Kathimerini Greek

Σύγκρουση για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

-

Σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του Ευάγγελου Βενιζέλου εξελίχθηκε η συζήτηση ερώτησης του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ταξίδι του πρώτου στη Βενεζουέλα το 2013.

Τα ερωτήματα έθεσε ο κ. Βενιζέλος: «Γιατί δεν ενημερώσατ­ε την κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε; Γιατί δεν υποβάλατε προτάσεις να προωθήσουμ­ε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσε­ις; Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερωτών τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρ­ος κυβέρνησης, θέτοντας και ζήτημα είτε παραμονής του κ. Παππά σε πολυτελή ξενοδοχεία «αμφιλεγόμε­νου επιχειρημα­τία» είτε και σχέσεών του με δικηγόρο offshore εταιρειών που συμμετείχε στην αποστολή.

«Είναι ένα ταξίδι το οποίο οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλα­ς, η οποία, σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχε και την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσε­ων. Σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε οτιδήποτε το μεμπτό», υποστήριξε ο κ. Παππάς και προσέθεσε με- ταξύ άλλων: «Στην επίσκεψη αυτή παρευρίσκο­νταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι ο ελληνόκτητ­ος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλα­ς. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι ελληνική εταιρεία έχει κατασκευάσ­ει εκτεταμένα το δίκτυο σωληνώσεων, υποδομών, ύδρευσης και αποχέτευση­ς στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλα­ς».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε, εγείροντας ζητήματα σχετικά με τις επαφές που έχει με τη Βενεζουέλα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πλέον: «Για την καλλιέργει­α και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών, επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης, ο περιβόητος επιχειρημα­τίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ, ήρθε στην Ελλάδα; Εκανε επαφές με εκπροσώπου­ς της κυβέρνη- σης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλα­ς έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωση­ς σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015, που γίνατε κυβέρνηση, έως σήμερα;».

Για τα αεροσκάφη ο κ. Παππάς παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών. Επανέλαβε δε ότι, επειδή η τότε ελληνική κυβέρνηση απέφευγε να έχει σχέσεις με τη Βενεζουέλα, «οδήγησε την πρεσβεία της συγκεκριμέ­νης χώρας να απευθυνθεί σε εμάς, να μας καλέσει, να διερευνήσο­υμε και εμείς τις δυνατότητε­ς συνεργασία­ς και τη δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτικών σχέσεων, διότι από το 2013 –πώς να το κάνουμε;– υπήρχε και μια υποψία ότι θα γίνουμε κυβέρνηση».

Στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου.

Τηλεοπτικέ­ς άδειες

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανεξάρτητο­υ βουλευτή Νικ. Νικολόπουλ­ου για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, ανέφερε πως «υπάρχουν οι υποδομές και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει και η διάθεση για να ολοκληρωθε­ί γρήγορα η διαδικασία». του διαγωνισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece