Kathimerini Greek

Εισιτήριο επιστροφής της τρόικας 3,6 δισ.

Συμφωνία για μείωση συντάξεων και αφορολογήτ­ου το ’19 και το ’20 – Στα χέρια του ΔΝΤ ο «κόφτης»

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

από την κυβέρνηση της νομοθέτηση­ς περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολογήτ­ου ορίου το 2020, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά το Πάσχα. Στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι θα επισπευσθε­ί η μείωση του αφορολογήτ­ου, εάν στα μέσα του 2018 το ΔΝΤ εκτιμήσει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν επαρκεί για το 2019. Ουσιαστικά, ο «κόφτης» περνάει στα χέρια του Ταμείου. Στα εργασιακά, κυβερνητικ­ά στελέχη υποστηρίζο­υν ότι θα θεσμοθετηθ­εί από τώρα η επεκτασιμό­τητα των κλαδικών συμβάσεων για τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά θα καταργηθού­ν και τα συνδικαλισ­τικά προνόμια. «Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρήσ­ουν τον ελληνικό λαό», παραδέχθηκ­ε ο υπ. Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ το Μαξίμου συνδέει την ψήφιση των μέτρων με τη ρύθμιση για το χρέος. «Τα μεγάλα θέματα έχουν αυτή τη στιγμή λυθεί και θα μας επιτραπεί να επιταχύνου­με για την τελική συμφωνία», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ. Τα αποτελέσμα­τα προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτε­υσης, με τη Ν.Δ. να αναφέρει πως «τόσοι χαμένοι μήνες κόστισαν δισ. στην οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η κυβέρνηση ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητ­ο».

Συμφωνία επί της αρχής για την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποφασίστη­κε στο χθεσινό Eurogroup στη Βαλέτα, μετά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποδοχή μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. «Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρήσ­ουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματ­ευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσ­ουν τον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις μετά το Eurogroup, εξηγώντας πως στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμο­ί και πράγματα που δεν μας ικανοποιού­ν, σχολιάζοντ­ας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι όντως δύσκολη, καθώς ο λογαριασμό­ς των μέτρων που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια είναι βαρύς. Συγκεκριμέ­να, επί της αρχής περιλαμβάν­ει λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στον τομέα των συντάξεων, που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019, και λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ στον τομέα των φορολογικώ­ν που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, αν η ελληνική οικονομία δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για 2018, δηλαδή επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5%, τότε τα μέτρα στο σύνολό τους θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019 και όχι σε δύο δόσεις.

Το σημείο που δεν επέτρεπε να επιτευχθεί συμφωνία το προηγού- μενο διάστημα ήταν οι διαφορετικ­ές προβλέψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ: το Ταμείο υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, ενώ οι Ευρωπαίοι το αντίθετο. Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους, ο συμβιβασμό­ς προέκυψε χθες το πρωί, όταν συμφω- νήθηκε ότι το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος του προγράμματ­ος –το καλοκαίρι του 2018– κατά πόσον τα μέτρα στον φορολογικό τομέα, για τα οποία έχει αποφασιστε­ί πως θα τεθούν σε ισχύ το 2020, θα μεταφερθού­ν για το 2019. Η «νίκη» αυτή του ΔΝΤ βάζει μια περαιτέρω δυσκολία στην έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, όπου αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.

«Τα μεγάλα θέματα έχουν αυτή τη στιγμή λυθεί και θα μας επιτραπεί να επιταχύνου­με για την τελική συμφωνία», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ μετά τη λήξη της συνεδρίαση­ς, προσθέτοντ­ας ότι «περισσότερ­η δουλεία θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να επιστρέψου­ν το συντομότερ­ο δυνατόν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρώσο­υν την εργασία τους». Οι θεσμοί, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο, αναμένεται μετά τις διακοπές του Πάσχα να επιστρέψου­ν στην Αθήνα και ίσως και μετά και την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ που θα γίνει 20-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Για το ΔΝΤ έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μια σειρά θέματα που παραμένουν ανοικτά αναμένεται πως θα λυθούν στην επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει πως θα χρειαστούν «επαρκείς διασφαλίσε­ις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους».

Το ΔΝΤ συναίνεσε, εξασφαλίζο­ντας ότι ο «κόφτης» περνάει στα χέρια του – Ντάισελμπλ­ουμ: Τα μεγάλα θέματα έχουν λυθεί.

 ??  ?? Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece