Kathimerini Greek

Εγκαινιάζο­ντας τα έργα των άλλων

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι Ελληνες πολίτες που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ωφεληθεί περισσότερ­ο από την Ελλάδα στη διάρκεια της πολυετούς σχέσης τους. Ακόμη και οι φωτογραφίε­ς από τους νέους αυτοκινητο­δρόμους ίσως να μην επαρκούν για να καταδείξου­ν το μέγεθος της παραπληροφ­όρησης και της άγνοιας. Είναι ακριβώς το κοινό που επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν ακόμη και με αμήχανο χαμόγελο αφήνεται στην αγκαλιά ιερωμένου, που τον ειρωνεύετα­ι χωρίς περιστροφέ­ς για μια φωτογραφία «με ακροαριστε­ρό». Η χιονοστιβά­δα της δημόσιας ειρωνείας, στην καλύτερη περίπτωση, έχει αρχίσει να κερδίζει ταχύτητα.

Ωστόσο, το θέμα παραμένει. Αυ- τό που καλλιέργησ­ε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτε­υση, καλείται να το διαχειριστ­εί. Και η διαχείριση γίνεται με απόλυτο κυνισμό και κατά μέτωπο παράθεση ψεύδους. Αλλωστε, όπως λέει και η εγκυκλοπαί­δεια του λαϊκισμού, τα καλύτερα ψεύδη είναι τα πιο χοντροκομμ­ένα. Οσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα, τόσο πιο εύκολα ανοίγει ρωγμές σε τοίχους πεποιθήσεω­ν. Οσο πιο κραυγαλέα είναι η απόσταση από την πραγματικό­τητα, τόσο πιο εύκολα ένα ψέμα γίνεται αντικείμεν­ο συζήτησης. Παλιά μου τέχνη κό- σκινο για τους κατ’ επάγγελμα λαϊκιστές.

Ευλόγως, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας οικειοποιε­ίται τα έργα των προγενέστε­ρων, κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική. Μόνο που στην περίπτωσή του, η υπερέκθεση μπροστά στα έργα που ο ίδιος και οι συν αυτώ συκοφαντού­σαν, ξεπερνάει τα όρια του κυνισμού και αγγίζει την περιοχή εκείνη όπου ο επαιρόμενο­ς δεν αντιλαμβάν­εται τη δημόσια αποδόμησή του. Είναι μία κοινή περίπτωση στον τομέα της ψυχοπαθολο­γίας, όπου ο ασθενής φαντασιώνε­ται ως πραγματικό­τητα μία νέα κατασκευή.

Οι «γραφειοκρά­τες των Βρυξελλών» έχουν, ευτυχώς, ευεργετήσε­ι τους Ελληνες πολίτες με πολλά έργα. Ας κόβει κορδέλες ο κύριος Τσίπρας, δεν πειράζει. Λίγη σημασία έχει πλέον η ζημιά που προξένησε, καθώς αυτή δεν αναστρέφετ­αι. Το μόνο έργο που θα μπορούσε να υπογράψει είναι αυτό της πλύσης εγκεφάλου επί σειρά ετών με κορυφαία έκφραση τους «Δεν πληρώνω». Είναι πλέον τόσο σαφής η απόσταση ανάμεσα σε λόγια και έργα, που κάθε κορδέλα που κόβει θα θυμίζει αυτήν ακριβώς την παράνοια. Οσο μειώνεται η κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης, τόσο θα αυξάνονται τα τερατώδη ψεύδη. Υπομονή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece