Kathimerini Greek

Μειώνονται τα διαθέσιμα των «πλούσιων» εισηγμένων

Το ταμείο των 10 πιο εύπορων εταιρειών «ελάφρυνε» κατά 672 εκατ. το 2016

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

και το 2016 να «καίνε μετρητά» οι ισχυρότερε­ς ταμειακά εισηγμένες (με μίνιμουμ κεφαλαίων στα ταμεία τους άνω των 150 εκατ. ευρώ), όπως είχε συμβεί και το 2015.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασί­α των ετήσιων ισολογισμώ­ν που έχουν δημοσιευθε­ί μέχρι σήμερα, οι 10 ισχυρότερε­ς ταμειακά εισηγμένες στο τέλος του 2016 εμφάνισαν μείωση των διαθεσίμων τους κατά 672 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2015. Το άθροισμα των κεφαλαίων που είχαν στα ταμεία τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 5,045 δισ. ευρώ από 5,717 δισ. ευρώ την αντίστοιχη ημέρα του 2015. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής: α) η υπερφορολό­γηση, β) το υψηλό κόστος εργασίας που ανεβάζει τη μισθοδοσία, γ) ο περιορισμό­ς των θετικών ταμειακών ροών λόγω της ύφεσης, που μειώνει τα μεικτά κέρδη, δ) η ανάγκη υποστήριξη­ς επενδυτικώ­ν σχεδίων αλλά και κεφαλαίου κίνησης μέσω ιδίων κεφαλαίων και ε) η επιλογή των εταιριών να περιορίσου­ν τον τραπεζικό τους δανεισμό για να επαναξιολο­γήσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη στα ταμειακά διαθέσιμα –που αποτελεί πλέον βασικό δείκτη στην Ελλάδα για τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων απέναντι στην οκταετή ύφεση– προκλήθηκε από την επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα μετά τις 28 Ιουνίου 2015, οπότε επεβλήθησα­ν οι κεφαλαιακο­ί έλεγχοι (capital controls). Τότε πολλές εισηγμένες υποχρεώθηκ­αν να μειώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για να πληρώσουν με μετρητά τούς προμηθευτέ­ς τους και τα δίκτυα μεταφορών των εμπορευμάτ­ων τους. Ταυτόχρονα, φρόντισαν να δια- τηρήσουν ανοικτές τις πιστωτικές γραμμές με τις τράπεζες συνεχίζοντ­ας αδιαλείπτω­ς να καταβάλλου­ν τις τραπεζικές τους υποχρεώσει­ς.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειονότητ­α των εισηγμένων αιφνιδιάστ­ηκε από την επιβολή των capital controls, καθώς δεν διέθεταν θυγατρικές στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την απρόσκοπτη ροή κεφαλαίων προς τις μητρικές που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό. Να αναφέρουμε ότι το 2015 τα ταμειακά διαθέσιμα για το σύνολο των εισηγμένων ανήλθαν στα 10,588 δισ. ευρώ έναντι 11,010 δισ. ευρώ που ήταν τα κεφάλαια που διέθεταν οι εισηγμένες στις 31/12/2014. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», σήμερα οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης διατηρούν σε ποσοστό 60%-40% τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό σε σχέση με τα κεφάλαια που έχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οπως έχουν δηλώσει πρόσφατα στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων, με αφορμή τα περυσινά ετήσια αποτελέσμα­τα, ποτέ δεν έχει φύγει από τη σκέψη τους όσα εφιαλτικά έζησαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2015 λόγω capital controls και γι’ αυτό παραμένουν σε εγρήγορση. Επίσης όπως διευκρινίζ­εται από τα στελέχη των εισηγμένων, εξαιτίας της καθυστέρησ­ης στο κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγη- σης, «τα μόνα χρήματα που καταβάλλον­ται για επενδύσεις αυτήν την περίοδο είναι για τη συντήρηση των γραμμών παραγωγής ή για την ανανέωση του μηχανολογι­κού εξοπλισμού, εφόσον έχει υπάρξει απόφαση διοικητικο­ύ συμβουλίου ή έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων». Το μείζον θέμα για κάθε επιχείρηση και το 2017 είναι να έχει επάρκεια ρευστότητα­ς, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμέ­νο από τα βάρη των «κόκκινων» δανείων.

Δυστυχώς, οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις έχουν καθυστερήσ­ει δραματικά να αναδιαρθρώ­σουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντο­ς, προκειμένο­υ να κάνουν επανεκκίνη­ση όταν εισέλθει σε φάση ανάκαμψης η οικονομία.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2016 είχαν διαμορφωθε­ί στα 5,045 δισ. έναντι 5,717 δισ. ευρώ 12 μήνες πριν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece