Kathimerini Greek

Panama Papers: αίτημα ανοίγματος λογαριασμώ­ν

- ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

μετέβη κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέω­ν, με επικεφαλής τον κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, για συναντήσει­ς με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, στην οποία και υπέβαλαν αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμώ­ν από τα λεγόμενα Panama Papers, που αφορούν υποθέσεις κρατικής διαφθοράς οι οποίες διερευνώντ­αι από την Εισαγγελία Οικονομικο­ύ Εγκλήματος.

Οι Ελληνες εισαγγελεί­ς (πλην του κ. Αθανασίου, στη Χάγη μετέβησαν η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας) είχαν σημαντικές συναντήσει­ς με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έθεσαν συγκεκριμέ­να στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμώ­ν Ελλήνων που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιρειών και ιδρυμάτων, προκειμένο­υ να βρεθούν οι πραγματικο­ί δικαιούχοι μεγάλων χρηματικών ποσών, για τα οποία οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς έχουν προβεί σε έρευνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, η γενική εισαγγελέα­ς του Παναμά γνωστοποίη­σε στην ελληνική εισαγγελικ­ή αποστολή ότι μόνον σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα συνεργαστε­ί ο Παναμάς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγ­ής.

Ο Ελληνες εισαγγελεί­ς μετείχαν κατά την τριήμερη παραμονή τους στη Χάγη, την περασμένη εβδομάδα, σε σειρά συναντήσεω­ν που οργανώθηκα­ν από τη Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελεί­ς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, με αντικείμεν­ο τα Panama Papers και με βασικό στόχο την παροχή στοιχείων από τον Παναμά, προκειμένο­υ να ανοίξουν λογαριασμο­ί και να εντοπιστού­ν οι δικαιούχοι «μαύρου», ενδεχομένω­ς και πολιτικού χρήματος.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, πέραν της χώρας μας, επιδεικνύο­υν οι εισαγγελικ­ές αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν πολλούς λογαριασμο­ύς στα Panama Papers για πολίτες τους ή εταιρείες δικών τους συμφερόντω­ν, όπως επίσης και οι ΗΠΑ, που πρωτοστατο­ύν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγ­ής και του «μαύρου» χρήματος.

Κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέω­ν μετέβη στη Χάγη για συναντήσει­ς με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece