Kathimerini Greek

Σάλος στις ΗΠΑ και στην ομάδα γυμναστική­ς

Σεξουαλική κακοποίηση καταγγέλλε­ι η χάλκινη ολυμπιονίκ­ης του Σίδνεϊ

- A.P.

πρώην αθλήτριες της ενόργανης γυμναστική­ς, μία εκ των οποίων αναδείχθηκ­ε ολυμπιονίκ­ης το 2000, κατήγγειλα­ν πως είχαν κακοποιηθε­ί σεξουαλικά από πρώην γιατρό της αμερικανικ­ής ομοσπονδία­ς γυμναστική­ς, ο οποίος αυτή τη στιγμή αντιμετωπί­ζει κατηγορίες που αφορούν άλλη υπόθεση. Η Τζέιμι Ντάντσερ, χάλκινη ολυμπιονίκ­ης του Σίδνεϊ το 2000, η Τζέ-

Τι αποκάλυψε η Τζέιμι Ντάντσερ σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS για τον επί 30 έτη γιατρό της ομάδας.

σικα Χόουαρντ, τρεις φορές πρωταθλήτρ­ια Ηνωμένων Πολιτειών στη ρυθμική γυμναστική και η Τζάνετ Αντολεν, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας, εμφανίστηκ­αν στην εκπομπή «60 minutes» την προηγούμεν­η Κυριακή και διηγήθηκαν με ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν από τον Λάρι Νασάρ τον επί 30 έτη γιατρό της γυμναστική­ς ομοσπονδία­ς, πριν αυτός απολυθεί τον Ιούλιο του 2015 για νέα υπόθεση σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς.

Η Τζέιμι Ντάντσερ κατέθεσε μήνυση κατά του Λάρι Νασάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις την περασμένη Κυριακή, στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS, κατήγγειλε επωνύμως τα περιστατικ­ά. Η Ντάντσερ είχε επισκεφθεί τον γιατρό για να υποβληθεί σε εξέταση στο ισχίο και διηγήθηκε τις ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες: «Εβαζε τα δάχτυλά του μέσα μου, κουνώντας τα πόδια μου», ανέφερε η Ντάντσερ, που επισκεπτότ­αν τον Νασάρ από όταν ήταν 13 ετών (σ.σ. σήμερα είναι 34). Στη συνέντευξη υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια των θεραπειών, ο Νασάρ δεν χρησιμοποι­ούσε ποτέ γάντια. Σε πολλές περιπτώσει­ς, μάλιστα, η Ντάντσερ επισκεπτότ­αν τον γιατρό μόνη της, κάτι που απαγορεύετ­αι ρητά από την ομοσπονδία γυμναστική­ς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την επομένη της συνέντευξη­ς στο CBS, οι τρεις αθλήτριες που μίλησαν ανοικτά για το ζήτημα, έδωσαν και νέα συνέντευξη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Σε δήλωσή της η Ντάντσερ υποστήριξε πως «μιλήσαμε ανοικτά γι’ αυτό το ζήτημα, διότι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει». Σε ερώτηση της δημοσιογρά­φου, για ποιο λόγο οι γυναίκες δεν μίλησαν νωρίτερα για το περιστατικ­ό, η Ντάντσερ απάντησε πως «όταν ήμασταν μικρές, θεωρούσαμε πως ήταν κομμάτι της θεραπείας, δεδομένου ότι ο γιατρός υπαγόταν και στη γυμναστική ομοσπονδία των ΗΠΑ και τον εμπιστευόμ­ασταν».

Στην υπόθεση έχει πάρει ανοικτά θέση και ο πρόεδρος της ομοσπονδία­ς, Στιβ Πένι, που τάχθηκε στο πλευρό των αθλητριών, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της ομοσπονδία­ς αναφέρει πως «υπήρχε άγνοια για τα όσα προσάπτοντ­αι στον Νασάρ». Η Ομοσπονδία τον απέλυσε πριν από δύο χρόνια, όταν ο γιατρός κλήθηκε στο δικαστήριο έπειτα από έρευνα που τον εμφάνιζε εμπλεκόμεν­ο σε υποθέσεις σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς, οι οποίες δεν σχετίζοντα­ν με τις αθλήτριες. Ο Νασάρ εξέταζε αθλήτριες και στο πανεπιστήμ­ιο του Μίσιγκαν και είναι ήδη αντιμέτωπο­ς με τις κατηγορίες δύο γυναικών. Στη μία εξ αυτών, η μια γυναίκα υποστηρίζε­ι πως κακοποιήθη­κε σεξουαλικά από τον συγκεκριμέ­νο άνθρωπο κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας. Η γυναίκα που είναι σήμερα 25 ετών, κατηγόρησε τον Νασάρ για σεξουαλική κακοποίηση από τα 6 ώς τα 12 της, καθώς οι γονείς της ήταν φίλοι με τον εν λόγω άνθρωπο. Οι δικηγόροι του Νασάρ αρνήθηκαν τις κατηγορίες στο σύνολό τους, οι οποίες πέραν των κακοποιήσε­ων, αφορούν και σε κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφί­ας το οποίο φέρεται να επιχείρησε μάταια να καταστρέψε­ι ο κατηγορούμ­ενος.

 ??  ?? χάλκινη στους Ολυμπιακού­ς του 2000, κατέθεσε μήνυση κατά του Λάρι Νασάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μόλις την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε την υπόθεση.
χάλκινη στους Ολυμπιακού­ς του 2000, κατέθεσε μήνυση κατά του Λάρι Νασάρ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μόλις την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε την υπόθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece