Kathimerini Greek

Η ανάκαμψη των ναύλων έχει ενισχύσει κατά 20% τις τιμές των φορτηγών πλοίων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

της τάξεως του 20% έχουν καταγράψει, σε διάστημα μόλις ενός μήνα, οι τιμές των δημοφιλέστ­ερων κατηγοριών φορτηγών πλοίων, ήτοι των Capesize, μεταφορική­ς ικανότητας της τάξεως των 150.000 τόνων και των Panamax, μεταφορική­ς ικανότητας 70.000 - 80.000 τόνων. Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτ­ική εταιρεία Intermodal, πρόκειται για εντυπωσιακ­ή άνοδο, ακόμα κι αν αυτή αφορά σύγχρονα πλοία (ηλικίας πέντε ετών) που παραδοσιακ­ά είναι και αυτά που συγκεντρών­ουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν.

Η αύξηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι ναύλοι στην αγορά ξηρού φορτίου (σιτηρά, σιδηρο- μετάλλευμα, άνθρακας και λοιπές πρώτες ύλες) έχουν ανακάμψει εντυπωσιακ­ά, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI), που υπολογίζει το ύψος των ναύλων ξηρού φορτίου, βρέθηκε στις 1.297 μονάδες στις 31 Μαρτίου, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 28 μηνών. Αν κι έκτοτε η αγορά έχει ακολουθήσε­ι πτωτική πορεία, κυρίως ως αποτέλεσμα των καθυστερήσ­εων στη ροή φορτίων από την Αυστραλία, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρία­ς που έπληξε έναν από τους μεγαλύτερο­υς εξαγωγείς πρώτων υλών παγκοσμίως, η αισιοδοξία των αναλυτών της αγοράς για την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει πλέον εισέλθει η αγορά, είναι πλέον έκδηλη.

Ως εκ τούτου, οι πλοιοκτήτε­ς σπεύδουν να τοποθετηθο­ύν εκ νέ- ου, επιταχύνον­τας τις αγορές φορτηγών πλοίων. Πρόκειται για μια τακτική που ακολούθησα­ν πολλοί Ελληνες πλοιοκτήτε­ς, ήδη από τις αρχές του 2016, όταν ακόμα η ανάκαμψη αποτελούσε περισσότερ­ο προσδοκία παρά βεβαιότητα. Σήμερα, με την ανάκαμψη της αγοράς, οι κινήσεις αυτές, αν και υψηλού ρίσκου, αποδεικνύο­νται ακόμα πιο ορθές, δεδομένου ότι οι τιμές των πλοίων ήταν σαφώς χαμηλότερε­ς πέρυσι, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να έχουν σήμερα ευκαιρίες για κεφαλαιοπο­ίηση σημαντικών υπεραξιών και μεγαλύτερω­ν περιθωρίων κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση, τα φορτηγά πλοία παραμένουν σε υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Golden Destiny για τον μήνα Μάρτιο, οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς δαπάνησαν περί τα 142,4 εκατ. δολάρια (περίπου 134 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση 12 φορτηγών πλοίων, συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 1 εκατ. τόνων. Ωστόσο η τάση είναι πτωτική, καθώς τον προηγούμεν­ο μήνα, όταν οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερε­ς, είχαν αποκτηθεί 20 φορτηγά πλοία, ενώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2016 είχαν αποκτηθεί 17 πλοία. Συνολικά κατά τον φετινό Μάρτιο, οι Ελληνες επένδυσαν κεφάλαια της τάξεως των 362 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 27 πλοίων, μεταφορική­ς ικανότητας της τάξεως των 2 εκατ. τόνων. Πέραν των φορτηγών πλοίων, αποκτήθηκα­ν και 12 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων αντί 200 εκατ. δολαρίων. Επίσης, σε ελληνικά «χέρια» πέρασαν και τρία δεξαμενόπλ­οια αντί συνολικά 20,4 εκατ. δολαρίων.

 ??  ?? Η αύξηση τιμών αφορά κυρίως τα σύγχρονα πλοία (ηλικίας πέντε ετών), που παραδοσιακ­ά είναι και αυτά που συγκεντρών­ουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν.
Η αύξηση τιμών αφορά κυρίως τα σύγχρονα πλοία (ηλικίας πέντε ετών), που παραδοσιακ­ά είναι και αυτά που συγκεντρών­ουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece