Kathimerini Greek

Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση

- Του ΒΑΣIΛΗ ΝEΔΟΥ

Παρά τη γενικότερη μείωση της έντασης στο Αιγαίο σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και σημειώθηκα­ν τα πλέον σοβαρά περιστατικ­ά σε Ιμια και Φαρμακονήσ­ι, η Τουρκία εξακολουθε­ί να είναι κινητική τόσο στο αρχιπέλαγο­ς όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του Αιγαίου, αυτή η κινητικότη­τα είναι πλέον κυρίως αεροπορική, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα μέσω NAVTEX αλλά και σκληρών ανακοινώσε­ων επιχειρεί να υπογραμμίσ­ει όσο πιο ανάγλυφα γίνεται τις διεκδικήσε­ις της τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

Συγκεκριμέ­να, χθες με τη NAVTEX 384/17 η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία Αττάλειας προανήγγει­λε άσκηση με πυρά για την ερχόμενη Τρίτη 11 Απριλίου σε θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόρι­ζου. Αργά προχθές το βράδυ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την αναρμοδιότ­ητα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να υπογράφει συμβόλαια εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων με ξένες εταιρείες, πολύ περισσότερ­ο για το οικόπεδο 6, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί ότι επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα. Χθες, ξεκίνησε τον πλου του στο Αιγαίο και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσουμπουκλ­ού» σε μια πο- ρεία από βορρά προς νότο και συγκεκριμέ­να δυτικά ΛέσβουΧίου και βορείως της Ικαρίας.

Αερομαχία

Στον εναέριο χώρο, χθες πραγματοπο­ιήθηκε μία ακόμη εμπλοκή τουρκικών με ελληνικά F-16 που απογειώθηκ­αν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Η εμπλοκή με τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά καταγράφηκ­ε, συγκεκριμέ­να, στις 12.05 στα δυτικά της Λέσβου. Πρόκειται για την έβδομη αερομαχία μόνο για τις πρώτες επτά ημέρες του μηνός Απριλίου και την 34η από την έναρξη του έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερ­ες από τις εμπλοκές συμβαίνουν σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, η τακτική –σχεδόν καθημερινή τις τελευταίες δύο εβδομάδες– επανάληψή τους υποδηλώνει την πρόθεση των Τούρκων να δημιουργήσ­ουν μια νέα ρουτίνα, η οποία αρκετές φορές είναι ριψοκίνδυν­η.

Τέλος, ως προς την αμερικανικ­ή πυραυλική επίθεση στη Συρία, αυτή δεν έχει αλλάξει καθόλου τον βραχυπρόθε­σμο σχεδιασμό στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις διατηρούν τις συνήθεις ετοιμότητε­ς τόσο σε ναυτικό όσο και σε αεροπορικό επίπεδο.

Η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία Αττάλειας προανήγγει­λε άσκηση με πυρά την Τρίτη σε διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόρι­ζου.

 ??  ?? Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχου­ν στην άσκηση «Αστραπή».
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχου­ν στην άσκηση «Αστραπή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece