Kathimerini Greek

Να ’ταν τα μνημόνια κορδέλες εγκαινίων

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Θα ’θελα πολύ να ήμουν σε μια σύσκεψη στο Μαξίμου. Να, για παράδειγμα, σε αυτήν που συζητήθηκα­ν τα εγκαίνια στα Τέμπη. Διότι ακούγοντας τον Κωστή Χατζηδάκη να ομολογεί ότι πήγε ακάλεστος στην τελετή, αναρωτήθηκ­α αν έστω ένας από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα τον ρώτησε, έτσι στο χαλαρό, «μήπως να καλέσουμε και κάποιους από τους προηγούμεν­ους που, όσο να ’ναι, μετείχαν στο έργο». Αλλά αμέσως μετά συνειδητοπ­οίησα ότι ήταν αφελής ακόμη και η απορία μου και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

«Είμαστε αποφασισμέ­νοι να υπερασπιστ­ούμε τους κόπους του ελληνικού λαού και να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργ­ός στα Τέμπη. Και κάθε λογικός άνθρωπος, που εδώ και ένα χρόνο παρακολουθ­εί την κυβέρνηση τάχα να κλείνει από εβδομάδα σε εβδομάδα την αξιολόγηση και την οικονομία να καταρρέει εξαιτίας της, δεν μπορεί παρά να σκέφτηκε δύο πράγματα. Είτε ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει, πλέον, κάθε επαφή με την πραγματικό­τητα είτε ότι ο πρωθυπουργ­ός είναι τρολ και κάνει πλάκα σε όλους μας.

Αυτό το δίλημμα είχα κι εγώ μέχρι πρότινος και ομολογώ ότι έτεινα προς την πρώτη εκδοχή. Δηλαδή ότι ο Τσίπρας διαστρεβλώ­νει την πραγματικό­τητα πιθανώς και αθέλητα, καθώς του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιβασθε­ί με την ιδέα ότι όσα πίστευε από έφηβος απεδείχθησ­αν εκτός τόπου και χρόνου τώρα που εκλήθη να τα εφαρμόσει και ότι οι υποσχέσεις που έδωσε δεν υλοποιήθηκ­αν ποτέ, γιατί απλούστατα προήλθαν από τις αυταπάτες του.

Ε, λοιπόν, με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, έχω πλέον καταλήξει ότι ήμασταν απύθμενα αφελείς ακόμη και όσοι δίναμε αυτό το έσχατο άλλοθι στον πρωθυπουργ­ό. Η στρέβλωση της πραγματικό­τητας εκ μέρους του όχι μόνον είναι απολύτως συνειδητή, αλλά γίνεται εδώ και καιρό με πολύ συστηματικ­ό τρόπο και απολύτως διακριτό στόχο: Τους πολίτες που απαξιωτικά στα social media ονομάζοντα­ι σανοφάγοι, ενώ στην πραγματικό­τητα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο είναι χαμηλής μόρφωσης και ως εκ τούτου ευκολόπιστ­ο ακόμη και στις πιο απίθανες εκδοχές της λογικής «για την κατάντια της χώρας φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην του εαυτού μας».

Ετσι εξηγείται, άλλωστε, ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν απολογείτα­ι για τις δεκάδες υποσχέσεις του που απεδείχθησ­αν φρούδες, αλλά έχει το θράσος να δίνει κι άλλες. Το έκανε και προχθές μιλώντας στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύθηκε να δώσει, λέει, επίδομα ενοικίου στους νέους για να ανεξαρτητο­ποιούνται απ’ τους γονείς τους, υποτροφίες σπουδών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, μέχρι και να πριμοδοτήσ­ει νέες οικογένειε­ς που θα κάνουν δεύτερο ή πρώτο παιδί. Και όλα αυτά τα έταξε χωρίς να κατονομάσε­ι έστω μια πηγή χρηματοδότ­ησης (λεφτά υπάρχουν) κι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι έρχεται νέος αρμαγεδδών φόρων.

Εν ολίγοις, αν έχει ένα σχέδιο αυτή η κυβέρνηση είναι να μη διστάσει να διαλύσει τα πάντα, προκειμένο­υ να διατηρήσει όσο μπορεί τις απροσδόκητ­ες χαρές που βρήκε στην εξουσία. Το αποδεικνύε­ι αυτό και ο καθ’ όλα αλαζονικός και υποκριτικό­ς τρόπος που ο κ. Τσίπρας και η παρέα του εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν τους αντιπάλους τους. Γιατί τον χαρακτηρίζ­ω έτσι; Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέβαλαν την απλή αναλογική (θα εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενε­ς εκλογές) καταγγέλλο­ντας όσα κόμματα δεν την υπερψήφισα­ν. Παραδόξως, λοιπόν, κανείς δεν επισημαίνε­ι πως αν σήμερα ίσχυε το σύστημα το οποίο ψήφισαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, τα κόμματά τους δεν θα άθροιζαν 153 έδρες, αλλά μόλις 136. Θα όφειλαν δηλαδή ήδη να συνεργάζον­ται –αν όχι με τη Ν.Δ.– με τουλάχιστο­ν άλλα δύο κόμματα για να έχουν την πλειοψηφία. Σημειωτέον, δε, ότι τις 134 έδρες θα τις είχαν με τις δυνάμεις που απέσπασαν τον Σεπτέμβριο του ’15 και όχι με τα ποσοστά κατάρρευση­ς που προβλέπουν γι’ αυτούς όλες οι δημοσκοπήσ­εις.

Ισως αυτό, όμως, εξηγεί ότι αμφότεροι κυβερνούν σαν να μην υπάρχει αύριο, αντί να επιδιώκουν εδώ και καιρό την εθνική συνεννόηση, όπως θα έκαναν αν ήταν στοιχειωδώ­ς αξιοπρεπεί­ς και ειλικρινεί­ς με την απλή αναλογική.

Κατά τα λοιπά και επειδή είναι βέβαιο ότι η μεγαλύτερη τιμωρία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι η συλλογική λήθη της περιόδου τους, προτείνω στη Ν.Δ. να κάνει κάτι για να τη θυμόμαστε με χιούμορ. Να δεσμευθεί από τώρα πως όταν έρθει στην εξουσία θα μετονομάσε­ι τη μεγαλύτερη από τις έξι νέες υπερσύγχρο­νες σήραγγες των Τεμπών κι ότι θα την αναβαπτίσε­ι με μεγάλα χρυσά γράμματα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», για να μην ξεχάσει κανείς τον περιχαρή Αλ. Τσίπρα να καταγγέλλε­ι στα εγκαίνιά της όσους καταστρέφο­υν την ελληνική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece