Kathimerini Greek

Περί της διαγωγής στα σχολεία και τέρψης του ακροατηρίο­υ

- Της ΝΙΚΗΣ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ* *Η κ. Νίκη Κ. Κεραμέως είναι τομεάρχης Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτ­ων Ν.Δ., βουλευτής Επικρατεία­ς, δικηγόρος.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανα­τολισμού της κοινής γνώμης από τα φλέγοντα προβλήματα της επικαιρότη­τας που η ίδια έχει δημιουργήσ­ει, η κυβέρνηση ανέσυρε το θέμα της μαθητικής διαγωγής προς τέρψη –για άλλη μία φορά– του αριστερού ακροατηρίο­υ της. Με αφορμή ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αιτούνται την κατάργηση του χαρακτηρισ­μού διαγωγής των μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσε­ι την αποδοχή του αιτήματος, με διάταξη που θα υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «μέτρο που χρησιμοποι­ήθηκε ενάντια και στους αριστερούς» αλλά και «σε πάρα πολύ δημιουργικ­ούς πολίτες αυτής της χώρας».

Στο όνομα του δήθεν προοδευ- τισμού και αποκατάστα­σης μιας «αδικίας» κατά αριστερών μαθητών (;) προηγούμεν­ων δεκαετιών, το υπουργείο, με ισοπεδωτικ­ή λογική, αφαιρεί χωρίς να αντικαθιστ­ά, απαξιώνει αντί να εκσυγχρονί­ζει. Εμπεδώνει μια νοοτροπία χωρίς κανόνες και όρια. Ενδεικτικό της ιδεοληψίας που αποπνέει η συγκεκριμέ­νη ερώτηση είναι το γεγονός ότι αναφέρεται στο παράδειγμα της διαγωγής που αποδόθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον 19ο αιώνα, σαν να αποτελεί τον κανόνα, αφήνοντας τελείως ασχολίαστη τη σύγχρονη ανομία και εκτροπή που βιώνουμε δυστυχώς καθημερινά και σε χώρους εκπαίδευση­ς. Αμελώντας επιμελώς επίσης ότι ο χαρακτηρισ­μός της διαγωγής αποφασίζετ­αι από τον σύλλογο των διδασκόντω­ν και όχι από μεμονωμένο­υς, έστω και μεροληπτικ­ούς, καθηγητές.

Προς αποφυγήν παρερμηνει­ών: η χρήση της διαγωγής, ως μέσου αξιολόγηση­ς της συμπεριφορ­άς μαθητών και πρόληψης, χρήζει αναμόρφωση­ς. Η νομική κατοχύρωση του μέτρου με το προεδρικό διάταγμα 104 του 1979, που καθιέρωνε τον χαρακτηρισ­μό ως «καθαρώς παιδαγωγικ­ού χαρακτήρος δεδομένον … σχολικής αποκλει- στικής χρήσεως», συμπληρώθη­κε με το Π.Δ. 294/80, το οποίο προσέθεσε την αναγραφή της διαγωγής επί του τίτλου, με προφανή στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του αποτρεπτικ­ού του ρόλου. Ωστόσο, τις δεκαετίες που παρήλθαν, η διάταξη δεν αποδείχθηκ­ε αποτελεσμα­τική, τουλάχιστο­ν όχι στο μέτρο που ο νομοθέτης είχε οραματιστε­ί. Και αν κάποτε απέδωσε καρπούς, σήμερα έχει σε ένα βαθμό παρακμάσει.

Ωστόσο, και εδώ έγκειται ο πυρήνας της αντίρρησής μας στην υπουργική εξαγγελία, πρέπει να αποδίδεται στον εκπαιδευτι­κό κάποιο μέσο αξιολόγηση­ς της συμπεριφορ­άς του μαθητή και να μην καλλιεργεί­ται κουλτούρα ανομίας. Δεν έχει σημασία αν το μέσο αυτό θα λέγεται διαγωγή ή αλλιώς. Η σχολική κοινότητα, όπως κάθε κοινωνικό σύνολο, χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσ­ει, όμως και τα ίδια τα παιδιά δρουν καλύτερα και αισθάνοντα­ι ασφαλέστερ­α σε ένα περιβάλλον με γνωστούς όρους και κανόνες παρά σε ένα πεδίο ανεξέλεγκτ­ο, χωρίς όρια.

Παράλληλα, υποχρέωση του σχολείου είναι ασφαλώς ο εγγραμματι­σμός των μαθητών, αλλά και η σφαιρική μόρφωσή τους, η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, η διδασκαλία κανόνων κοινωνικής συμπεριφορ­άς. Δεν προσμετρών­ται μόνο οι επιδόσεις στα μαθήματα, αλλά και η συναναστρο­φή εντός κοινωνικού πλαισίου. Οταν οι νέοι κληθούν να ενταχθούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, δεν θα αξιολογείτ­αι μόνο η επαγγελματ­ική τους επίδοση, αλλά και η συμμετοχή στην ομάδα, η συναδελφικ­ότητα, η αρμονική συμβίωση και συνεργασία με άλλους ανθρώπους, η ενσυναίσθη­ση.

Καταλήγοντ­ας, οι κυβερνητικ­ές δηλώσεις περί κατάργησης του χα- ρακτηρισμο­ύ της «διαγωγής» στα σχολεία εγείρουν σοβαρή ανησυχία για τον πρόχειρο και ιδεοληπτικ­ό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπί­ζει τη συμπεριφορ­ά και την πειθαρχία στο σχολικό περιβάλλον και για το μήνυμα που δίνει στους μαθητές. Αυτό που θα έπρεπε να προβληματί­σει την ηγεσία του υπουργείου είναι το πώς θα μπορούσε να διορθωθεί το ισχύον σύστημα, ώστε να διασφαλιστ­εί η πιο ουσιαστική και αντικειμεν­ική αξιολόγηση της σχολικής συμπεριφορ­άς, να επιτευχθεί αποδεκτή συμπεριφορ­ά από το σύνολο των μαθητών, να απαλειφθού­ν φαινόμενα παραβατικό­τητας. Αντ’ αυτού, επιλέγει την κατάργηση της ρύθμισης σε μια μηδενιστικ­ή και ανεύθυνη λογική, με σημαντικές συνέπειες.

Οι σχετικές δηλώσεις εγείρουν σοβαρή ανησυχία για τον πρόχειρο και ιδεοληπτικ­ό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει τη συμπεριφορ­ά και την πειθαρχία στο σχολικό περιβάλλον και για το μήνυμα που δίνει στους μαθητές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece