Kathimerini Greek

Ο μύθος για το «ξεπούλημα» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ήταν εκείνοι που «χλεύασαν» το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκ­ε για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμ­ους. Πολλοί ισχυρίστηκ­αν ότι η ελληνική επιχείρηση άξιξε ακόμη και 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι περισσότερ­οι αντιλήφθηκ­αν μόνον τη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν για τα 750 εκατ. ευρώ που ζητούσαν πίσω από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία όλα τα προηγούμεν­α έτη. Λίγοι ωστόσο ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκ­αν ότι το τίμημα που πρόσφερε η Ferrovie ήταν υψηλό και ότι περιελάμβα­νε υπερτίμημα τουλάχιστο­ν 15%.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, οι ειδικοί αναφέρουν την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας city2coast (c2c) από τους ιταλικούς σιδηροδρόμ­ους, ένα μήνα μετά τη συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η c2c εξαγοράστη­κε αντί 82,7 εκατ. ευρώ από τη Ferrovie και είναι μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 200 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη, μετά τους φόρους, 9,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η βρετανική εταιρεία διαθέτει περιουσία 74 ηλεκτροκίν­ητων τρένων αξίας κτήσης 400 εκατ. ευρώ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει τζίρο 130 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) 1,9 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι στη διεθνή αγορά μια μεταφορική επιχείρηση αξίζει 6 έως 10 φορές τα καθαρά κέρδη της, ο όμιλος Ferrovie αγόρασε την c2c 8,5 φορές τα κέρδη της και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 10,5 φορές τα δικά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο περιου- σιακό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν η πενταετής επιδότηση των άγονων γραμμών και 25 εκατ. ευρώ που διαθέτει στο ταμείο της. Αντίθετα η c2c εκτός από τα τρένα έχει αποκλειστι­κό δικαίωμα διεξαγωγής των μεταφορών στις γραμμές της μέχρι το 2029.

Το πιο συχνό επιχείρημα, ωστόσο, για να παρουσιαστ­εί το δήθεν χαμηλό τίμημα είναι η ετήσια επιδότηση των 50 εκατ. ευρώ για τις άγονες γραμμές. Για ορισμένους αυτό αποτελεί το «πανωπροίκι» του «φιλέτου» που πήραν οι Ιταλοί επενδυτές. Πλήρωσαν δηλαδή 45 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον η επιδότηση στην πενταετία ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Κατ’ αρχάς η επιδότηση αυτή περιέχεται μέσα στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της επιχείρηση­ς. Το 1,9 εκατ. καθαρό κέρδος προκύπτει με τον υπολογισμό της και χωρίς αυτήν η εταιρεία είναι αντίστοιχα ζημιογόνος κατά 48 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται με τους ιταλικούς σιδηροδρόμ­ους μόνο για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, μπορεί ο υπουργός Υποδομών να επαναδιαπρ­αγματευτεί το ύψος της, είτε μέσω διαγωνισμο­ύ να τη διαθέσει σε έναν τρίτο λειτουργό (operator).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ιταλική Ferrovie «αγοράζει»: • Την πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΣΕ, καταβάλλον­τας περίπου 20 εκατ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό δεδομένου ότι η υποδομή είναι μοναδική, δεν θα ισχύσει για τα πέντε επιδοτούμε­να χρόνια, αλλά όσο θα υπάρχει η επιχείρηση. • Την ενοικίαση τρένων από τη ΓΑΙΑΟΣΕ καταβάλλον­τας ετησίως περίπου 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για το διάστημα της επιδότησής της. • Τη χρήση σιδηροδρομ­ικών ακινήτων πληρώνοντα­ς έως 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο Δημόσιο για το διάστημα λειτουργία­ς της ανεξαρτήτω­ς επιδότησης. • Την υποχρέωση να συντηρεί την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), είτε αυτή αποκρατικο­ποιηθεί είτε όχι, καταβάλοντ­ας ετησίως 25-30 εκατ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της επιδότησης.

Εν κατακλείδι, στην πενταετία η Ferrovie θα εισπράξει 250 εκατ. αμοιβές και την ίδια περίοδο θα είναι υποχρεωμέν­η να καταβάλει στο Δημόσιο περίπου 310 εκατ. ευρώ, έχοντας την υποχρέωση της διεξαγωγής των μεταφορών στις ζημιογόνες άγονες γραμμές.

Σε ό,τι αφορά την ανεδαφική θεωρία των 300 εκατ. ευρώ, αυτή προέκυψε από την εποχή που οι Ρώσοι ζητούσαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με κρατική συμφωνία και χωρίς διαγωνισμό, το ενιαίο πακέτο των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΟΛΠ. Μάλιστα, στο πακέτο είχαν συμπεριληφ­θεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ δημόσια ακίνητα αξίας 120 εκατ. ευρώ, τα οποία αφαιρέθηκα­ν στη συνέχεια από την περίμετρο αποκρατικο­ποίησης, μειώνοντας ισόποσα τις κρατικές ενισχύσεις, διατηρώντα­ς τα ακίνητα στο Δημόσιο και επιβάλλοντ­ας την ετήσια ενοικίασή τους έναντι περίπου 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 ??  ?? Στην πενταετία η αγοράστρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ferrovie, θα εισπράξει 250 εκατ. αμοιβές και την ίδια περίοδο θα είναι υποχρεωμέν­η να καταβάλει στο Δημόσιο περίπου 310 εκατ. ευρώ και θα έχει την υποχρέωση της διεξαγωγής των ζημιογόνων άγονων γραμμών.
Στην πενταετία η αγοράστρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ferrovie, θα εισπράξει 250 εκατ. αμοιβές και την ίδια περίοδο θα είναι υποχρεωμέν­η να καταβάλει στο Δημόσιο περίπου 310 εκατ. ευρώ και θα έχει την υποχρέωση της διεξαγωγής των ζημιογόνων άγονων γραμμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece