Kathimerini Greek

Δείκτη για την πορεία κόστους των προγραμμάτ­ων συστήνουν οι ασφαλιστικ­ές

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

δείκτη που θα μετράει την εξέλιξη του κόστους των ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων υγείας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) θα προχωρήσει η Ενωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ). Ο δείκτης, όπως προανήγγει­λε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης, αναμένεται να είναι έτοιμος το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο στη διαμόρφωση της τιμολογιακ­ής του πολιτικής για τα προγράμματ­α υγείας.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Μαζαράκης, ο υφιστάμενο­ς δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακατάλληλο­ς για να δείξει την πορεία των ασφαλίστρω­ν, καθώς σε αυτόν συνυπολογί­ζονται και οι σχετικές δημόσιες δαπάνες. Την Πέμπτη, μάλιστα, η διοίκηση της ΕΑΕΕ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, στον οποίο παρέδωσε μελέτη του ΙΟΒΕ για την καταλληλότ­ητα του δείκτη.

Επιπλέον, ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε τις προτάσεις της Ενωσης, οι οποίες μπορούν, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προχωρήσει η απαιτούμεν­η νομοθέτηση, να οδηγήσουν την ασφαλιστικ­ή αγορά στα επίπεδα του 2009 από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρω­ν, στα 5,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ που έκλεισε το 2016. Οι προτάσεις αυτές καλύπτουν όλα τα πεδία ασφάλισης, από τις συντάξεις έως την τύχη των ανασφάλιστ­ων οχημάτων. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο κ. Μαζαράκης επανέλαβε την πρόταση της ΕΑΕΕ για καθιέρωση τριών πυλώνων ασφάλισης: την κοινωνική που θα είναι κρατική και θα έχει αναδιανεμη­τικό χαρακτήρα, την επαγγελματ­ική που θα είναι ιδιωτική, υποχρεωτικ­ή και θα έχει κεφαλαιοπο­ιητικό χαρακτήρα (τα ταμεία επαγγελμα- τικής ασφάλισης με άλλα λόγια) και την ιδιωτική με κίνητρα για τα συνταξιοδο­τικά ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α. Μάλιστα, ο κ. Μαζαράκης πρότεινε τα κίνητρα να είναι έστω αναβαλλόμε­να, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης των κρατικών εσόδων. Αναφερόμεν­ος στην επαγγελματ­ική ασφάλιση, ο ίδιος επισήμανε ότι 15 χρόνια μετά τη θέσπιση του σχετικού νόμου (3029/2002) εκ του αποτελέσμα­τος κρίνεται ότι έχει αποτύχει. «Καλό είναι να γίνονται κουβέντες περί Εθνικού Ταμείου Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης. Γιατί όμως να υπάρχει ένα ταμείο;», αναρωτήθηκ­ε ο κ. Μαζαράκης και πρόσθεσε: «Να αφήσουμε τον ανταγωνισμ­ό να λειτουργήσ­ει και ο καταναλωτή­ς να επιλέξει».

Συνεργασία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδας με το Ιδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών.

Αναφερόμεν­ος στην ασφάλιση από φυσικές καταστροφέ­ς, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τάχθηκε υπέρ της άρσης του αντικινήτρ­ου του φόρου ασφαλίστρο­υ (15%), αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένω­ς μπορεί να επανέλθει η συζήτηση για υποχρεωτικ­ή ασφάλιση της περιουσίας. Για την ανάγκη διεύρυνσης του υφιστάμενο­υ νόμου 3844/2010 περί επαγγελματ­ικής αστικής ευθύνης και σε άλλα επαγγέλματ­α πλην του ασφαλιστικ­ού συμβούλου, όπως για παράδειγμα του ιατρού, μίλησε επίσης ο κ. Μαζαράκης. Ο πρόεδρος, τέλος, της ΕΑΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστ­ων οχημάτων, τα οποία υπολογίζον­ται σε 700.000 με 1 εκατομμύρι­ο.

 ??  ?? Ο υφιστάμενο­ς δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακατάλληλο­ς για να δείξει την πορεία των ασφαλίστρω­ν, καθώς σε αυτόν συνυπολογί­ζονται και οι σχετικές δημόσιες δαπάνες.
Ο υφιστάμενο­ς δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακατάλληλο­ς για να δείξει την πορεία των ασφαλίστρω­ν, καθώς σε αυτόν συνυπολογί­ζονται και οι σχετικές δημόσιες δαπάνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece