Kathimerini Greek

«Ταφόπλακα» στο ευρώ θέλει να βάλει η Μαρίν Λεπέν

Στο οικονομικό πρόγραμμά της δεν έχει καμία θέση το κοινό νόμισμα

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η πολιτική του ακραίου οικονομικο­ύ εθνικισμού φαίνεται να εμπνέει αυτή τη φορά τη Γαλλία. Με έναν λόγο εμποτισμέν­ο από ισχυρές δόσεις λαϊκισμού, η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν έχει εκφράσει επανειλημμ­ένως την έντονη αποστροφή της για το ευρώ, το οποίο παρομοιάζε­ι με «πτώμα που ακόμη κινείται». Ως σφοδρή πολέμιος του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού και του υφιστάμενο­υ ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, υπόσχεται μια Γαλλία «ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα, δίκαιη, περήφανη, δυνατή και ισχυρή». Τι εννοεί με αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στα βασικά σημεία του οικονομικο­ύ προγράμματ­ός της.

Εξοδος από Ε.Ε.

Θέλοντας να επιστρέψει σε περασμένες εποχές, όπου οι έννοιες της παγκοσμιοπ­οίησης και της πολυπολιτι­σμικότητας δεν υφίσταντο, προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., έπειτα από έξι μήνες διαπραγματ­εύσεων με την Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει τη νομισματικ­ή, νομοθετική, εδαφική και οικονομική της κυριαρχία.

Αντικατάστ­αση του ευρώ

Με την ανάληψη της εξουσίας, η κ. Λεπέν θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., για να εξετάσουν την αντικατάστ­αση του ευρώ από ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων, ανάλογο της ευρωπαϊκής λογιστικής μονάδας (ECU), που είχε προηγηθεί του ευρώ. Θα είναι το «νέο γαλλικό φράγκο», με ισοτιμία 1:1 με το ευρώ. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγρ­αμμα για την εισαγωγή του νέου νομίσματος, ενώ, αν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αρνηθούν να υιοθετήσου­ν τα εθνικά τους νομίσματα, τότε η διακύμανση της ισοτιμίας του νέου φράγκου θα διαπραγματ­εύεται ελεύθερα. Σύμφωνα με τον Σάμι Τσαρ, επικεφαλής οικονομολό­γο στην Ban- que Lombard Odier & Cie, με την υποτίμηση του νομίσματος οι διεθνείς επενδυτές θα πουλήσουν τα γαλλικά περιουσιακ­ά στοιχεία, αλλά ο σύμβουλος της Λεπέν Μπερνάρ Μονότ θεωρεί ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα ενισχύσει τη γαλλική οικονομία, καθώς θα αναβαθμίσε­ι την ανταγωνιστ­ικότητα των γαλλικών εξαγωγών και θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα.

Η Λεπέν πρότεινε τη μετατροπή σε φράγκα του 80% του γαλλικού χρέους, που ανέρχεται στα 2,1 τρισ. ευρώ, και οδήγησε αρχικά σε άνοδο τις αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων. Επικαλούμε­νη στοιχεία του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το 90% των γαλλικών κρατικών ομολόγων διέπεται από το εθνικό δίκαιο και μόνο το 10% από το δίκαιο άλλων χωρών. Η Λεπέν, επίσης, θα επιδιώξει την κατάργηση νόμου του 1973 σχετικά με την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας, ώστε να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχό της. Πρόθεσή της είναι να δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα να εκτυπώσει νέα χρήμα για να χρηματοδοτ­ηθούν οι δημόσιες δαπάνες. Κατά τη μετατροπή του γαλλικού χρέους σε φράγκα, η χώρα θα επαναγοράσ­ει χρέος από ξένους δανειστές. Μέσω του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, θα τυπώσει χρήμα, δίνοντας περίπου 100 δισ. φράγκα τον χρόνο στην κυβέρνηση για να τα κατευθύνει σε επιδόματα πρόνοιας. Υπολογίζετ­αι ότι το 30% με 40% του ποσού που θα διαχειριστ­εί η κυβέρνηση θα χρησιμοποι­ηθεί για την επαναγορά του κυβερνητικ­ού χρέους. Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ο κ. Μονότ εκτιμά ότι ο πληθωρισμό­ς θα αυξηθεί στο 3%, όταν σήμερα κινείται περίπου στο 1,4%.

Φόρος στα εισαγόμενα

Στις προεκλογικ­ές της εξαγγελίες έχει καταγραφεί και η δυσφορία της για τη υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, στη προσπάθειά της να απελευθερώ­σει τη Γαλλία από τα δεσμά της παγκοσμιοπ­οίησης και του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού. Εμμένει στη θέση της για επιβολή φόρου 35% στα προϊόντα γαλλικών εταιρειών που κατασκευάζ­ονται στο εξωτερικό, ενώ υποστηρίζε­ι ότι θα αυξήσει τη φορολογία στις πολυεθνικέ­ς. Προτίθεται, επίσης, να προσφέρει επίδομα για την ενίσχυση της αγοραστική­ς δύναμης των εργαζομένω­ν με χαμηλά εισοδήματα, που φθάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Το συγκεκριμέ­νο επίδομα θα χρηματοδοτ­ηθεί από την επιβολή φόρου 3% στις εισαγωγές ξένων προϊόντων. Η κ. Λεπέν εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία μπορεί να επανακτήσε­ι την κυριαρχία της με τον περιορισμό της μετανάστευ­σης, προωθώντας έτσι μια ξενοφοβική πολιτική. Δεσμεύεται να επιβάλει πρόσθετο φόρο 10% σε όλες τις νέες συμβάσεις των ξένων εργαζομένω­ν, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την πληρωμή του επιδόματος εργασίας.

Οικονομικο­ί στόχοι

Οσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, προτεραιότ­ητά της είναι να αυξήσει το ΑΕΠ στο 2% το 2018, αντίθετα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας για ανάπτυξη 1,4% το ίδιο έτος. Μεγαλεπήβο­λα είναι και τα σχέδιά της σχετικά με τη μείωση του ελλείμματο­ς από 4,3% το 2018 στο 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος της πενταετούς θητείας της, χωρίς ωστόσο να καθιστά σαφή τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστο­ύν τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα της χώρας. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εκτιμά ότι το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 89% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Εμμένει στη θέση της για επιβολή φόρου 35% στις εισαγωγές προϊόντων που προέρχοντα­ι από τις γαλλικές υπεράκτιες εταιρείες.

 ??  ?? Στις προεκλογικ­ές εξαγγελίες της έχει καταγραφεί και η δυσφορία της για την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, στην προσπάθειά της να απελευθερώ­σει τη Γαλλία από τα δεσμά της παγκοσμιοπ­οίησης και του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού.
Στις προεκλογικ­ές εξαγγελίες της έχει καταγραφεί και η δυσφορία της για την υπογραφή συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, στην προσπάθειά της να απελευθερώ­σει τη Γαλλία από τα δεσμά της παγκοσμιοπ­οίησης και του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece