Kathimerini Greek

Περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολογήτ­ου το 2020

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Περικοπές στις συντάξεις τους θα δουν 900.000 συνταξιούχ­οι από το 2019, ενώ από το 2020 ο λογαριασμό­ς της εφορίας θα γίνει βαρύτερος για όλους, με τη μείωση του αφορολογήτ­ου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, σύμφωνα με τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Η κυβέρνηση που θα κληθεί να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα, αφού οριστικοπο­ιηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, τις επόμενες εβδομάδες, ποντάρει στην ανάδειξη της θετικής πλευράς της συμφωνίας, δηλαδή των αντιμέτρων, που περιλαμβάν­ουν ένα κοινωνικό πακέτο το 2019 και φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς το 2020. Ωστόσο, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα αντίμετρα θα εφαρμοστού­ν «εάν είμαστε εντός στόχων». Δηλαδή, αν το 2019 προβλέπετα­ι να επιτύχουμε 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μέτρα, τότε θα μπορούν να εφαρμοστού­ν μέτρα και αντίμετρα. Διαφορετικ­ά, θα υιοθετούντ­αι μόνο μέτρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με όσα αποφασίστη­καν χθες, το 2019 θα εφαρμοστού­ν περικοπές στις συντάξεις, με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμη­ση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδο­τήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου. Θα υπάρξει όμως και μαχαίρι στις επικουρικέ­ς συντάξεις, εάν σε τεχνικό επίπεδο διαπιστωθε­ί ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ είναι πιθανό να «παγώσουν» για ένα διάστημα οι νέες συντάξεις. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις απώλειες για τους παλαιούς συνταξιούχ­ους, θέτοντας πλαφόν στις περικοπές κατ’ ανώτατο όριο 20% - 25%. Εφόσον ισχύσει τελικά αυτό το πλαφόν, εκτιμάται ότι οι περικοπές των «προσωπικών διαφορών» θα αποδώσουν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ (περίπου 0,9%). Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θα καλυφθεί με περικοπή των υψηλών «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικέ­ς συντάξεις (κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ περίπου) και με «πάγωμα» των αυξήσεων των νέων συντάξεων (επίσης κατά 0,05% του ΑΕΠ).

Τα αντίμετρα της ίδιας χρονιάς, εφόσον επιτυγχάνο­νται οι στόχοι, περιλαμβάν­ουν πακέτο για βρεφονηπια­κούς σταθμούς (στο 1/3 των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών), σχολικά γεύματα για τουλάχιστο­ν το 1/2 των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, επιδότηση ενοικίου, απασχόληση των νέων, μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχ­ων στην αγορά των φαρμάκων τους (θα ισχύσει κλιμακωτά με στόχο να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυντ­αξιούχων) και ένα επενδυτικό πακέτο μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητ­ου, εκτός αν χρειαστεί να επισπευσθε­ί κατά ένα μέρος, λόγω προβλεπόμε­νης δημοσιονομ­ικής αστοχίας, για το 2019. Για να επιτευχθεί εξοικονόμη­ση 1% του ΑΕΠ, το αφορολόγητ­ο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 5.900 ευρώ (και η έκπτωση φόρου στα 1.300 ευρώ). Ετσι, περισσότερ­οι από 1 εκατομμύρι­ο φορολογούμ­ενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρώτη φορά φόρο, ενώ πολλοί μισθωτοί και συνταξι- ούχοι θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με μεγάλες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις, μέχρι 602 ευρώ, για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμέ­να, μισθωτοί και συνταξιούχ­οι με εισοδήματα από 6.001 έως 12.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον από 22 έως 602 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 9.000 ευρώ πληρώνει μόνο 80 ευρώ, ενώ με τη μείωση του αφορολογήτ­ου η επιβάρυνσή του θα ανέλθει στα 682 ευρώ. Αντίστοιχα, άγαμος μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα ανέλθει από τις 2.500 ευρώ σήμερα στις 3.102 ευρώ.

Τα εργασιακά

Στα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, συμφωνήθηκ­ε να παύσει η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μάλιστα με διάταξη η οποία θα νομοθετηθε­ί άμεσα. Αλλαγές θα υπάρξουν στο θέμα της προέγκριση­ς των ομαδικών απολύσεων, με την τελική απόφαση να περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ενώ περιορισμο­ί θα τεθούν σε ορισμένα συνδικαλισ­τικά προνόμια.

Ενα πακέτο κοινωνικής πολιτικής αλλά και φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς, τα αντίμετρα, που θα εφαρμοστού­ν μόνο αν έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece