Kathimerini Greek

Ενοχλημένο­ι οι Ρώσοι από την απουσία αλληλεγγύη­ς

-

επίθεση της Δευτέρας στον υπόγειο της Αγίας Πετρούπολη­ς, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίσθ­ηκαν 50, κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησα­ν ότι τα συλλυπητήρ­ια καθώς και η έκφραση αλληλεγγύη­ς από τη Δύση ήταν μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι ύστερα από επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

Δεν υπήρξαν ούτε «Je suis Charlie» ούτε και φωτισμοί της Πύλης του Βρανδεμβού­ργου στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, παρότι στο παρελθόν η πύλη-σύμβολο του Βερολίνου είχε βαφτεί στα χρώματα της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Γαλλίας. Τα φώτα του Πύργου του Αϊφελ έσβησαν, αλλά η χειρονομία αυτή έγινε μόνο αφότου οι Αρχές του Παρισιού δέχθηκαν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιθέσεις στο έδαφός τους ή σε αυτές που έχουν θύματα πολίτες τους απ’ ό,τι σε επιθέσεις που γίνονται αλλού. Οι επιθέσεις αυτοκτονία­ς που συμβαίνουν συχνά σε μουσουλμαν­ικές περιοχές σπανίως πυροδοτούν κύματα συμπάθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – στη Δύση αλλά και στη Ρωσία.

Αυτό που φάνηκε όμως να ενοχλεί τους Ρώσους, ή τουλάχιστο­ν αυτό που ενόχλησε τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά θεωρήθηκαν μία ακόμη απόδειξη της ρητορικής του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία η Δύση θέλει με κάθε τρόπο να στριμώξει τη Ρωσία.

Η Δύση έχει πράγματι σε πολύ χαμηλή εκτίμηση τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η υπεράσπιση του Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία έπληξε την εκτίμηση αυτή ακόμη περισσότερ­ο. Ομως, η στοιχειώδη­ς ανθρώπινη αλληλεγγύη δεν πρέπει να συγχέεται με τη γεωπολιτικ­ή. Με μεγάλους μουσουλμαν­ικούς πληθυσμούς τόσο στο εσωτερικό της όσο και γύρω από τα σύνορά της, η Ρωσία είναι τόσο ευάλωτη στην κατάρα της ισλαμικής τρομοκρατί­ας όσο κάθε δυτική χώρα.

Μετά τον θάνατο 130 ανθρώπων από τρομοκράτε­ς στο Παρίσι το 2015, οι Ρώσοι απέθεσαν λουλούδια, κεριά και σημειώματα υποστήριξη­ς στη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια αυθόρμητη έκφραση συλλυπητηρ­ίων. Οι 14 που πέθαναν στην Αγία Πετρούπολη ήταν κι αυτοί άνθρωποι που κοίταζαν την καθημερινή ζωή τους – ένας προπονητής πυγμαχίας, κάποιοι φοιτητές, μια κατασκευάσ­τρια μαριονετών. Και αυτοί αξίζουν λουλούδια, και αυτοί αξίζουν δάκρυα. Οι καλοπροαίρ­ετοι άνθρωποι πρέπει να ανοίξουν τις καρδιές τους στην τραγική και αχρείαστη μοίρα όλων των θυμάτων της τρομοκρατί­ας, είτε πρόκειται για Ρώσους που δέχονται θραύσματα βόμβας σε βαγόνι του υπογείου σιδηροδρόμ­ου, είτε για Σύρους που σκοτώνοντα­ι βασανιστικ­ά σε επίθεση με χημικά, είτε για τους 31 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιθέσεις στο Τικρίτ του Ιράκ. Σε κανέναν δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

Επειδή οι εκφράσεις συλλυπητηρ­ίων από τη Δύση ήταν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με ανάλογα περιστατικ­ά σε δυτικές χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece