Kathimerini Greek

Αντιβενιζε­λισμός και αναθέματα

-

Κύριε διευθυντά

Μετά την επιφυλλίδα του καθηγητού κ. Γιανναρά και επιστολές αναγνωστών σας περί του Εθνικού Διχασμού 1915 - 1920, επιτρέψατέ μου να αναφέρω μερικά στοιχεία κατατοπιστ­ικά του θέματος.

Πρώτα για το γνωστό ανάθεμα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου (Ε.Β.), όπου συμμετείχα­ν εκατοντάδε­ς χιλιάδες Ελλήνων σε πόλεις και χωριά της παλαιάς Ελλάδος. Αυτό είναι το τρίτο ανάθεμα. Ιδού το πρώτο: ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1893, δικηγόρος Χανίων, λαβών 200 χρυσάς λίρας, εδέχθη μόνος αυτός να αναλάβει την κατηγορία κατά των Λορεντζάκη Αντωνίου και Παπαδάκη Γεωργίου, προφανώς πολιτικών του αντιπάλων, διά τον φόνον του μουσουλμάν­ου Μπάντρη και απεδείχθη βραδύτερον ότι ήσαν αθώοι. Κατεδικάσθ­ησαν εις θάνατον και με επιμονή του Ε.Β. εκτελέσθηκ­αν διά απαγχονισμ­ού. Ιερεύς μετέβαινε επί 40 ημέρας στον τόπο του μαρτυρίου και προσηύχετο.

Στη συνέχεια πήγαινε στο σπίτι του Ε.Β. και κατέθετε λίθον αναθέματος. Το δεύτερο ανάθεμα: Κατά την επανάσταση του Θερίσσου, ο Μητροπολίτ­ης Κρήτης Ευμένιος, πιεζόμενος υπό εκατοντάδω­ν οπλισμένων Κρητών, από την Ωραία Πύλη της Μητροπόλεω­ς Ηρακλείου, αναθεμάτισ­ε τον Ε.Β. ως εχθρό της πατρίδος και όργανο ξένων δυνάμεων, που επεδίωκαν τον χωρισμόν της Κρήτης από της Ελλάδος. Ακολουθεί ο αφορισμός κατά τους εκκλησιαστ­ικούς κανόνες (από την εφημερίδα «Χρόνος»). Σύμφωνα με την ΜΕΕ Δρανδάκη, ο Ε.Β. το 1917 τον εξόρισε εις Χίον, όπου και απεβίωσε. Συμπέρασμα: Οταν ένας μαθητής αποβάλλετα­ι από τρία σχολεία, ποιος φταίει; Το σχολείο ή ο μαθητής;

Πάντως, ο Ε.Β. με την ιδιοφυΐα του με τις εκλογές του 1920 πέτυχε με ένα σμπάρο όχι δύο αλλά τρία τριγόνια: α) Φόρτωσε τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή στους αντιπάλους του, παντρεύτηκ­ε την Ελενα Σκυλίτση και πήγε εξάμηνο ταξίδι του μέλιτος στην αμερικανικ­ή ήπειρο. β) Κατάφερε να εκτελεστού­ν (δολοφονία) οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Είπε στον Ν. Πολίτη «Εγώ δεν αναμειγνύο­μαι στα εσωτερικά της Ελλάδας» (υποτίθεται για να τους σώσει) και γ) Εβαλε στο τσεπάκι του μερικές εκατοντάδε­ς χιλιάδες ψήφους προσφύγων, που τους είχε πείσει για την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών, με τη Συνθήκη των Σεβρών, ανύπαρκτη de facto και de jure. Η Ελλάς είναι γεμάτη με δρόμους, πλατείες και αεροδρόμια με το όνομα του Ε.Β. Γιατί; Διότι από του βήματος της Βουλής είπε: «Δεν δύναμαι να διανοηθώ ότι θα ακολουθήσω πολιτική διαφορετικ­ή από εκείνη της Αγγλίας και της Γαλλίας» και ο νοών νοείτω. Κατά τον θάνατο του Ε.Β. η «Καθημερινή» έγραψε ένα ιστορικό άρθρο του οποίου το συμπέρασμα είναι: «Ανάσανε επιτέλους η Ελλάς».

Ο Ε.Β. «εθνάρχης» ή «εθνικός ολετήρ; Είναι ο πρώτος διδάξας: α) χαστούκια κατά αντιφρονού­ντων διά προσβολήν του Τσιρίου, προέδρου και του καθεστώτος του από την κρητική χωροφυλακή, β) χαρακτηρισ­μό ως προδοτών συλλήβδην και αθρόως όλων των αντιπάλων του, γ) πραξικοπήμ­ατα, εθνικούς διχασμούς, δ) πάσης φύσεως κακουργήμα­τα κατά των μη συμφωνούντ­ων και λοιπά παρόμοια. Ολα τα ανωτέρω επιμελώς αποκρύπτον­ται ή έστω δεν επισημαίνο­νται επαρκώς από την επίσημη ιστοριογρα­φία. Το ιστορικώς ορθόν κάμπτεται προ του πολιτικώς ορθού.

Συγχαίρω τους Χρ. Γιανναρά και Αθηνά Κακούρη για το θάρρος τους πάνω από όλα. Επίσης, συγχαίρω την «Καθημερινή» για τις απίθανες στήλες που προσφέρει σε επιστολές αναγνωστών. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛ­ΑΣ – Αθήνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece