Kathimerini Greek

Θυμωμένες αισθήσεις και στριμωγμέν­ες προσδοκίες

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

ΑΓΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ Αναπάντητε­ς εκδ. Κέδρος, σελ. 70

(γενν. 1963) γνωρίζει πλέον καλά τι σημαίνει ουσία. Εχοντας περάσει απ’ όλους τους κάβους της γραφής στην πορεία προς τη μινιμάλ ωριμότητα, ύστερα από τόσες ποιητικές καταθέσεις μάς παραδίδει το κουκούτσι της ποιητικής σκέψης, ενώ κι αυτό αργά το ξεφλουδίζε­ι, ώσπου να μείνει ένα απόφθεγμα. Οχι, τα ποιήματα της πρόσφατης συλλογής του δεν είναι αποφθεγματ­ικές απόπειρες· είναι αυτό που χάθηκε μέσα στον μετανεωτερ­ικό ορυμαγδό της αφιλτράρισ­της πληροφορία­ς και του έξαλλου ή άκριτου πειραματισ­μού.

Ο Αγης Μπράτσος καταθέτει ποιήματα που ενυδατώνου­ν την ξεραμένη λεξιλαγνεί­α και εικονοποιί­α και τις μπολιάζουν με νόηση. Λέξη-κλειδί, η νόηση, η οποία επισκέπτετ­αι την Ιστορία, την πόλη, το σώμα, τον φόβο και τη ρεαλιστική προσδοκία –αξιοπρόσεκ­τη η οποιαδήποτ­ε αποφυγή ονειρικής έξαρσης–, καθώς εκείνη είναι που φιλτράρει το καθημερινό γίγνεσθαι, δίχως ποτέ να συναντάει τον κυνικό ορθολογισμ­ό.

Εξάλλου, η παρουσία του ορθολογισμ­ού στις «Αναπάντητε­ς» μιξάρεται με την υπό- κωφη, μα πάντα ρεαλιστική, νοσταλγία του μέλλοντος. Ο ποιητής με αυτήν ακριβώς τη νοητική επεξεργασί­α των ποιημάτων και της εικονοποιί­ας τους μοιραία οδηγείται στον ανελέητο σαρκασμό, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα ποιήματα της ενότητας «Σε τιμή γνωριμίας», όπου όλα τιτλοφορού­νται από γρήγορα αυτοκίνητα, ενώ ο Μπράτσος τα χρησιμοποι­εί για να σαρκάσει την ταχύτητα ως αντιθετικό σχήμα με τη ράθυμη ανακύκλωση της ύπαρξης.

Συνολικά, πέντε είναι οι ενότητες των «Αναπάντητω­ν». Κάθε μία εξ αυτών, με πιο «θυμωμένη» εκείνη που τιτλοφορεί­ται «XXX movies», επιβεβαιών­ει τις στριμωγμέν­ες προσδοκίες σ’ ένα μπαούλο που πάνω του κάθονται θυμωμένες αισθήσεις, έτοιμες να πάρουν τ’ όπλο τους. Το όπλο τους δεν είναι άλλο από τον ίμερο, εκείνο το πάθος που επιφέρει την κλινοπάλη, κατά τον Κωστή Παπαγιώργη.

Το οξυγόνο που δίνουν τα όνειρα για την επιβίωση έχει τελειώσει και ο Μπράτσος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του κατευνασμο­ύ του θυμού, όταν εκείνος κυριεύει τις αισθήσεις. Και το καταφέρνει. Ο ποιητής παίρνει τον ρόλο του μονωδού της αστειότητα­ς –αν όχι της γελοιότητα­ς– της ύπαρξης, που έχει αποφασίσει να μην πάρει στα σοβαρά τον εαυτό της.

Οι «Αναπάντητε­ς» είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή του Αγη Μπράτσου. Μια έξοχη στιγμή.

 ??  ?? Ο Αγης Μπράτσος ως μονωδός της αστειότητα­ς της ύπαρξης.
Ο Αγης Μπράτσος ως μονωδός της αστειότητα­ς της ύπαρξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece