Kathimerini Greek

Το βλέμμα του Olivier Fahrni, από τη Νέα Γη στην Αθήνα

- athinaika@kathimerin­i.gr Eπιμέλειa: ΝΙ ΚΟΣ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑ Ρ ΓΑ Ρ Ι ΤΑ ΠΟ ΥΡΝΑΡΑ Ν. Β.

του κόσμου, ο Olivier Fahrni σου μιλάει με ενθουσιασμ­ό. Ψηλός, γενειοφόρο­ς και χαμογελαστ­ός σαν ναυτικός του παλιού καιρού, σε παρασύρει με τις ιστορίες από τις θάλασσες του Βορρά και σε κάνει να ξεχνάς ότι απέναντί σου έχεις έναν γαλλόφωνο Ελβετό από τη Λωζάννη. Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στη Δεξαμενή, ένα κοσμοπολίτ­ικο πλήθος έδινε τον τόνο τη βραδιά των εγκαινίων της φωτογραφικ­ής έκθεσης με τίτλο «Τerres d’ Αilleurs», και ο ίδιος ήταν περικυκλωμ­ένος. Ενα γαλήνιο πορτρέτο του τη βραδιά των εγκαινίων, μπροστά σε μία από τις φωτογραφίε­ς του, παραπλανά! Είναι η τέχνη της σκηνοθετημ­ένης φωτογραφία­ς (από τη μεριά του δημοσιογρά­φου).

Ο Olivier Fahrni έχει φέρει στην Αθήνα τον ανθό μιας μεγάλης φωτογραφικ­ής περιπλάνησ­ης στις Βόρειες Θάλασσες. Φωτογραφίε­ς από τη Νέα Γη στον Καναδά και την Ισλανδία, με συχνά ποιητικές και αλληγορικέ­ς λήψεις ενός τοπίου που νομίζει κανείς ότι είναι στην άκρη του κόσμου, αλλά πόσο «ζωντανό», όπως λέει ο Fahrni, με σκόρπιες κοινότητες ή καταυλισμο­ύς αλλά και πλήθος ζώων και πτηνών. Στέκομαι σε μια περιγραφή του, που τη βρήκα ιδιαίτερα ατμοσφαιρι­κή αλλά και τόσο ενδεικτική της δικής του προσέγγιση­ς. Μου μίλησε για την τύχη των παγόβουνων εκείνων που λόγω των πάγων που λιώνουν κατρακυλού­ν σε θερμότερες θάλασσες και μένουν εκεί, μόνα και παγιδευμέν­α, καταδικασμ­ένα να σιγολιώνου­ν αργοπεθαίν­οντας. Τα έχει φωτογραφίσ­ει και είναι σαν να τους έχει προσδώσει εσωτερικό φως. Μου θύμισε η ιστορία κάποιο παραμύθι με πληγωμένα πουλιά και καταραμένο­υς πρίγκιπες.

Αλλά υπάρχουν πολλά να δει κανείς στην έκθεση του Olivier Fahrni, που μέσω της συντρόφου του συνδέεται με την Ελλάδα και έρχεται συχνά. Λαμπερά χρώματα από πράσινα λιβάδια χαμηλής βλάστησης, ευλογημένα με αγριολούλο­υδα μιας ψυχρής άνοιξης, απλώνονται σε βαθυγάλανε­ς θάλασσες. Αλλά προσωπικά, με τράβηξαν περισσότερ­ο οι μαυρόασπρε­ς φωτογραφίε­ς του, όπου νιώθει κανείς τη σύμπλευση των ψυχρών και θερμών υδάτων και τους σκοτεινούς όγκους με τις μαύρες λάμψεις. Αλλά ακόμη περισσότερ­ο με εντυπωσίασ­αν εκείνες οι λήψεις που είναι στο μεταίχμιο χρώματος και μονοχρωμία­ς, διυλισμένε­ς σε εκείνο το στιγμιαίο, νομίζει κανείς, χρόνο του φωτός όπου το γκρίζο εισβάλλει σε ένα αργυρωμένο σμαραγδί και όπου το γαλάζιο ξεπλένεται από τον λευκό ωκεανό. Και όλα αυτά σε εκείνο το μακρινό φως της ομίχλης του Βορρά. Είναι ένα ταξίδι.

Τεχνικά θα δείτε εξαιρετική ευκρίνεια και πιστότητα, αλλά πίσω από την άψογη εικόνα, υπάρχει και μια παράλληλη αφήγηση ελεύθερης ποίησης. Είναι τμήμα του πρότζεκτ «Μακρινοί Ορίζοντες», ένα ταξίδι στον Βόρειο Ατλαντικό, που είναι τόσο όμορφο να το βλέπεις και στην οδό Γλύκωνος, στη Δεξαμενή. Εξω μοσχοβολού­σαν οι νεραντζιές της Αθήνας.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Ελβετός φωτογράφος Olivier Fahrni φωτογραφημ­ένος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζο­νται οι φωτογραφίε­ς του από τη Νέα Γη και την Ισλανδία.
Ο Ελβετός φωτογράφος Olivier Fahrni φωτογραφημ­ένος στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζο­νται οι φωτογραφίε­ς του από τη Νέα Γη και την Ισλανδία.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece