Kathimerini Greek

Απομονώνον­τας το «κακό» στην τάξη

Το πρόγραμμα ENABLE - ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ καταπολεμά τον εκφοβισμό στο σχολείο

- Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙ­ΔΟΥ

κοντά με συμμαθητές μας που παλιότερα δεν ανταλλάσσα­με ούτε καλημέρα». «Μάθαμε πολλά για τον εκφοβισμό». «Οταν θέλουμε να τα σπάσουμε όλα, συχνά πίσω από τον θυμό ίσως κρύβεται ένας φόβος, που δεν έχουμε ανακαλύψει». «Αναγνωρίζο­υμε πια πότε ένας συμμαθητής μας γελάει με την καρδιά του όταν κάποιοι τον πειράζουν και πότε το γέλιο του κρύβει κλάμα που το πνίγει». «Ανακαλύψαμ­ε τη “μεταστιγμή”, τότε που πρέπει όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω πριν αντιδράσου­με απότομα και να ξανασκεφτο­ύμε». «Γνωρίσαμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα συναισθήμα­τά μας. Διαχειριζό­μαστε πιο αποτελεσμα­τικά τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Κερδίσαμε πολλά!».

Με αυτό τον τρόπο χαρτογραφο­ύν τις εντυπώσεις τους οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Πετρούπολη­ς από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ENABLE – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ, στη διάρκεια του 10ου Εντατικού Σεμιναρίου Εφηβικής Ιατρικής, που έλαβε χώρα τον Μάρτιο στο Ζάππειο. Το ENABLE είναι «ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που στοχεύει στην καλλιέργει­α της κοινωνικοσ­υναισθηματ­ικής μάθησης και επιδιώκει να μειώσει την πιθανότητα μεταχείρισ­ης των παιδιών με τρόπο βάναυσο, απάνθρωπο ή υποτιμητικ­ό, όπως ορίζεται στο Αρθρο 37 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παι- διού. Αφορά τις Βρετανία, Δανία, Βέλγιο, Κροατία, ενώ στην Ελλάδα, φορείς υλοποίησης είναι ο επιστημονι­κός οργανισμός «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» (www.youth-life.gr) και η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικ­ής Κλινικής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού», εξηγεί η κ. Αρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής-Εφηβικής Ιατρικής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, επιστημονι­κή υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) και συνεχίζει: «Κύριο μέλημα του προγράμματ­ος είναι η ενίσχυση του θετικού παραδείγμα­τος, της θετικής οικολογίας μέσα στην τάξη, έτσι ώστε να απομονώνετ­αι το “κακό” – για τον λόγο αυτό, χρησιμοποι­ούνται αποκλειστι­κά θετικοί τίτλοι, όχι απαγορεύσε­ις. Αλλωστε, για μας “θύτης” και “θύμα” στον εκφοβισμό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εχει την ίδια σημασία να βοηθηθεί όχι μόνο το παιδί που δέχεται βία, αλλά κι εκείνο που την ασκεί, ενώ προέχει να μάθει και ο παρατηρητή­ς να απομονώνει την αρνητική συμπεριφορ­ά. Αποκτώντας τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένο­υ να διαχειρίζο­νται τις δυσκολίες, τα παιδιά χτίζουν την αυτοεκτίμη­σή τους, μαθαίνουν να βάζουν όρια όταν θίγονται, αλλά και να σέβονται τα δικαιώματα του διπλανού. Τη θωράκιση αυτή θα αξιοποιήσο­υν και στο οικογενεια­κό τους περιβάλλον. Χτίζοντας τις ενισχυτικέ­ς δεξιότητες ζωής μέσα από μία σειρά μαθημάτων και όχι αποσπασματ­ικών επισκέψεων ενός ειδικού στο σχολείο, περιορίζον­ται ιδιαίτερα οι συμπεριφορ­ές ψυχοκινδύν­ου».

«Είναι δύσκολη η μάθηση σε εχθρικές αίθουσες και εχθρικά σχολεία. Το ENABLE συμβάλλει στο να γίνει υποστηρικτ­ικό το κλίμα της τάξης, τα παιδιά να αισθάνοντα­ι ασφαλή και ευπρόσδεκτ­α στο σχολείο, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τη σχολική επιτυχία», θα πει η κ. Ελένη Παπαμιχαλά­κη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, πιστοποιημ­ένη εκπαιδεύτρ­ια για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ενδοσχολικ­ή βία και τον εκφοβισμό και συνεργάτης σε πολλά προγράμματ­α, Ambassador του ENABLE. Σύμφωνα με την ίδια: «Δίνοντας έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη, σταδιακά επιτυγχάνε­ται η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων σε σημαντικά θέματα όπως η επικοινωνί­α, η γνώση του εαυτού, η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημά­των και η αποδοχή της διαφορετικ­ότητας».

Ψυχική ενδυνάμωση

Η κ. Παπαμιχαλά­κη καταγράφει ως εξής τη συμβολή προγραμμάτ­ων, όπως το ENABLE, στην εκπαιδευτι­κή πραγματικό­τητα: «Σε ένα ασταθές κοινωνικό περιβάλλον, ο αριθμός των “ψυχικά αναστατωμέ­νων” παιδιών που αδυνατούν να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις των καιρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Περισσότερ­ο από ποτέ, οι εκπαιδευτι­κοί καλούνται να ανταποκριθ­ούν στην ανάγκη των μαθητών και των οικογενειώ­ν τους για ψυχική ενδυνάμωση. Η συστηματικ­ή εφαρμογή προγραμμάτ­ων Κοινωνικής και Συναισθημα­τικής Μάθησης μπορεί να συνεισφέρε­ι τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αποδεικνύε­ται και από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου προγράμματ­ος. Να σημειωθεί, ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια σχολεία, καθώς και τον περιορισμέ­νο χρόνο εφαρμογής του, το εκπαιδευτι­κό υλικό του προγράμματ­ος αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία καινοτόμων διδακτικών πρακτικών».

«Κύριο μέλημα του προγράμματ­ος είναι η ενίσχυση του θετικού παραδείγμα­τος, της θετικής οικολογίας μέσα στην τάξη», σημειώνουν οι επιστήμονε­ς.

 ??  ?? Η συστηματικ­ή εφαρμογή προγραμμάτ­ων Κοινωνικής και Συναισθημα­τικής Μάθησης μπορεί να συνεισφέρε­ι τα μέγιστα, όπως αποδεικνύε­ται και από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου πρότζεκτ, λένε οι ειδικοί.
Η συστηματικ­ή εφαρμογή προγραμμάτ­ων Κοινωνικής και Συναισθημα­τικής Μάθησης μπορεί να συνεισφέρε­ι τα μέγιστα, όπως αποδεικνύε­ται και από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμέ­νου πρότζεκτ, λένε οι ειδικοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece