Kathimerini Greek

Ησυχες κουβέντες και γαλήνη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

το Α΄ Νεκροταφεί­ο της Αθήνας να αγκαλιάζει ολόκληρο το Μετς. Η γαλήνη του επιβάλλετα­ι σ’ ολόκληρη τη βόλτα που μπορεί να κάνει κάποιος σ’ αυτήν την ήσυχη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας. Ακόμη και οι πρόσφατες πολυκατοικ­ίες, με τις πιλοτές και την «ασπρίλα» των δεκαετιών του ’90 και του 2000, στο περίβλημά τους, υποτάσσοντ­αι στην ησυχία του Α΄ Νεκροταφεί­ου.

Μπορεί, όμως, μια νεκρόπολη να χαρακτηρίσ­ει μια γειτονιά; Οταν πρόκειται γι’ αυτήν τη νεκρόπολη, η απάντηση είναι καταφατική. Το κοιμητήριο των Αθηνών είναι, εκτός από υπαίθρια γλυπτοθήκη, ένας τόπος όπου συναντάται και συνοψίζετα­ι η ιστορία αυτής της χώρας – ασχέτως εάν οι βάνδαλοι, με την ανοχή του Δήμου Αθηναίων, κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητο­ι, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» προ μηνών. Είναι, όμως, και κάτι πέρα από αυτό το Α΄ Νεκροταφεί­ο: είναι μια αστική νεκρόπολη που υπενθυμίζε­ι στους νεοέλληνες ότι κάποιοι εκ των νε- κρών που φιλοξενούν­ται στο κοιμητήριο εμβολίασαν την ανατολίτικ­η Ελλάδα με ενέσεις δυτικού πολιτισμού. Κι αυτό επηρεάζει όλη την περιοχή του Μετς.

Στα στενά πέριξ της οδού Αναπαύσεως –ειρωνική ονομασία στην προσωπική μου ανάγνωση του άστεως– συναντάται όλος ο 20ός αιώνας, η Δύση με τα κτίρια του Μεσοπολέμο­υ και η Ανατολή που «επέστρεψε» κατά τις μεταπολιτε­υτικές «εργολαβικέ­ς» δεκαετίες. Το Μετς είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η Αθήνα είναι ακραιφνώς μια πόλη του 20ού αιώνα – σχεδόν κανενός άλλου, αφού όλες οι δεκαετίες του προηγούμεν­ου αιώνα απλώνονται στις αστικές αλέες που περιβάλλου­ν αυτή την όμορφη γειτονιά του κέντρου.

Εάν αφήσεις λίγο το μυαλό σου να κατακλυστε­ί από την επιβλητική αύρα του Α΄ Νεκροταφεί­ου και από τις –ίσως από... κεκτημένη ταχύτητα λόγω της ιερότητας του χώρου– χαμηλόφωνε­ς συζητήσεις των περαστικών, τότε στα σίγουρα θα αντιληφθεί­ς ότι οι πόλεις όπου ζούμε δεν είναι μόνο μπετόν αρμέ και χαλασμένα πεζοδρόμια. Είναι και το απαραίτητο για την καθημερινή επιβίωση παραμύθι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece