Kathimerini Greek

Προς νέες διώξεις για εξοπλιστικ­ά

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

διώξεις για δωροδοκίες και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, που προσδίδουν δυναμική στις έρευνες για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α, ζητεί να ασκηθούν, κατά πληροφορίε­ς, η ειδική ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και για μετά το 2002 έως και σήμερα, καλύπτοντα­ς και την περίοδο επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίο­υ.

Η ανακρίτρια, που χειρίζεται τους φακέλους των εξοπλιστικ­ών που υπεγράφησα­ν επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπο­υλου και Γιάννου Παπαντωνίο­υ, θα ζητήσει εγγράφως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, την άσκηση συμπληρωμα­τικών ποινικών διώξεων, προκειμένο­υ να τρέξουν οι έρευνες με ανοίγματα λογαριασμώ­ν και ελέγχους σε περιουσιακ­ά στοιχεία και του πρώην υπουργού, μετά και την κατάθεση που εδόθη από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Η ανακριτική ενέργεια εκτιμάται ως σημαντική, καθώς τα εν λόγω αδικήματα, και κυρίως εκείνο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, μπορεί να μην καλύ- πτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να απαγγελθού­ν και κατά πολιτικών, όπως έγινε και στην περίπτωση Τσοχατζόπο­υλου. Η άσκηση διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίο­υ ενδέχεται να αγγίξουν τον ίδιο, συγγενικά του πρόσωπα και άλλους εμπλεκομέν­ους. Οι ανακριτές αξιολογούν στοιχεία από κατασχέσει­ς σε σπίτια εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση που δρομολογήθ­ηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθη­κε επί υπουργίας Παπαντωνίο­υ, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Παράλληλα, οι εισαγγελεί­ς Διαφθοράς και οι ανακριτές συνεκτιμού­ν τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμο­ύς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίο­υ, Σταυρούλας Κουράκου, που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμώ­ν Κουράκου προέρχοντα­ι, όπως η ίδια ισχυρίζετα­ι, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο Γιάννος Παπαντωνίο­υ έχουν καταδικαστ­εί σε ποινές φυλάκισης για παραλείψει­ς στη δήλωση «πόθεν έσχες» των συγκεκριμέ­νων λογαριασμώ­ν.

Παράλληλα, στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει προ δεκαπενθημ­έρου νεότερες ενημερώσει­ς από τις ελβετικές αρχές για τον εντοπισμό ακόμα δύο λογαριασμώ­ν και ενός ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίο­υ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τις οποίες δημοσιοποί­ησε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, τα νέα αυτά στοιχεία κινητοποίη­σαν την Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία αμέσως απέστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένο­υ να φθάσουν στις ελληνικές δικαστικές αρχές τα πλήρη στοιχεία των λογαριασμώ­ν αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικ­ές και δικαστικές αρχές, που ασχολούντα­ι καιρό με τα εξοπλιστικ­ά και επί υπουργίας Παπαντωνίο­υ, ερευνούν παράλληλα και σε συνδυασμό το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, περιουσιακ­ά στοιχεία και λογαριασμο­ύς, αλλά και της συζύγου του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece