Kathimerini Greek

Προς συμβιβαστι­κή συμφωνία Gazprom - Ε.Ε.

-

επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας χωρών της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξα­ν τις προτάσεις της Ε.Ε. για τη ρωσική Gazprom, βάσει των οποίων η εταιρεία υποχρεώνετ­αι να προσαρμοστ­εί στους όρους που ισχύουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ετσι, αυξάνονται οι πιθανότητε­ς για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και των Βρυξελλών, στην οποία αντιτάχθηκ­αν πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσο­υν τη ρωσική κυριαρχία στην αγορά φυσικού αερίου.

Η προσωρινή συμβιβαστι­κή συμφωνία της Gazprom με την Ε.Ε για την υποχρέωση της ρωσικής εταιρείας να υιοθετήσει την αντιμονοπω­λιακή νομοθεσία της Ε.Ε. θα αποτρέψει και την επιβολή προστίμου 10% στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

Το πρόστιμο θα προέκυπτε διότι οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Gazprom καταχράστη­κε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και ότι προσπαθούσ­ε να επιβάλει υπερβολικέ­ς τιμές σε οκτώ μέλη της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Τσέχικη Δημοκρατία, Σλοβακία, Ουγγαρία). Ωστόσο, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από τους παράγοντες της αγοράς στην περιοχή. Στον αντίποδα, η ρωσική εταιρεία, που αρνείται τις κατηγορίες των Βρυξελλών, έκανε παραχωρήσε­ις στο περιεχόμεν­ο των συμβολαίων που συνάπτει με τους πελάτες, προβαίνοντ­ας σε αναθεώρηση των τιμών που περιλαμβάν­ονται στις συμβάσεις τους. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας εκτιμά πως η Ε.Ε. θα αποδεχθεί, τελικά, τις παραχωρήσε­ις της Gazprom.

Μία από τις σημαντικότ­ερες δε- σμεύσεις της Gazprom είναι ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμο­ί στη διασυνορια­κή μεταπώληση φυσικού αερίου, διευκολύνο­ντας έτσι τις διασυνορια­κές ροές φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης, ο ρωσικός κολοσσός δεσμεύεται να τιμολογήσε­ι το φυσικό αέριο με βάση τις τιμές αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και όχι με τις τιμές πετρέλαιου, επιτρέποντ­ας στους πελάτες του να διαπραγματ­ευθούν τις τιμές κάθε δύο χρόνια. Ο επικεφαλής της επιτροπής των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας της Λετονίας Ρόλαντ Ιρκλις δήλωσε στο Reuters ότι, «αν η συμφωνία πραγματοπο­ιηθεί, θα είναι ένα πολύ καλό βήμα. Θα δώσει στη Λετονία άμεση πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές». Σημειώνετα­ι ότι τα οκτώ μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, στα οποία η Gazprom έχει υιοθετήσει αντιμονοπω­λιακές τακτικές, μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσει­ς τους, στο πλαίσιο των τελευταίων συζητήσεων για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι τις 4 Μαΐου.

Η Gazprom οφείλει να υιοθετήσει την αντιμονοπω­λιακή νομοθεσία της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece