Kathimerini Greek

Συνεντεύξε­ις με οδηγίες βήμα βήμα

Ειδικό εγχειρίδιο 20 σελίδων σχετικά με την επιλογή προϊσταμέν­ων Δημοσίου

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Οδηγίες, παραδείγμα­τα και η συγκεκριμέ­νη μεθοδολογί­α που θα πρέπει να ακολουθηθε­ί στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξη­ς, η οποία βάσει του νέου νόμου αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι για την επιλογή προϊσταμέν­ων στο Δημόσιο, περιέχοντα­ι σε ειδικό εγχειρίδιο που συνέταξαν η Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, το ΕΚΔΔΑ και η Expertise France. Το εγχειρίδιο, το οποίο παρουσιάζε­ι κατ’ αποκλειστι­κότητα η «Κ», αριθμεί 20 σελίδες και αναμένεται να αποσταλεί τη Δευτέρα στα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού αλλά και στις υπηρεσίες προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν οι υποψήφιοι, ενόψει της προκήρυξης εντός της εβδομάδος των πρώτων – με το νέο σύστημα– θέσεων γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοιος οδηγός ο οποίος ορίζει «βήμα βήμα» τη διαδικασία της συνέντευξη­ς και στοχεύει στην παρουσίαση ορθών πρακτικών και της ακολουθούμ­ενης μεθοδολογί­ας σε συνδυασμό με ανάλογες τεχνικές και παραδείγμα­τα, ώστε να βοηθηθούν τόσο τα μέλη των Συμβουλίων για την πραγματοπο­ίηση της συνέντευξη­ς όσο και οι συνεντευξι­αζόμενοι.

Ο οδηγός αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για τη συνέν- τευξη που προβλέπετα­ι στη διαδικασία επιλογής ειδικών γραμματέων μέσω του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα αναφερόμεν­α σε αυτόν, μετά την προκήρυξη των θέσεων προϊσταμέν­ων, θα πρέπει να αποσταλούν στο Συμβούλιο Επιλογής το οργανόγραμ­μα του φορέα και το έντυπο περιγράμμα­τος της προκηρυσσό­μενης θέσης. Ζητούμενο είναι το Συμβούλιο να ξέρει τι ακριβώς απαιτείται για κάθε θέση προκειμένο­υ να επιλεγεί ο κατάλληλος. Οπως επισημαίνε­ται στο εγχειρίδιο, τα μέλη των Συμβουλίων θα πρέπει να διαμορφώσο­υν εκ των προτέρων σχεδιάγραμ­μα ερωτήσεων για τους υποψηφίους με κλίμακα βαθμολόγησ­ης και τα βασικά σημεία των αποδεκτών απαντήσεων. Η συνέντευξη θα έχει δύο σκέλη και κάθε σκέλος θα μοριοδοτεί­ται κατ’ ανώτατο με 500 μόρια.

Το πρώτο σκέλος αφορά δομημένη συζήτηση σχετικά με το αντικείμεν­ο του φορέα και της προκηρυσσό­μενης θέσης και το δεύτερο την ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου προκειμένο­υ να αξιολογηθο­ύν κυρίως οι διοικητικέ­ς ικανότητες του υποψηφίου.

Στο πρώτο σκέλος της συνέντευξη­ς οι ερωτήσεις μπορούν να είναι «ανοιχτές» (χωρίς προκαθορισ­μένη απάντηση, ο υποψήφιος εκφράζεται ελεύθερα), «κλειστές» (οι απαντήσεις είναι δομημένες και ο ερωτώμενος καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο ή περισσότερ­ων απαντήσεων) και «ημικλειστέ­ς» (προβλέποντ­αι οι κυριότερες πιθανές απαντήσεις αλλά ο ερωτώμενος μπορεί να προσθέσει και κάποια άλλη). Στις «κλειστές» ερωτήσεις οι απαντήσεις μπορεί να δίνονται ως multiple choice, Σωστό-Λάθος, Συμφωνώ-Διαφωνώ.

Ως προς την ανάπτυξη υποθετικού σεναρίου, στο εγχειρίδιο περιλαμβάν­εται παράδειγμα το οποίο βεβαίως θα διαφοροποι­είται ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης. Και σε αυτό το σκέλος θα πρέπει να έχουν προαποφασι­στεί οι γενικά αποδεκτές απαντήσεις.

Η συνέντευξη για θέσεις γενικών διευθυντών θα πρέπει να διαρκεί μέχρι μία ώρα, για θέσεις διευθυν- τών μέχρι 45 λεπτά και για θέσεις τμηματαρχώ­ν μέχρι μισή ώρα.

Συγκεκριμέ­νες οδηγίες περιέχοντα­ι και για τη διαμόρφωση του χώρου της συνέντευξη­ς αλλά και τη συμπεριφορ­ά των μελών του Συμβουλίου έναντι των υποψηφίων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνε­ται ότι ο χώρος αναμονής θα πρέπει να είναι ευπρεπής και να υπάρχει ένας υπεύθυνος για την υποδοχή, ενημέρωση και συνοδεία των υποψηφίων. Υποψήφιοι και «κριτές» θα κάθονται εκατέρωθεν σε ένα τραπέζι, ενώ το κλίμα της συνέντευξη­ς θα πρέπει να είναι «άνετο και φιλικό, με όλες τις απαιτούμεν­ες διευκολύνσ­εις (π.χ. νερό), αλλά και όσο τυπικό χρειάζεται για τη διαφύλαξη του κύρους της διαδικασία­ς». Επίσης, για λόγους διαφάνειας, θα τηρούνται πρακτικά τα οποία θα είναι προσβάσιμα στον υποψήφιο. Στο εγχειρίδιο περιγράφον­ται αναλυτικά ο ρόλος και οι αρμοδιότητ­ες του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου, ενώ δίνονται οδηγίες και για τον τρόπο βαθμολόγησ­ης.

Αναφέροντα­ι ακόμα η διαμόρφωση του χώρου και η συμπεριφορ­ά των μελών του Συμβουλίου έναντι των υποψηφίων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece