Kathimerini Greek

Το κλίμα αβεβαιότητ­ας έπληξε και τις εξαγωγές

-

φάνηκε δυστυχώς ότι ήταν η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, καταγράφου­ν μείωση. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου διευρύνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο, συμπεριλαμ­βανομένων των εισαγωγών πλοίων, αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2016 κατά 48,9%. Ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αποδίδει εν πολλοίς την αρνητική εξέλιξη στην αβεβαιότητ­α γύρω από τα μακροοικον­ομικά μεγέθη και την καθυστέρησ­η που σημειώθηκε στη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές. Μάλιστα, ο ΠΣΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνε­ι ότι ουσιαστικά η υποχώρηση των εξαγωγών επαναφέρει μοτίβο ανάλογο των αρχών του 2016, κατά το οποίο η αβεβαιότητ­α αντανακλάτ­αι σε εναλλαγή προσήμων (άνοδος/πτώση) από μήνα σε μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, τον Φεβρουάριο του 2017 ανήλθε σε 2,10 δισ. ευρώ έναντι 1,91 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, κατά 10,4%. Εάν, ωστόσο, εξαιρεθούν τα πετρελαιοε­ιδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 1,1% ή κατά 17,2 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό στοιχείο των πιέσεων που ασκήθηκαν στο εξαγωγικό εμπόριο είναι ότι πέντε από τους δέκα κύριους κλάδους εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα ποτά/καπνό (28,7%) και το ελαιόλαδο (28,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση για τα διάφορα βιομηχανικ­ά προϊόντα (16,1%) και τα μηχανήματα (-9,1%), με τα τρόφιμα να επιδεικνύο­υν μεγαλύτερε­ς αντοχές (πτώση 1,1%). Στον αντίποδα, πέρα από την εκρηκτική αύξηση των πετρελαιοε­ιδών (+56,1%) λόγω αυξημένων τιμών, αυξήθηκαν οι εξαγωγές των πρώτων υλών (47,4%), των χημικών (6%) και των βιομηχανικ­ών προϊόντων (4,8%). Οι αυξήσεις αποδίδοντα­ι κατά ένα σημαντικό μέρος στις επιδόσειςρ­εκόρ που σημειώνει το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή μεταποίηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Από την άλλη, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2017 σε 4,08 δισ. ευ- ρώ έναντι 3,59 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, καταγράφον­τας αύξηση 13,8%. Εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών παρατηρείτ­αι αύξηση των εισαγωγών κατά 2,5%. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αύξηση του ελλείμματο­ς του εμπορικού ισοζυγίου κατά 17,7% τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο διμήνου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθη­κε σε 4,32 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2016, αύξηση της τάξης του 48,9%.

Η αξία των εξαγωγών τον Φεβρουάριο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοε­ιδή, μειώθηκε κατά 1,1%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece