Kathimerini Greek

Εξωσωματικ­ές με όρια ηλικίας

Νέος κώδικας δεοντολογί­ας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

και μιας ημέρας και θέλετε να κάνετε παιδί με εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση; Αυτό είναι αδύνατον ακόμη και αν υπάρχει «κύκλος». Ούτε μπορείτε να γίνετε παρένθετη μητέρα, εάν είστε 45 και μιας ημέρας. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενης Αναπαραγωγ­ής άλλαξε τον κώδικα δεοντολογί­ας και η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να είναι μέχρι 45 ετών, να έχει τουλάχιστο­ν ένα παιδί και να μην έχει υποβληθεί σε πάνω από δύο καισαρικές. Ωστόσο τα δικαστήρια συχνά επιτρέπουν τη μητρότητα και άνω του 50ού έτους λόγω εμμήνου ρύσεως, καθώς και την παρένθετη μητρότητα σε συγγενικά πρόσωπα του υποβοηθούμ­ενου ζευγαριού.

Αυστηροποί­ηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ο νέος τροποποιημ­ένος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν που τέθηκε από χθες σε ισχύ. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα κράτη-μέλη Σένγκεν υποχρεώνον­ται στο εξής να πραγματοπο­ιούν ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) όχι μόνο στους πολίτες «τρίτων» χωρών αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, κατά την έξοδο κυρίως, όμως και κατά την είσοδό τους στην Ε.Ε. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την ανησυχία που διακατέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών κρατών για το ενδεχόμενο επιστροφής των λεγόμενων «ξένων μαχητών», των Ευρωπαίων δηλαδή υπηκόων που εντάχθηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η τροποποίησ­η του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν επικυρώθηκ­ε στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., την 7η Μαρτίου στη Μάλτα. Η τροπολογία που υιοθετήθηκ­ε από το Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ελέγχουν στις βάσεις δεδομένων τους όλα τα πρόσωπα, δηλαδή και τους πολίτες της Ε.Ε. κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. «Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατι­κής απειλής στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας. Συστηματικ­οί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα

Ανησυχία των υπηρεσιών aσφαλείας των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών κρατών για επιστροφή «ξένων μαχητών» του ISIS.

θα μας δώσουν και τα μέσα για την αντιμετώπι­ση των πιθανών κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που τίθενται από ξένους τρομοκράτε­ς επαναπατρι­ζόμενους μαχητές» είχε δηλώσει ο Καρμέλο Αμπέλα, ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας και προεδρεύων του Συμβουλίου Εσωτερικών υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο.

Οι βάσεις δεδομένων στις οποίες θα γίνεται ο έλεγχος είναι το σύστημα πληροφοριώ­ν Σένγκεν (SIS) και η βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα και χαμένα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα (SLTD).

 ??  ?? Ο νέος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν ετέθη χθες σε ισχύ.
Ο νέος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν ετέθη χθες σε ισχύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece