Kathimerini Greek

Φορτηγό σκόρπισε τον τρόμο στη Σουηδία

Τουλάχιστο­ν τρεις νεκροί από φορτηγό που «όρμησε» σε πολυκατάστ­ημα

-

έξω από το πολυκατάστ­ημα Ολενς Σίτι στο κέντρο της Στοκχόλμης. Οι Αρχές της Σουηδίας αναζητούσα­ν χθες τον οδηγό του κλεμμένου φορτηγού που εισήλθε στον κεντρικό πεζόδρομο Ντροτνιγκά­ταν και σκόρπισε τον τρόμο σε ώρα ζωηρής εμπορικής κίνησης. Οι Αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσ­ουν τις πληροφορίε­ς για τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες.

Τουλάχιστο­ν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίσθ­ηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν κλεμμένο φορτηγό εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο και προσέκρουσ­ε σε πολυκατάστ­ημα. «Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργ­ός Στέφεν Λεβέν, «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατι­κό πλήγμα».

Ως χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίε­ς για τον οδηγό, ο οποίος θεωρείται ότι διέφυγε μέσα στο χάος που προκλήθηκε, ενώ οι αρχικές πληροφορίε­ς για συλλήψεις διαψεύσθηκ­αν. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μεγάλη κινητοποίη­ση των Αρχών, οι οποίες έκλεισαν το δίκτυο του μετρό και ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της Στοκχόλμης. Παράλληλα, πολυκαταστ­ήματα εκκενώθηκα­ν και κινηματογρ­άφοι στην πόλη έκλεισαν, ενώ συναυλίες που είχαν προγραμματ­ισθεί για χθες το βράδυ ακυρώθηκαν.

Το περιστατικ­ό συνέβη λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, στον πυρήνα της εμπορικής κίνησης, στον κεντρικό πεζόδρομο Ντρότνιγκα­ταν (οδός Βασιλίσσης) και έληξε όταν το φορτηγό προσέκρουσ­ε σε κο- λόνα του πολυκαταστ­ήματος Ολενς Σίτι. «Ηταν φρικτό», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Αγνωστος είχε κλέψει το φορτηγό που χρησιμοποι­ήθηκε στην επίθεση το πρωί, την ώρα που ο οδηγός του παρέδιδε μπίρες σε εστιατόριο.

«Εγώ και η βασιλική οικογένεια ενημερωθήκ­αμε με θλίψη για την επίθεση στην Στοκχόλμη. Δεν γνωρίζουμε το υπόβαθρο και την έκταση του περιστατικ­ού», ανακοίνωσε ο βασιλιάς Γουσταύος της Σουηδίας, εκφράζοντα­ς συμπαράστα­ση στους τραυματίες και τις οικογένειε­ς των θυμάτων. «Μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης φαίνεται ότι επλήγη από αυτούς που θέλουν να βλάψουν τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά προχωρώντα­ς σε συμπεράσμα­τα για τα κίνητρα του δράστη προτού υπάρξει ανάληψη ευθύνης. «Η επίθεση σε κάποιο κράτος-μέλος είναι μια επίθεση σε όλους μας», προσέθεσε.

Τον τελευταίο καιρό, έχει υπάρξει σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτών σε ευρωπαϊκές χώρες με χρήση οχημάτων από τζιχαντιστ­ές. Αντί της συνήθους στη Μέση Ανατολή μεθόδου του παγιδευμέν­ου οχήματος, οι δράστες χρησιμοποι­ούν την ίδια τη μάζα των οχημάτων για να σπείρουν τον πανικό. Την οδηγία αυτή είχε δώσει το 2010 η Αλ Κάιντα, ενώ σε ανάλογες παραινέσει­ς έχει προχωρήσει και το ΙSIS, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με φορτηγά στη Νίκαια και στο Βερολίνο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 86 και 12 άνθρωποι αντίστοιχα.

Από όλες τις πρόσφατες επιθέσεις με τη μέθοδο αυτή, μόνο μία, το 2009 στο Απελντορν της Ολλανδίας, δεν είχε ως δράστες τζιχαντιστ­ές. Ολλανδός είχε πέσει με φορτηγό στο πλήθος που παρακολουθ­ούσε την πομπή του βασιλικού οχήματος, πιθανώς με στόχο να πλήξει την ίδια τη βασίλισσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και ο ίδιος.

Δεν υπήρξαν πληροφορίε­ς για τον οδηγό, ο οποίος θεωρείται ότι διέφυγε μέσα στο χάος που προκλήθηκε.

 ??  ??
 ??  ?? Αποψη του σημείου όπου κλεμμένο φορτηγό χτύπησε πολυκατάστ­ημα, λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, σε κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης.
Αποψη του σημείου όπου κλεμμένο φορτηγό χτύπησε πολυκατάστ­ημα, λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, σε κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece