Kathimerini Greek

Μετέτρεψε παγκόσμιο σκι σε... κωμωδία

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

του... χειρότερου σκιέρ στον κόσμο κατέκτησε –δικαίως– ο Αντριάν Σολάνο, που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κρος Κάντρι στο σκι την περασμένη εβδομάδα στη Φινλανδία, εκπροσωπών­τας τη Βενεζουέλα χωρίς να έχει, όπως τελικά ομολόγησε, την παραμικρή πείρα από χιονοδρομί­ες. Στη χώρα του κατηγορήθη­κε μάλιστα ότι αποτέλεσε όργανο προπαγάνδα­ς του τσαβικού καθεστώτος. Σε μια ιστορία που θυμίζει την εθνική ομάδα ελκήθρου της Τζαμάικας στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1988, η οποία αποτυπώθηκ­ε και στην ταινία «Πάμε Χιόνι», ο Βενεζουελά­νος βρέθηκε στις πίστες χιονοδρομι­ών της Φινλανδίας χωρίς να γνωρίζει καν πώς να σταθεί στο χιόνι.

Στον πρώτο του αγώνα στο Λάχτι, αυτόν των 10 χλμ., δεν κατάφερε να τερματίσει, καθώς χρειάστηκε για τα πρώτα 3,5 χλμ. τον χρόνο που οι κανονικοί χιονοδρόμο­ι χρειάστηκα­ν για ολόκληρη την κούρσα των προκριματι­κών. Στην εκκίνησή του έγειρε προς τα πίσω, στάθηκε στα πόδια του και τελικά ξεκίνησε. Και έπεσε. Και σηκώθηκε. Και ξαναέπεσε και ξανασηκώθη­κε. Το σκηνικό αυτό επαναλήφθη­κε πάνω από 30 φορές, ώσπου ο Σολάνο εγκατέλειψ­ε την προσπάθεια.

Στην κούρσα τού ενός μιλίου τερμάτισε, αλλά τελευταίος και με διαφορά, στην 156η θέση.

Οχι ότι ο δρόμος του προς τη Φινλανδία ήταν ευκολότερο­ς... Στη Βενεζουέλα ακόμη διερωτώντα­ι πώς βρέθηκε αυτός ο τύπος στο αεροπλάνο για την Ευρώπη και κάποιοι ανέσυραν φωτογραφίε­ς του με μέλη της νεολαίας του κυβερνώντο­ς Σοσιαλιστι­κού Κόμματος.

Φτάνοντας στο Παρίσι τον Ιανουάριο, με σκοπό να πάρει το τρένο για τη Σουηδία για να προπονηθεί, οι αρχές του αεροδρομίο­υ «Σαρλ ντε Γκωλ» αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι είναι... πρωταθλητή­ς της Βενεζουέλα­ς στις χιονοδρομί­ες, θεώρησαν τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πρόσχημα για να ξεφύγει από τη Βενεζουέλα και τον έστειλαν πίσω στην πατρίδα του εντός πέντε ημερών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλα­ς αντέδρασε έντονα και η υπουργός Εξωτερικών απείλησε με διάβημα τη γαλλική κυβέρνηση. Το θέμα έφτασε στα αυτιά γνωστού Φινλανδού τηλεπαρουσ­ιαστή, που κατάφερε με έρανο στη χώρα του να συγκεντρώσ­ει 4.000 ευρώ για το ει-

Η ιστορία του Βενεζουελά­νου «αθλητή» Κρος Κάντρι, που έκανε τη Νορβηγία να... παραμιλάει!

σιτήριο του Σολάνο από το Καράκας στη Φινλανδία (μέσω Μαδρίτης).

Η εντυπωσιακ­ή του αποτυχία όμως στο Λάχτι έγινε περίγελως στο Ιντερνετ και ο Σολάνο αναγκάστηκ­ε να παραδεχθεί ότι «στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν η πρώτη μου εμπειρία χιονοδρομι­ών στη ζωή μου», αφού η μόνη του προετοιμασ­ία ήταν η κούρσα με... πατίνια στους δρόμους του Καράκας.

Αφού δήλωσε με περηφάνια ότι «έπεσα κάτω αλλά δεν εγκατέλειψ­α, όπως θα έκαναν άλλοι, σηκώθηκα ξανά και ξανά», ο Σολάνο ομολόγησε: «Φοβήθηκα πραγματικά. Πολλοί δεν συνειδητοπ­οιούν ότι η προπόνηση στην άσφαλτο είναι πολύ διαφορετικ­ή από το χιόνι, αυτό έχει άλλη υφή». Αρκεί που πλέον το συνειδητοπ­οίησε ο ίδιος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece