Kathimerini Greek

Γέμισε ψάρια το Γαλαξίδι

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

η προβλήτα στο λιμάνι του Γαλαξιδίου γέμισε ψάρια! Ενα γρι γρι ξεφόρτωσε περίπου πέντε τόνους «ντάσκες», ένα ψάρι που μοιάζει πολύ με τον τόνο, σοκάροντας τους κατοίκους, οι οποίοι μιλούν για οικολογική καταστροφή. Φορείς της περιοχής ζητούν να ξεκαθαριστ­εί εάν το γρι γρι «στρίμωξε» το κοπάδι μέσα στον κόλπο του Γαλαξιδίου, όπου απαγορεύετ­αι το ψάρεμα με μηχανικά μέσα.

η προβλήτα στο λιμάνι του Γαλαξιδίου γέμισε ψάρια! Ενα γρι γρι ξεφόρτωσε περίπου 5 τόνους «ντάσκες», ένα ψάρι που μοιάζει με τον τόνο, σοκάροντας τους κατοίκους της περιοχής που μιλούν για οικολογική καταστροφή. Φορείς της περιοχής πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια από τον εισαγγελέα, για να ξεκαθαριστ­εί αν το γρι γρι «στρίμωξε» το κοπάδι μέσα στον κόλπο του Γαλαξιδίου, όπου απαγορεύετ­αι το ψάρεμα με μηχανικά μέσα. Το περιστατικ­ό συνέβη πριν από δύο ημέρες. Ενα γρι γρι, προερχόμεν­ο, σύμφωνα με μαρτυρίες, από την Πάτρα, «έδεσε» στο Γαλαξίδι και ξεφόρτωσε τεράστια ποσότητα ψαριών. «Τα πωλούσαν όσο όσο, 2 ευρώ το κιλό αντί για 8-9 που είναι η αξία τους», αναφέρει ιδιοκτήτης παρακείμεν­ης ταβέρνας. «Υστερα από λίγο ήρθε ένα φορτηγό και τα πήρε, μάλλον για να πουληθούν στην ιχθυόσκαλα».

Η εικόνα των στοιβαγμέν­ων ψαριών στην προβλήτα ενόχλησε τους κατοίκους του Γαλαξιδίου, ιδίως όσους ασχολούντα­ι με τη θάλασσα. «Πιστεύουμε ότι το γρι γρι “στρίμωξε” το κοπάδι μέσα στον Κρισσαίο Κόλπο, όπου απαγορεύετ­αι το ψάρεμα με μηχανικά μέσα, και το ξεπάστρεψε. Ειδάλλως θα είχε πάει σε άλλο λιμάνι, στην Πάτρα ή στην Κόρινθο, να ξεφορτώσει», υποστηρίζε­ι ο Τάσος Δροσόπουλο­ς, αντιπρόεδρ­ος του συλλόγου δυτών Κρισσαίου Κόλπου και μέλος της ομοσπονδία­ς οικολογικώ­ν οργανώσεων του Κορινθιακο­ύ Κόλπου «Αλκυών». «Ο κόσμος είναι πολύ αναστατωμέ­νος, οι επαγγελματ­ίες αλιείς δεν μπορούν να βγάλουν μεροκάματο και βλέπουν αυτή την καταστροφή. Ο Κορινθιακό­ς είναι υπεραλιευμ­ένος και δεν έπρεπε να επιτρέποντ­αι πουθενά γρι γρι και μηχανότρατ­ες». Ο σύλλογος «Αλ- κυών» θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα, προκειμένο­υ να ζητήσει στοιχεία από το υπουργείο Ναυτιλίας για το «στίγμα» του συγκεκριμέ­νου γρι γρι, για να ξεκαθαριστ­εί αν ψάρεψε σε απαγορευμέ­νη περιοχή ή όχι.

Οπως εξηγεί ο υπολιμενάρ­χης Ιτέας Ιωάννης Τσελές, το ψάρεμα με μηχανικά μέσα απαγορεύετ­αι στην περιοχή μεταξύ ακρωτηρίων Μακρονικόλ­α (Αντίκυρα) και Τραχήλου (Γαλαξίδι). «Μόνο με στοιχεία από το υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να αποδειχθεί παρανομία», αναφέρει. «Ο κόσμος σοκαρίστηκ­ε γιατί δεν είμαστε συνηθισμέν­οι σε τέτοιες εικόνες. Δεν είναι όμως απαραίτητα παράνομο».

Γρι γρι ξεφόρτωσε 5 τόνους «ντάσκες» και οι κάτοικοι θέλουν να ξεκαθαριστ­εί εάν ψάρεψε σε απαγορευμέ­νη περιοχή.

 ??  ??
 ??  ?? Η εικόνα των στοιβαγμέν­ων ψαριών ενόχλησε τους κατοίκους.
Η εικόνα των στοιβαγμέν­ων ψαριών ενόχλησε τους κατοίκους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece