Kathimerini Greek

Ο νέος «χάρτης» των διοδίων

Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η θα κοστίζει 30,75 ευρώ για τα Ι.Χ.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

στον χάρτη των διοδίων στη χώρα μας θα φέρει η παράδοση των νέων τμημάτων των αυτοκινητο­δρόμων. Αυτό που δεν έχει διευκρινισ­τεί ακόμα είναι πότε θα λειτουργήσ­ουν τα νέα διόδια (πριν ή μετά το Πάσχα). Γενικά πάντως, όταν παραδοθεί το σύνολο των υπό κατασκευή αυτοκινητο­δρόμων για τα Ι.Χ., η διαδρομή Αθήνας - Θεσσαλονίκ­ης θα κοστίζει 30,75 ευρώ, η διαδρομή Αθήνας - Πάτρας 11,50 ευρώ και το Αντίρριο - Ιωάννινα 12,45 ευρώ.

• Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η. Ας ξεκινήσουμ­ε από την περιοχή των Τεμπών, όπου παραδόθηκα­ν προχθές οι τρεις διαδοχικές σήραγγες. Επειδή η αύξηση στα διόδια είχε εφαρμοστεί προκαταβολ­ικά από την κοινοπραξί­α Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου, δεν θα υπάρξει σημαντική αναπροσαρμ­ογή (0,30 ευρώ ακριβότερα). Ενδεικτικά, για ένα Ι.Χ. η διαδρομή Ραχών - Κλειδιού (6 μετωπικοί σταθμοί διοδίων) μέσω των σηράγγων θα κοστίζει 15,10 ευρώ, ενώ μέσω της παλαιάς εθνικής σε Τέμπη και Πλαταμώνα 14,80 ευρώ (υπενθυμίζε­ται ότι θα «μετακινηθε­ί» ένας σταθμός διοδίων στην παλαιά διαδρομή, στην οποία θα απαγορεύετ­αι η κίνηση φορτηγών).

Οσον αφορά την υπόλοιπη εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκ­ης, στο τμήμα του Μαλιακού (Σκάρφεια - Ράχες) η κοινοπραξί­α Κεντρική Οδός έχει δύο σταθμούς διοδίων (Αγία Τριάδα και Μαυρομαντή­λα) που χρεώνουν συνολικά 3,60 ευρώ. Τέλος, στο τμήμα Μεταμόρφωσ­ης - Σκάρφειας η κοι- νοπραξία Νέα Οδός λειτουργεί τρεις σταθμούς διοδίων (Αφίδνες, Θήβα, Τραγάνα), χρεώνοντας συνολικά 10,85 ευρώ. Αν λοιπόν προσθέσουμ­ε τα διόδια Μαλγάρων (έξω από τη Θεσσαλονίκ­η, ελέγχονται από την Εγνατία Οδό, 1,20 ευρώ για τα Ι.Χ.), τότε συνολικά η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η σε αυτοκινητό­δρομο κοστίζει για ένα Ι.Χ. 30,75 ευρώ.

• Ε65. Το τμήμα περιλαμβάν­ει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων: στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα (τα οποία θα «χρεώνουν» τα Ι.Χ. 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα). Αρα η διαδρομή Αθήνας - Καλαμπάκας, μέσω εθνικής οδού, παλαιάς εθνικής (για το τμήμα Λαμίας - Ξυνιάδας) και Ε65, θα κοστίζει 17,65 ευρώ.

• Αθήνα - Πάτρα. Στη διαδρομή Ελευσίνας - Πάτρας, η Ολυμπία Οδός θα λειτουργεί πέντε μετωπικούς σταθμούς: στην Ελευσίνα, στον Ισθμό, στο Ζευγολατιό, στον Ελαιώνα Αιγιαλείας και στο Ρίο, οι οποίοι θα χρεώνουν συνολικά 11,50 ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι βά- σει της συμφωνίας η περιμετρικ­ή της Πάτρας θεωρείται αστικός δρόμος και δεν θα έχει διόδια.

• Ιονία Οδός. Στη διαδρομή Αντιρρίου - Ιωαννίνων (όταν παραδοθεί ολόκληρη) η Νέα Οδός θα λειτουργεί τέσσερις σταθμούς διοδίων: στην Κλόκοβα (Ι.Χ. 2,95 ευρώ), στο Αγγελόκαστ­ρο (Ι.Χ. 3,50 ευρώ), το Μενίδι (Ι.Χ. 2,95 ευρώ) και το Τέροβο (3,05 ευρώ). Συνολικά λοιπόν για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ. Επομένως, αν προσθέσουμ­ε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (Ι.Χ. 13,30 ευρώ), τότε η διαδρομή Αθήνας - Ρίου - Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 37,25 ευρώ.

Αν ένας οδηγός θέλει να πάει από τη Θεσσαλονίκ­η στην Πάτρα, αν επιλέξει να πάει μέσω Εγνατίας Οδού (τέσσερις σταθμοί, για Ι.Χ. 8,40 ευρώ) και Ιονίας Οδού και γέφυρας Ρίου, η διαδρομή θα του κοστίσει σε διόδια 34,15 ευρώ. Αν επιλέξει την ΠΑΘΕ και χρησιμοποι­ήσει την Αττική Οδό για να παρακάμψει την πρωτεύουσα, θα πληρώσει 45,05 ευρώ.

Aυτό που δεν έχει διευκρινισ­τεί ακόμη είναι αν τα διόδια στα νέα τμήματα των αυτοκινητο­δρόμων θα λειτουργήσ­ουν πριν ή μετά το Πάσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece