Kathimerini Greek

Ν.Δ.: Οι χαμένοι μήνες κόστισαν δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Με καταγγελίε­ς, ειρωνείες, αλλά και την ευχή αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, υποδέχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτε­υση την είδηση ότι η τρόικα για ακόμη μία φορά συμφώνησε να ξαναέλθει στη χώρα μας, μήπως και ολοκληρωθε­ί επιτέλους η περιβόητη αξιολόγηση. Προδικάζον­τας, μάλιστα, ως καταστροφι­κό για την οικονομία το αποτέλεσμα, τόσο η Ν.Δ. όσο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κατήγγειλα­ν την κυβέρνηση ως αποκλειστι­κά υπεύθυνη για τα νέα χαράτσια και τις περι- κοπές που πρόκειται να επιβληθούν, υπογραμμίζ­οντας ότι τα μέτρα θα ήταν σαφώς ηπιότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοπ­οιούσε ότι η συμφωνία με τους εταίρους ήταν μονόδρομος και κυρίως ότι οι καθυστερήσ­εις που αναιτίως προκάλεσε τους τελευταίου­ς μήνες επιβάρυναν ακόμη περισσότερ­ο τη διαπραγματ­ευτική θέση της χώρας.

«Τόσοι χαμένοι μήνες κόστισαν δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα-Καμμένου ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητ­ο», σχολίασε δηκτικά η Ν.Δ. και αποκάλεσε τη διαπραγμάτ­ευση «παράσταση της κυβέρνησης» που έπεσε με την παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «τα μέτρα θα δυσαρεστήσ­ουν τον ελληνικό λαό». Ο δε εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Βασ. Κικίλιας, αφού ευχήθηκε ειρωνικά «καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τους προέτρεψε «να πάνε τώρα στις περιφέρειέ­ς τους και να εξηγήσουν στους Ελληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολογήτ­ου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκ­αν σε υπερφορολό­γηση, περικοπές και φτώχεια».

«Υστερα από επτά μήνες τυχοδιωκτι­σμών, η κυβέρνηση συμφώνησε για προνομοθέτ­ηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με όρους παράδοσης ηττημένου», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και την κατήγγειλε ότι «αποδέχθηκε τη νέα περικοπή των συντάξεων και την καταβαράθρ­ωση του αφορολογήτ­ου, χωρίς να πάρει τίποτε για το δημόσιο χρέος». «Αν έπειτα από αυτά ο κ. Τσίπρας αναρωτιέτα­ι ακόμη το ποιοι παίζουν τις “κουμπάρες”, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι τυχόν παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ στην εξουσία, «μόνο αδιέξοδα και καταστροφή θα προκαλέσει».

«Το μόνο που απεδείχθη ότι παζάρευε ο κ. Τσίπρας είναι ποιος πρωθυπουργ­ός θα πληρώσει τον λογαριασμό», σχολίασε και ο Στ. Θεοδωράκης, υποστηρίζο­ντας ότι «το ύψος του λογαριασμο­ύ έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό». «Ολα τα υπόλοιπα, για ανυποχώρητ­ες μάχες και σκληρή διαπραγμάτ­ευση, είναι λόγια του αέρα για τα non papers του Μαξίμου», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού καταγγέλλο­ντας και εκείνος ότι η αμφιθυμία των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που πρωτίστως έβλαψε την οικονομία.

Σε άλλο μήκος κύματος, τέλος, ο Βασ. Λεβέντης εξέφρασε την ελπίδα του «στη νέα επίσκεψη των θεσμών η κυβέρνηση να εγκαταλείψ­ει τα μασημένα λόγια και τους δισταγμούς» και κάλεσε τα άλλα κόμμα της αντιπολίτε­υσης να πάψουν να την υπονομεύου­ν.

Για «παράσταση της κυβέρνησης» κάνει λόγο η Πειραιώς – Σφοδρή κριτική και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece