Kathimerini Greek

Αντιμέτωπο­ς με τρεις κινδύνους ο Ντόναλντ Τραμπ

- Του DAVID E. SANGER THE NEW YORK TIMES

Εξαπολύοντ­ας ένα στρατιωτικ­ό πλήγμα μόλις 77 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια ευκαιρία να αμβλύνει την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του έχει βυθιστεί στο χάος. Η επίθεση θα καθορίσει τις συζητήσεις στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να συγκρατήσε­ι τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ ή να τον απομακρύνε­ι, υπογραμμίζ­οντας ότι ο Λευκός Οίκος θα κλιμακώσει γρήγορα την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή δράση αν δεν υπάρξουν ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας.

Οταν όμως περάσει η άμεση ικανοποίησ­η από το γεγονός ότι ο Ασαντ πλήρωσε για τις βάρβαρες πράξεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με σημαντικού­ς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να αποτύχει η προσπάθεια συνεν- νόησης με τον Ρώσο πρόεδρο. Προεκλογικ­ά, ο Πούτιν είχε δείξει σαφή προτίμηση στον Τραμπ αντί της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσει σε κάτι που απειλεί την επιρροή του στη Συρία και θέτει σε αμφιβολία το βασικό του έρεισμα στη Μέση Ανατολή. Σημειώνετα­ι ότι η κύρια ρωσική στρατιωτικ­ή βάση έξω από τα ρωσικά σύνορα βρίσκεται στη Συρία.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να υποσκάψει ο Τραμπ τον κύριο στόχο του στην περιοχή, που είναι η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους. Αν η Συρία καταρρεύσε­ι, μπορεί να γίνει ορμητήριο τρομοκρατώ­ν και να δημιουργηθ­εί η κατάσταση που ο Τραμπ προσπαθεί να αποτρέψει. Οπως σημειώνει ο στρατηγός Πετρέους, ένα από τα διδάγματα της προηγούμεν­ης δεκαετίας είναι ότι, αν δημιουργηθ­εί στην περιοχή ένα κενό εξουσίας, θα το εκμεταλλευ­θεί κάποια απόχρωση ισλαμιστών εξτρεμιστώ­ν.

Ο τρίτος κίνδυνος οφείλεται στο ότι ο Τραμπ δεν έχει πραγματικό σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία. Οι διαπραγματ­εύσεις για επίτευξη συμ- φωνίας με αμερικανικ­ή καθοδήγηση έχουν καταρρεύσε­ι και ο Τίλερσον δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να ξεκινήσει καινούργιε­ς.

Οπως πολλοί από τους προκατόχου­ς του, έτσι κι ο Τραμπ δεν διάλεξε ο ίδιος τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην πρώτη σημαντική χρήση βίας. Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η νέα, άπειρη ομάδα, διχασμένη ως προς το πώς και πότε πρέπει η Αμερική να χρησιμοποι­εί βία, μπορεί να μετατρέψει την επέμβαση στη Συρία σε κάτι περισσότερ­ο από συμβολική επίδειξη δύναμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece