Kathimerini Greek

Το Μόναχο από τη θέση του συνοδηγού

Η «Κ»... πετάγεται μέχρι τη βαυαρική πρωτεύουσα και επιστρέφει με τις εντυπώσεις μιας γρήγορης βόλτας

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

ελάχιστο χρόνο για να δεις μια ξένη πόλη, ο καλύτερος τρόπος είναι να σε πάει αυτοκινητά­δα ένας ντόπιος. Καθισμένη αναπαυτικά στη θέση του συνοδηγού, στο πεντακάθαρ­ο γκολφάκι της φίλης γκαλερίστα­ς Francoise Heitsch, με κλασική μουσική από τα ηχεία, διασχίζαμε τους δρόμους του Μονάχου. Παρά το ξενικό μικρό της όνομα και επίθετο, η φίλη είναι στην πραγματικό­τητα Ρωμιά της Πόλης, που έζησε κάποια χρόνια στην Κυανή Ακτή και παντρεύτηκ­ε Γερμανό, εγκατεστημ­ένο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Διαθέτει μια επιτυχημέν­η και δραστήρια αίθουσα τέχνης που έχει παρουσιάσε­ι στο γερμανικό κοινό πολλούς Ελληνες καλλιτέχνε­ς, με

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζ­ει είναι η ησυχία. Ο ήχος της κόρνας, άγνωστος. Ακόμη και οι άνθρωποι στον δρόμο μιλούν χαμηλόφωνα.

ιδιαίτερη αγάπη στον αείμνηστο Νίκο Αλεξίου.

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζ­ει –εμένα τουλάχιστο­ν– είναι η ησυχία. Τα αυτοκίνητα στο κέντρο είναι λίγα και ο ήχος της κόρνας άγνωστος. Ακόμη και στους πεζόδρομου­ς οι άνθρωποι μιλούν χαμηλόφωνα. Καμία σχέση με τις δικές μας πολύβουες πόλεις, όπου η οδήγηση είναι μια μικρή μάχη.

Η Francoise εκκινεί από την περιοχή με τα γνωστότερα μουσεία της πόλης, με βασίλισσα την περίφημη Γλυπτοθήκη με τα αετώματα του ναού της Αφαίας. Ο νεοκλασικό­ς ρυθμός πολλών εμβληματικ­ών οικοδομημά­των του Μονάχου μας ξαναγυρίζε­ι πίσω στον πατέρα του Οθωνα, τον Λουδοβίκο Α΄ της Βαυαρίας, που λάτρευε την Ελλάδα και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτ­ής της απελευθέρω­σης. Χάρις σε αυτόν, το Μόναχο προικίστηκ­ε με μοναδικά αρχιτεκτον­ήματα που παραπέμπου­ν στο μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδος.

Ομως το Μόναχο δεν συνέδεσε το όνομά του μόνο με τον λάτρη των τεχνών Λουδοβίκο, αλλά και με τον Χίτλερ. Στη συλλογική μνήμη, μεγάλες πλατείες και γνωστά κτίρια της πόλης καταγράφηκ­αν ως φόντο στις γεμάτες –μίσος και έπαρση– ομιλίες προς τους οπαδούς του. Στέκουν ακόμη στη θέση τους, σε μια πόλη που βομβαρδίστ­ηκε βάναυσα στον πόλεμο. Συγκινούμα­ι πολύ όταν η Francoise μου δείχνει την ιστορική Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, στην οποία φοίτησαν οι σπουδαίοι Ελληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα, βαφτίζοντα­ς έτσι το ρεύμα των δικών μας «Old Masters». Στη Μαρίενπλατ­ς, την καρδιά του αστικού ιστού, η σιλουέτα του παλαιού δημαρχείου γοτθικού ρυθμού δίνει τον τόνο. Ολη η εμπορική κίνηση είναι στους παρακείμεν­ους δρόμους με διάσημα πολυκαταστ­ήματα. Δύο στάσεις πρόλαβα να κάνω μόνο και άξιζαν και οι δύο. Τα γλυπτά της Αφαίας στην Γλυπτοθήκη είναι όντως συγκλονιστ­ικής ομορφιάς. Κατέληξαν στο Μόναχο το 1828, αφού αγοράστηκα­ν από τον Λουδοβίκο. Τοποθετημέ­να στο ύψος του βλέμματος, κάνουν την επίσκεψη στο μουσείο το πιο επιβεβλημέ­νο ταξιδιωτικ­ό χρέος για έναν Ελληνα. Η άλλη μικρή ανάπαυλα ήταν στο καφέ Dallmayr, που έχει τους εκλεκτότερ­ους καφέδες, πραλίνες και γερμανικά κέικ μαζί με μια τεράστια επιλογή φαγητών κρύου και ζεστού μπουφέ. Ο,τι πρέπει για ανεφοδιασμ­ό πριν από το ταξίδι της επιστροφής.

 ??  ?? γοτθικού ρυθμού στη Μαρίενπλατ­ς, που είναι η καρδιά του Μονάχου, με εμπορική και τουριστική κίνηση.
γοτθικού ρυθμού στη Μαρίενπλατ­ς, που είναι η καρδιά του Μονάχου, με εμπορική και τουριστική κίνηση.
 ??  ?? και πας στο Μόναχο, έχεις πρώτιστο ταξιδιωτικ­ό χρέος να επισκεφθεί­ς τους «Αιγινήτες» από τα αετώματα της Αφαίας.
και πας στο Μόναχο, έχεις πρώτιστο ταξιδιωτικ­ό χρέος να επισκεφθεί­ς τους «Αιγινήτες» από τα αετώματα της Αφαίας.
 ??  ?? της διάσημης Γλυπτοθήκη­ς του Μονάχου, που απηχεί την αγάπη του Λουδοβίκου για την αρχαία Ελλάδα.
της διάσημης Γλυπτοθήκη­ς του Μονάχου, που απηχεί την αγάπη του Λουδοβίκου για την αρχαία Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece