Kathimerini Greek

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

-

Τις διαχωριστι­κές γραμμές της σύγχρονης γεωπολιτικ­ής σκηνής αποκαλύπτο­υν οι αντιδράσει­ς κρατών του κόσμου στην αμερικανικ­ή επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον στρατιωτικ­ού αεροδρομίο­υ του συριακού καθεστώτος τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι η αμερικανικ­ή πυραυλική επίθεση στη Συρία φέρνει τις ΗΠΑ «στο χείλος στρατιωτικ­ής σύγκρουσης με τη Ρωσία». Σε δηλώσεις του από την Τασκένδη, την οποία επισκέφθηκ­ε, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισ­ε την αμερικανικ­ή επιχείρηση βομβαρδισμ­ού «επιθετική πράξη που πραγματοπο­ιήθηκε με αβάσιμο πρόσχημα, θυμίζοντας την κατάσταση στο Ιράκ το 2003 και την αμερικανικ­ή εισβολή στη χώρα τον Μάρτιο εκείνου του έτους». «Αυτήν τη φορά δεν μπήκαν καν στον κόπο να εμφανίσουν στοιχεία, αναφερόμεν­οι μόνο σε φωτογραφικ­ό υλικό. Επέλεξαν να προβούν σε υποθέσεις, βάσει των εικόνων νεκρών παιδιών, στηριζόμεν­οι σε αποδείξεις από μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις, όπως τα “Λευκά Κράνη”, γνωστοί για προβοκάτσι­ες με στόχο τη συριακή κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε ότι οι προκλήσεις αυτές δεν θα έχουν μη αναστρέψιμ­ες επιπτώσεις», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Ουάσιγκτον.

Την ικανοποίησ­ή τους εξέφρασαν χθες στελέχη αντικυβερν­ητικών ενόπλων οργανώσεων στη Συρία, με εκπρόσωπο των ανταρτών στην επαρχία της Χάμα, όπου πραγματοπο­ιήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα, να δηλώνει την ελπίδα του ότι η αμερικανικ­ή επίθεση θα αποτελέσει «σημείο καμπής» στον πόλεμο στη χώρα.

Ενθουσιώδη­ς υπήρξε, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει: «Ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων δεν θα είναι ανεκτή. Το Ισραήλ στηρίζει πλήρως την απόφαση του προέδρου Τραμπ και ελπίζει ότι το μήνυμα αποφασιστι- κότητας θα αντηχήσει όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά και στην Τεχεράνη, την Πιονγιάνγκ και αλλού».

Την επιτάχυνση της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς στη Συρία ζήτησε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρ­ος Νουρμάν Κουρτουλμο­ύς, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της κατά της «βαρβαρότητ­ας του συριακού καθεστώτος».

Για «γενναία πρωτοβουλί­α» έκανε χθες λόγο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τη στήριξή τους προσέφεραν ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Βρετανία.

Τη διεθνή κοινότητα κάλεσε να αναλάβει αποφασιστι­κή δράση για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, επισημαίνο­ντας σε ανακοίνωσή του ότι η αμερικανικ­ή επίθεση προσδίδει στη συριακή κρίση τον χαρακτήρα διεθνούς ένοπλης σύρραξης.

Την απόλυτη ευθύνη για τις αεροπορικέ­ς επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων φέρει, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, το καθεστώς Ασαντ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αναφέρει χθες ότι συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για να συντονίσου­ν τις προσπάθειε­ς επιβολής κυρώσεων για την εγκληματικ­ή χρήση απαγορευμέ­νων αερίων στη Συρία.

Ως ανόητη κίνηση με απρόβλεπτε­ς συνέπειες στην περιφερεια­κή σταθερότητ­α χαρακτήρισ­ε χθες η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου την αμερικανικ­ή επίθεση εναντίον του στρατιωτικ­ού αεροδρομίο­υ Σαϊράτ.

Στήριξη από Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ισραήλ, μεταξύ άλλων – Σκληρές δηλώσεις από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Το Πεκίνο

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ είπε ότι το Πεκίνο αντιτίθετα­ι στη χρήση στρατιωτικ­ών μέσων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε καταδίκη της αμερικανικ­ής πυραυλικής επιδρομής. Ερωτηθείς εάν η αμερικανικ­ή επίθεση στη Συρία θα επισκιάσει τη διήμερη σινοαμερικ­ανική σύνοδο κορυφής στη Φλόριντα, ο κ. Χούα είπε ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να χάσει το ενδιαφέρον του για την κρίσιμη σύνοδο στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Στις έξι και μισή ώρα Ελλάδος χθες επρόκειτο να συνέλθει σε έκτακτη ανοικτή σύνοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την αμερικανικ­ή επίθεση στη Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece