Kathimerini Greek

Η επιστροφή των θεσμών τόνωσε την αγορά

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

έτους για το 2017 αναρριχήθη­κε χθες το Χρηματιστή­ριο, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας να επιστρέψου­ν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας. Με πρωταγωνισ­τές τις τραπεζικές μετοχές, η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνάει ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,5%, ενώ ενισχύθηκε και η αξία των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια αγορά μετοχών έχει επιστρέψει στα επίπεδα των συνεδριάσε­ων του Νοεμβρίου του 2015. Απαιτήθηκα­ν σχεδόν 70 συνεδριάσε­ις από το ξεκίνημα της χρονιάς για να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο (643,64 μονάδες) της τελευταίας συνεδρίαση­ς του 2015.

Το πιο ποιοτικό στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσε­ων είναι η επανενεργο­ποίηση ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων με πιο μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, αφού όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση υπό την πίεση του χρόνου θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία.

Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ξεκίνησε με οριακά κέρδη 0,19% του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 667,32 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών την περασμένη Δευτέρα διαμορφώθη­κε στα 22,926 εκατ. ευρώ.

Καλή εικόνα επέδειξαν οι μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστη­ρίων (2,60%), της Motor Oil (2,19%), της Εθνικής Τράπεζας (1,24%) και της ΔΕΗ (1,02%). Την περασμένη Τρίτη, λόγω έλλειψης ειδήσεων από τη διαπραγμάτ­ευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, το Χρηματιστή­ριο κινήθηκε ιδιαίτερα υποτονικά και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,13% στις 666,44 μονάδες. Ο τζίρος της συνεδρίαση­ς δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της Viohalco (-3,30%), της Τράπεζας Πειραιώς (-2,38%), της Εθνικής Τράπεζας (-2,05%)

και της Alpha Bank (-0,60%). Aντιθέτως, με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (1,36%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (0,59%). Το θετικό κλίμα στην αγορά μετοχών επανήλθε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού άρχισαν να πληθαίνουν οι πληροφορίε­ς ότι θα υπάρξει συμφωνία στo χθεσινό Eurogroup της Μάλτας τουλάχιστο­ν για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Ετσι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,53% και διαμορφώθη­κε στις 669,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε στα 42,739 εκατ. ευρώ. Καλή εικόνα από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης (Ftse 25) παρουσίασα­ν οι μετοχές του Τιτάνα (2,07%), της Alpha Bank (1,20%), του ΟΠΑΠ (0,78%) και της Eurobank (0,71%). Mε πτώση 1,45% έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group και διαμορφώθη­κε στα 17,72 ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε υψηλό έτους για το Χρηματιστή­ριο, που έστω και με οριακά κέρδη 0,18% έφθασε τις 671,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 37,188 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοπο­ίηση διαμορφώθη­κε στα 46,312 δισ. ευρώ. Αξιοπρόσεκ­τη ημερήσια άνοδος παρουσίασα­ν οι μετοχές του Ελλάκτωρα (9,23%), της Γεκ Τέρνα (6,53%) και μικρότερα (0,60%) ήταν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς. Απεναντίας, οι μετοχές του Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησαν σε ποσοστό 2,47% και 2,41% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 είχαν πραγματοπο­ιηθεί συνολικά 70 συνεδριάσε­ις από το ξεκίνημα της χρονιάς. Από το σύνολο των συνεδριάσε­ων, οι 41 συνεδριάσε­ις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες 29 συνεδριάσε­ις έκλεισαν με πτώση.

H δεύτερη χρηματιστη­ριακή εβδομάδα του Απριλίου, που συμπίπτει με τη Μεγάλη εβδομάδα τόσο των καθολικών όσο και των ορθοδόξων, εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, αφού θα είναι και εβδομάδα με μία συνεδρίαση λιγότερη. Το ζητούμενο για το Χρηματιστή­ριο είναι να διατηρήσει τη δυναμική της ανόδου, αλλά να υπάρξει και ανάλογη ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών.

Με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνισ­τούν, η αγορά «έπιασε» την Παρασκευή υψηλό έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece