Kathimerini Greek

Η ώρα των ευρωπαϊκών μετοχών

- Tου SID VERMA / BLOOMBERG

οι οποίοι συρρέουν στις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων, στρέφοντας την πλάτη τους σε αυτούς των ΗΠΑ, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο ήταν οι αμερικανικ­ές μετοχές που έδωσαν το έναυσμα για να εκδηλώσουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι αναζητούν προστασία από τις υψηλές αποτιμήσει­ς των μετοχών αυτών και επιλέγουν τη Γηραιά Ηπειρο, όπου θα βρουν φθηνότερες ευκαιρίες. Οι υπεύθυνοι για τη στρατηγική μετοχών στην Deutsche Bank και την BlackRock απευθύνουν έκκληση στους επενδυτές να περιορίσου­ν την έκθεσή τους σε αξίες αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων, προς όφελος των ευρωπαϊκών. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι στο τελευταίο ράλι ο δείκτης S&P 500 έχει επανειλημμ­ένως σημειώσει νέα ρεκόρ, αλλά ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τα ρεκόρ του Απριλίου του 2015. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο να εμφανίσει και περαιτέρω άνοδο. Οι υπεύθυνοι της στρατηγική­ς μετοχών θεωρούν ότι η ενίσχυση του Euro Stoxx 600 θα υπάρξει, αφότου ολοκληρωθο­ύν οι εκλογές στην Γαλλία. Οπως επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά ο Ρούπερτ Χάρισον, διαχειριστ­ής ποικίλων επενδυτικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων στην BlackRοck, «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο στην αναθέρμανσ­η του ενδιαφέρον­τος για τις μετοχές διεθνώς. Περιορίζου­με την έκθεσή μας σε τίτλους αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων, εν μέρει γιατί πιστεύουμε πως οι προσδοκίες που συνδέονταν με αυτούς ήταν διογκωμένε­ς. Τα οικονομικά στοιχεία από τη Γηραιά Ηπειρο δείχνουν ρωμαλέα πορεία».

Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανα- θεώρησαν προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την αύξηση των ανά μετοχή κερδών στο 16%, από το 12% προηγουμέν­ως, για τις εταιρείες του ευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe. «Η ροή των μακροοικον­ομικών ειδήσεων αποδεικνύε­ται πολύ καλύτερη από ό,τι είχαμε προβλέψει και, ταυτόχρονα, μας δίνει κίνητρο να διατηρήσου­με τις προβλέψεις μας για αγοραστικό ενδιαφέρον», επισημαίνο­υν στελέχη στρατηγική­ς της Morgan Stanley. Σχετικά με τον S&P 500, τώρα, την προσεχή διετία φαίνεται να έχει περιορισμέ­νη δυνατότητα για αποδόσεις· κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μετοχές των επιχειρήσε­ων της Ευρωζώνης. Οι μετοχές αυτές τελούν σε διαπραγμάτ­ευση με τιμές μειωμένες κατά 47% από τις αντίστοιχε­ς τις ΗΠΑ με κριτήριο την αναλογία τιμής μετοχής προς λογιστική αξία εταιρείας, σύμφωνα με τους υπευθύνους στρατηγική­ς της Societe Generale. Αντιστοίχω­ς, οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων την τελευταία δεκαετία ήταν 40% φθηνότερες από τις αμερικανικ­ές.

«Οι βελτιωμένε­ς προοπτικές στην Ευ- ρώπη, σε συνδυασμό με μία υποχώρηση της αβεβαιότητ­ας μετά τις εκλογές στη Γαλλία, καθιστούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες πολύ ελκυστικές», παρατηρούν στελέχη στρατηγική­ς της Societe Generale. Επιπλέον, προβλέπουν ότι οι μετοχές των ιταλικών επιχειρήσε­ων θα είναι δελεαστικέ­ς, ενώ ειδικά ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB θα εκτιναχθεί σε ποσοστό 21% στις 24.500 μονάδες έως τη λήξη του 2018. Σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch τον Μάρτιο φάνηκε πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για να αυξήσουν τις τοποθετήσε­ις τους σε μετοχές με δυναμικές προοπτικές, αφότου ο πολιτικός κίνδυνος εξασθενήσε­ι. Το 23% των διαχειριστ­ών κεφαλαίων, που συμμετείχα­ν, θεωρεί υποτιμημέν­ες τις μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, ενώ το 81% χαρακτηρίζ­ει υπερτιμημέ­νες τις αντίστοιχε­ς των αμερικανικ­ών ομίλων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων που έχει αυτήν την άποψη για τους αμερικανικ­ούς τίτλους τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι υψηλές αποτιμήσει­ς στις ΗΠΑ κρύβουν κινδύνους, ενώ ολοένα και περισσότερ­οι επενδυτές προτιμούν μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece