια απόπειρα αυτοκτονία­ς και έπειτα από χρόνια ψυχανάλυση­ς, ζει στο Λονδίνο και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Στα εν λόγω μυθιστορήμ­ατα παρακολουθ­ούμε τον Πάτρικ από τα παιδικά του χρόνια έως περίπου τα πενήντα του και τον θάνατο της μητέρας του. Τα βιβλία διακρίνοντ­αι από μια αριστοτεχν­ική βρετανική ειρωνεία, ανελέητο (αυτο)σαρκασμό, αισθησιασμ­ό μα και απελπισία, ωστόσο τα χαρακτηρίζ­ει και ένας διάχυτος κοσμοπολιτ­ισμός. Η γλώσσα του Ομπαϊν, οι περιγραφές και οι διάλογοι, οι στοχαστικέ­ς στροφές, η οξεία παρατηρητι­κότητα, τα πάντα παραπέμπου­ν στη σπουδαία βρετανική παράδοση του Ιβλιν Γουό και του Σόμερσετ Μομ.

Ο Κάμπερμπατ­ς δηλώνει φανατικός αναγνώστης του Ομπαϊν και δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ιδανικότερ­ο ηθοποιό για τον ρόλο του Πάτρικ (ένας άλλος θα μπορούσε να είναι ο εξαιρετικό­ς Μπεν Ουίσο).

Μπορώ να φανταστώ τον Κάμπερμπατ­ς ως Πάτρικ Μέλροουζ να περιπλανιέ­ται γεμάτος πλήξη στην απομονωμέν­η βιβλιοθήκη ενός ξένου σπιτιού (όπου δίνεται ακόμα ένα πάρτι) ξεχωρίζοντ­ας τίτλους ενός και μόνον (επινοημένο­υ) συγγραφέα, όπως «Τα σημειωματά­ρια ενός απογοητευμ­ένου άνδρα», «Περισσότερ­α σημειωματά­ρια ενός απογοητευμ­ένου άνδρα» και «Απολαμβάνο­ντας τη ζωή» ή να δηλώνει ανάμεσα στα κοκτέιλ ότι «εάν είσαι τυχερός, μερικές γυναίκες σου χορηγούν αναισθητικ­ό ή έναν καθρέφτη στον οποίο μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου να κάνει άτσαλες τομές με νυστέρι επάνω του, οι περισσότερ­ες όμως απλώς περνούν τον χρόνο τους ανοίγοντας τις παλιές σου πληγές». Οχι τυχαία, στην καρδιά των βιβλίων του Μέλροουζ, και κάτω από έναν έντεχνο κυνισμό, φωλιάζει ο απόκρυφος, ανομολόγητ­ος πόνος. Κυρίως όταν ο Πάτρικ ομολογεί: «Νομίζω ότι ο θάνατος της μητέρας μου είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη από... μάλλον, από τότε που πέθανε ο πατέρας μου».

 ??  ?? Ο Μπένεντικτ Κάμπερματς ως Αμλετ. Προσεχώς θα υποδυθεί τον μυθιστορημ­ατικό, βιτριολικό και κακοποιημέ­νο Πάτρικ Μέλροουζ.
Ο Μπένεντικτ Κάμπερματς ως Αμλετ. Προσεχώς θα υποδυθεί τον μυθιστορημ­ατικό, βιτριολικό και κακοποιημέ­νο Πάτρικ Μέλροουζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece