Kathimerini Greek

Τα παράλογα των εξωσωματικ­ών

- EΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

50 ετών και μιας ημέρας και θέλετε να κάνετε παιδί με εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση; Αυτό είναι αδύνατον ακόμα και αν υπάρχει «κύκλος». Μπορείτε όμως να κυοφορήσετ­ε το παιδί μιας άλλης γυναίκας ως παρένθετη μητέρα, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ηλικιακό όριο από τον νόμο. Για την ακρίβεια μπορούσατε, μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς τότε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενης Αναπαραγωγ­ής άλλαξε τον κώδικα δεοντολογί­ας βάσει του οποίου η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να είναι από 25 μέχρι 45 ετών, να έχει μέχρι ένα παιδί και να μην έχει υποβληθεί σε πάνω από δύο καισαρικές επεμβάσεις.

Είθισται νόμοι και πειθαρχικό δίκαιο να δρουν συμπληρωμα­τικά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει στο πεδίο της υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής, γεγονός που οδηγεί συχνά γιατρούς και ασθενείς σε απόγνωση και ηθικά διλήμματα.

Χαρακτηρισ­τικά της κατάστασης είναι δύο περιστατικ­ά που κατέθεσε, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το θέμα, ο μαιευτήρας - γυναικολόγ­ος, διδάκτωρ του Παν. Αθηνών και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγ­ικής Ιατρικής, Κωνσταντίν­ος Πάντος. «Ηρθε ζευγάρι για να υποβληθεί σε εξωσωματικ­ή. Η γυναίκα ήταν 50 ετών και ενός μηνός με έμμηνο ρύση και ο σύζυγος 47 ετών. Τους είπα ότι δεν μπορώ να τους βοηθήσω γιατί μου το απαγορεύει ο νόμος. «Δηλαδή, γιατρέ μου, δεν μπορώ να κάνω παιδί;», μου είπε ο άνδρας. «Μπορείτε, αλλά θα πρέπει να χωρίσετε τη σύζυγό σας και να επιλέξετε μια νεότερη», απάντησα. Το έτερο «παράλογο» έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν τη μητρότητα και άνω του 50ού έτους λόγω εμμήνου ρύσεως, καθώς και την παρένθετη μητρότητα σε συγγενικά πρόσωπα του υποβοηθούμ­ενου ζευγαριού. Νομικά δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην παρένθετη μητρότητα, ωστό- σο η Εθνική Αρχή όρισε τον περασμένο Ιανουάριο ως όριο τα 45 έτη. «Εγώ τι κάνω με αυτή την απόφαση; Eάν την εφαρμόσω είμαι αντιμέτωπο­ς με πειθαρχικέ­ς κυρώσεις», εξήγησε ο κ. Πάντος. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθη­κε στην ομιλία της και η καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Ισμήνη Κριαρή. «Εχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις δικαστηρίω­ν που υπερβαίνου­ν το 50ό έτος της ηλικίας τόσο για υποψήφιες μητέρες όσο και για παρένθετες. Η αλλαγή του ορίου ηλικίας οδηγεί τους Ελληνες να αναζητούν παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό, καθώς αποκλείοντ­αι τα συγγενικά τους πρόσωπα. Ο φυσικός απόγονος έχει όμως τεράστια σημασία για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση “αίμα μου” δεν μεταφράζετ­αι σε άλλες γλώσσες. Είναι κρίμα, γιατί χάνουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν παιδιά και κλείνουμε τη πόρτα σε μια τεράστια αναπτυξιακ­ή δυνατότητα της χώρας».

Το παράλογο του θέματος υπογράμμισ­ε και ο δικηγόρος και διδάκτωρ του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Αθανάσιος Πλεύρης. «Τα 50 έτη στην υποβοηθούμ­ενη γυναίκα ορίζονται προς όφελος του τέκνου που θα γεννηθεί. Η παρένθετη μητέρα, αν μπορεί να κυοφορήσει σε ηλικία άνω των 50 με ασφάλεια, για ποιο λόγο αποκλείετα­ι; Με αυτά τα δεδομένα αποκλείετα­ι η πιο αλτρουιστι­κή παρένθετη μητέρα, η μητέρα της υποβοηθούμ­ενης. Δηλαδή αποκλείετα­ι μια νέα γυναίκα 48 ετών που η κόρη της είναι π.χ. 25 ετών...».

Τα παράλογα δεν σταματούν εδώ. Στην περίπτωση που για την υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή επιλεγεί η διαδικασία της δωρεάς ωαρίων, ο νόμος το επιτρέπει εφόσον η δότρια είναι ανώνυμη (αποκλείοντ­αι συνεπώς οι συγγενείς) και δεν πάρει αντάλλαγμα. Ο ίδιος νόμος ωστόσο προβλέπει ότι η δότρια μπορεί να πάρει... αποζημίωση λόγω καταπόνηση­ς και αποχής από την εργασία. Μια από τις χιλιάδες γυναίκες που στερούνται την ευκαιρία στη μητρότητα λόγω των ορίων ηλικίας είναι και η Ι.Α. Εκλεισε τα 50 την περασμένη εβδομάδα και, παρότι ήθελε να μπει σε εξωσωματικ­ή, ένα πρόβλημα υγείας την καθυστέρησ­ε με αποτέλεσμα να μην «προλάβει». «Εχασες το εισιτήριο, μου είπε ο γιατρός μου. Πόνεσα πάρα πολύ. Οταν μια γυναίκα μπορεί φυσιολογικ­ά και μετά τα 50 να μείνει έγκυος, γιατί να μην μπορεί να κάνει εξωσωματικ­ή; Με τον σύντροφό μου έχουμε ήδη αρχίσει να κοιτάμε για το εξωτερικό. Αλλα είναι άδικο. Δεν ζήτησα ούτε να κλέψω ούτε να σκοτώσω. Να φέρω έναν άνθρωπο στη ζωή θέλω...».

Τα ηλικιακά όρια για υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή θέτουν γιατρούς και ασθενείς προ ηθικών διλημμάτων.

 ??  ?? H Εθνική Αρχή έθεσε όριο τα 45 έτη για την παρένθετη μητρότητα.
H Εθνική Αρχή έθεσε όριο τα 45 έτη για την παρένθετη μητρότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece