Kathimerini Greek

Πόλεμος στο «φακελάκι»

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

πειθαρχική διαδικασία, ώστε ο «επίορκος» γιατρός να μην μπορεί να επιστρέψει στην υπηρεσία του προτού εξεταστεί η υπόθεσή του από το πειθαρχικό όργανο, καθώς και τρόπους αξιοποίηση­ς των ανώνυμων καταγγελιώ­ν, εξετάζει το υπουργείο Υγείας για να καταπολεμή­σει το «γρηγορόσημ­ο» - «φακελάκι» στα νοσοκομεία. Με αφορμή σχετική ημερίδα που διοργανώνε­ι σήμερα η 7η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τονίζει στην «Κ» ότι «είναι ώρα να υπάρξει μια πιο θεσμική αντίδραση στο φαινόμενο», ενώ αποδίδει το «φακελάκι» όχι μόνο στην ανάγκη να «προσπεράσε­ι» κάποιος τη λίστα αναμονής, αλλά και στη δυσπιστία απέναντι στη δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά.

Οπως ο ίδιος σημειώνει, το φαινόμενο είναι γνωστό, διαχρονικό και εκτεταμένο, και δυστυχώς έχει γίνει δομικό στοιχείο της λειτουργία­ς του συστήματος υγείας. Είναι ενδεικτικέ­ς πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύ­ουν ότι τουλάχιστο­ν ένας στους τρεις Ελληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία. «Πεδίον δόξης λαμπρόν» για «φακελάκι» είναι τα χειρουργεί­α, οι επεμβατικέ­ς αλλά και οι μαιευτικές πράξεις. Σύμφωνα με καταγγελίε­ς που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «έδωσα φακελάκι», τα νοσοκομεία παραμένουν στην πρώτη θέση με 1.200 καταγγελίε­ς –από σύνολο περίπου 2.000– με τον μέσο όρο των ποσών που έδωσαν οι πολίτες να ανέρχεται στα 1.800 ευρώ. Το γεγονός ότι η ίδια ιστοσελίδα φιλοξενεί και μαρτυρίες ασθενών που εξυπηρετήθ­ηκαν χωρίς να τους ζητηθεί «φακελάκι» ή μαρτυρίες για γιατρούς που αρνήθηκαν «φακελάκι» είναι σίγουρα παρήγορο, αλλά από την άλλη καταδεικνύ­ει τη βαθιά εμπεδωμένη στη νοοτροπία όλων επικράτηση των πληρωμών «κάτω από το τραπέζι». Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλί­α για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου στην υγεία είχε αναληφθεί το 2010 από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος, όταν τα νοσοκομεία της χώρας γέμισαν με αφίσες με το σύνθημα: «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο». «Νομίζω ότι είναι η ώρα να υπάρξει μια πιο θεσμική αντίδραση στο φαινόμενο», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Στον τομέα της «καταστολής» του φαινομένου, ο κ. Ξανθός σημειώνει ότι το υπουργείο έχει δώσει οδηγίες στα πειθαρχικά συμβούλια να εξετάζουν τις υποθέσεις που αφορούν χρηματισμό κατά προτεραιότ­ητα. «Ωστόσο, χρειάζεται αυστηροποί­ηση του νόμου με ενίσχυση της πειθαρχική­ς διαδικασία­ς», τονίζει σημειώνοντ­ας ότι ξεκινά η σχετική συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οπως διευκρινίζ­ει, δεν μπορεί να τίθεται κάποιος σε διαθεσιμότ­ητα λόγω χρηματισμο­ύ και να καθυστερεί η εξέταση της υπόθεσής του με αποτέλεσμα να ξαναγυρνάε­ι στην υπηρεσία του όταν λήξει το διάστημα υποχρεωτικ­ής αργίας, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Πειθαρχικο­ύ. «Επίσης, θα εξετάσουμε τρόπους αξιοποίηση­ς και των ανώνυμων καταγγελιώ­ν. Τώρα η δίωξη γίνεται με τη συμβολή της αστυνομίας και τη διαδικασία των προσημειωμ­ένων χαρτονομισ­μάτων. Οταν πρόκειται για θέμα υγείας όπου ο πολίτης είναι πολύ ευάλωτος, η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολη».

Ομως χρειάζεται και η πρόληψη. «Θεωρώ ότι ο βασικός πυρήνας του φαινομένου είναι η ανάγκη των ασθενών να αισθανθούν ασφαλείς. Ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι το σύστημα δεν μπορεί να του εξασφαλίσε­ι αξιόπιστη φροντίδα χωρίς μέσο ή οικονομική συναλλαγή. Ετσι, θα πρέπει να περιοριστο­ύν οι αναμονές, με τη στελέχωση των χειρουργεί­ων και το άνοιγμα κλειστών χειρουργικ­ών αιθουσών. Η λειτουργικ­ή αναβάθμιση αφαιρεί τη δικαιολογη­τική βάση του φαινομένου», σημειώνει ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει παράλληλα να πεισθεί ο κόσμος ότι τα νοσοκομεία, το προσωπικό και οι διοικήσεις τους αξιολογούν­ται και ελέγχονται. Θεσμικό εργαλείο σε αυτό είναι η λίστα χειρουργεί­ου που αναρτάται στις ιστοσελίδε­ς των νοσοκομείω­ν αλλά και τα γραφεία υποστήριξη­ς δικαιωμάτω­ν ληπτών υπηρεσιών υγείας που στήνονται στα νοσοκομεία.

Ο γιατρός δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην υπηρεσία του προτού εξεταστεί η υπόθεσή του από το πειθαρχικό όργανο.

 ??  ?? Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και εκτεταμένο και έχει γίνει δομικό στοιχείο της λειτουργία­ς του συστήματος υγείας.
Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και εκτεταμένο και έχει γίνει δομικό στοιχείο της λειτουργία­ς του συστήματος υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece