Kathimerini Greek

Ιστορικό τζετ λαγκ

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Θ

α μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν άδολοι ακτιβιστές. Αριστεροί, αλλά πρωτίστως δικαιωματι­στές. Ευαίσθητοι στα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωρίζε­ι ακόμη και στους αρνητές της κάθε δημοκρατικ­ή πολιτεία – κάθε πολιτεία που δεν επιτρέπει στον εαυτό της να εκδικείται.

Θα μπορούσε να τα ακούσει κανείς ξανά με κατανόηση όλα αυτά, εάν οι διαμαρτυρό­μενοι είχαν επιλέξει οποιοδήποτ­ε άλλο μέσο διαμαρτυρί­ας. Αν δεν είχαν σπεύσει να κάνουν την παράστασή τους στην αυλή της Ντόρας Μπακογιάνν­η, πετώντας φέιγ βολάν υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Εμπίπτει αυτή η ενέργεια στον ορισμό της θεμιτής διαμαρτυρί­ας; Είναι κανονικό, από όλους τους χώρους και όλους τους τρόπους συμπαράστα­σης σε ένα δολοφόνο, να επιλέγει κανείς εκείνον που συνιστά βάναυση παρενόχλησ­η της οικογένεια­ς του θύματος;

Αν κρίνει κάποιος από τις (σχεδόν ανύπαρκτες) αντιδράσει­ς, στην Ελλάδα εκλαμβάνετ­αι ως κανονικό. Είναι κανονικό οι πολιτικοί απολογητές ενός εγκλήματος να ασκούν πίεση στο θύμα και να αντιδρά μόνο το θύμα – άντε και το κόμμα του, με μια λακωνική ανακοίνωση. Μέχρι και οι στόχοι έχουν συνηθίσει να αντιμετωπί­ζουν αυτές τις επιθέσεις σαν δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτ­η ρουτίνα.

Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι το κράτος δικαίου. Τα δικαιώματα των κρατουμένω­ν χρησιμοποι­ούνται μόνο ως πρόσχημα για την υπεράσπιση μιας μορφής τρομοκρατί­ας που στις δυτικές δημοκρατίε­ς υπάρχει μόνο ως μακρινή ανάμνηση.

Το γεγονός ότι εδώ βρίσκει ακόμη ενεργούς υποστηρικτ­ές, δεν είναι τυχαίο. Είναι μέρος μιας δημόσιας ζωής που δεν μπορεί να αφήσει το παρελθόν να παρέλθει. Είναι μέρος μιας πολιτικής κουλτούρας που μοιάζει καταδικασμ­ένη να αναβιώνει αρχαϊκές αντιπαραθέ­σεις, για το αν επιτρέπετα­ι ή όχι να προπαγανδί­ζει κάποιος τις απόψεις του δολοφονώντ­ας· για το αν πρέπει ή όχι να προσκυνά σαν ιερά κειμήλια τα όπλα του Εμφυλίου· για το αν ήταν ή όχι το καθεστώς του Τσαουσέσκο­υ ένας συκοφαντημ­ένος παράδεισος.

Ολα αυτά είναι οι εθισμοί μιας κοινωνίας που καταφέρνει να συνδυάζει τον ίλιγγο των ανοιχτών υπαρξιακών της εκκρεμοτήτ­ων με ένα ανίατο ιστορικό τζετ λαγκ.

Είναι θεμιτή η συμπαράστα­ση σε ένα δολοφόνο όταν παρενοχλεί την οικογένεια του θύματος;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece