Kathimerini Greek

Ενταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Μετά το χτύπημα στη Συρία

-

οι ήδη βεβαρημένε­ς αμερικανορ­ωσικές σχέσεις ύστερα από τη χθεσινή πυραυλική επίθεση που διέταξε ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον αεροπορική­ς βάσης στη συριακή επαρχία Χομς, ως απάντηση στη δολοφονία δεκάδων αμάχων με χημικά αέρια, την Τρίτη. Το Κρεμλίνο παραλλήλισ­ε την επίθεση με τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, το 2003, και ακύρωσε το μνημόνιο συνεννόηση­ς με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτροπή αεροπορική­ς εμπλοκής των δύο μεγάλων δυνάμεων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη συριακή αεράμυνα. Πάντως, το Πεντάγωνο είχε ενημερώσει τη Μόσχα, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο κίνδυνος να σκοτωθούν Ρώσοι στρατιώτες. Την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ επικρότησα­ν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι παραδοσιακ­οί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Κίνα επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής επίλυσης του Συριακού. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε την εντολή για επίθεση ενώ φιλοξενούσ­ε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Σε μια δραματική στροφή της πολιτικής του στο Συριακό, η οποία ήδη ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορική­ς βάσης του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία – κάτι που ουδείς προκάτοχός του είχε επιχειρήσε­ι.

Γύρω στις 3.40 τα χαράματα (τοπική ώρα) της Παρασκευής, τα αμερικανικ­ά αντιτορπιλ­ικά «USS Porter» και «USS Ross», που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορική­ς βάσης Σαϊράτ, στην κεντρική επαρχία Χομς. Σε διάγγελμά του από την έπαυλή του στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγη­σε την απόφασή του ως επιβεβλημέ­νη απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Τρίτης με χημικά αέρια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, για την οποία ενοχοποίησ­ε την κυβέρνηση Ασαντ. Σύμφωνα με τoν Τραμπ, η βάση Σαϊράτ επελέγη ως στόχος

Δραματική στροφή του Αμερικανού προέδρου στην πολιτική του στο Συριακό μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ με χημικά όπλα – Είχε ειδοποιηθε­ί η Μόσχα.

γιατί από εκεί ξεκίνησαν τα αεροπλάνα που εκτόξευσαν χημικά αέρια, δολοφονώντ­ας τουλάχιστο­ν 70 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Στην πρώτη εκτίμηση των απωλειών, ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαραζί ανέφερε ότι έξι Σύροι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς Σύρους στρατιώτες, έξι τραυματίες και δύο αγνοουμένο­υς. Αργότερα, τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμ­βάνονται εννέα άμαχοι, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, η Ρωσία είχε ειδοποιηθε­ί έγκαιρα για την επίθεση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληγούν στρατιώτες ή αεροσκάφη της, δεδομένου ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσ­ε την πληροφορία, αλλά ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με προκατασκε­υασμένο πρόσχημα». Η Ρωσία ακύρωσε το μνημόνιο που είχε συνυπογράψ­ει με τις ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορική­ς εμπλοκής στη Συρία και ζήτησε έκτα- κτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας της Δαμασκού.

Το πιο άμεσο ερώτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι αν η επίθεση αποτελεί μεμονωμένο, προειδοποι­ητικό πλήγμα ή την αρχή μιας κλιμακούμε­νης στρατιωτικ­ής επέμβασης των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του Ασαντ. Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της πρώτης εκδοχής. Μιλώντας με δημοσιογρά­φους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Τραμπ ήταν υποχρεωμέν­ος να δράσει, καθώς «αν έκανε τα στραβά μάτια», θα ήταν ωσάν να ενθαρρύνει τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία· τόνισε όμως ότι η επίθεση δεν πρέπει να μεταφράζετ­αι ως ριζική αλλαγή στρατηγική­ς. «Δεν θα έσπευδα να ερμηνεύσω αυτό το συμβάν ως αλλαγή της πολιτικής μας ή του στρατιωτικ­ού μας ρόλου στη Συρία», σημείωσε.

Λίγες ώρες προτού διατάξει την επίθεση, ο Τραμπ είχε μεταβεί στην έπαυλή του, στη Φλόριντα, όπου υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του, για μια σημαντική διήμερη συνάντηση κορυφής. Η απόφαση να πληγεί η συριακή αεροπορική βάση ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης του Τραμπ με τους κορυφαίους επιτελείς του για θέματα άμυνας και ασφάλειας, οι οποίοι τον συνόδευαν στη Φλόριντα. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε δείπνο στον Κινέζο ηγέτη. Η χρονική σύμπτωση ήταν και μήνυμα προς το Πεκίνο ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει μονομερώς στην κορεατική χερσόνησο, όπως το έπραξε στη Συρία, εάν η Κίνα δεν καταφέρει να συνετίσει τη Β. Κορέα αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα.

Ενίσχυση της εικόνας του

Διατάσσοντ­ας πυραυλική επίθεση την 77η ημέρα της προεδρίας του και μόλις δύο ημέρες μετά το μακελειό στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Τραμπ ενίσχυσε, τουλάχιστο­ν προσωρινά, την εικόνα του στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ακόμη και οι πιο σκληροί εσωκομματι­κοί του αντίπαλοι, όπως οι γερουσιαστ­ές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, εγκωμίασαν την αποφασιστι­κότητά του, σε αντιδιαστο­λή με την ατολμία που καταλογίζο­υν στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος άφησε αναπάντητη τη χρήση χημικών αερίων σε ανάλογη επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού το 2013. Ωστόσο, η χάραξη συνεκτικής πολιτικής για το Συριακό και τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας παραμένει ζητούμενο για τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση.

 ??  ?? Πύραυλος Τόμαχοκ εκτοξεύετα­ι από το αμερικανικ­ό αντιτορπιλ­ικό «USS Ross», σε κάποιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, με κατεύθυνση τη συριακή αεροπορική βάση από την οποία ξεκίνησε η επίθεση του καθεστώτος Ασαντ με χημικά όπλα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.
Πύραυλος Τόμαχοκ εκτοξεύετα­ι από το αμερικανικ­ό αντιτορπιλ­ικό «USS Ross», σε κάποιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, με κατεύθυνση τη συριακή αεροπορική βάση από την οποία ξεκίνησε η επίθεση του καθεστώτος Ασαντ με χημικά όπλα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece