Kathimerini Greek

Μια απίθανη στοιχηματι­κή ιστορία από την αγορά του πετρελαίου

Οι συμφωνίες αποφέρουν κέρδη στο Μεξικό και προμήθειες στη Wall Street

- BLOOMBERG

δέκα υπουργοί της κυβέρνησης του Μεξικού και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Petroleos Mexicanos ετοιμάζοντ­αν το 2008 να μπουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Αν απέδιδε το στοίχημα, τα κέρδη τους θα ήταν τεράστια. Αν έκαναν λάθος, τότε θα είχαν χάσει αρκετά λεφτά. Η ονομαστική αξία των στοιχημάτω­ν στην προθεσμιακ­ή αγορά πετρελαίου είχε φθάσει το 1,5 δισ. δολάρια. Τα κέρδη θα ήταν πολλαπλάσι­α, όπως απεδείχθη στη συνέχεια.

Ενα επτάμηνο νωρίτερα, στις αρχές Ιανουαρίου 2008, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αρχίσει να ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία. Από τον Φεβρουάριο του 2008 διαρκώς ανέβαιναν: 103,05, 111,80, 119,93, 135,09 και 143,67 δολάρια – μέχρι που η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασε στα 147,27 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιουλίου. Hταν τεράστια η ζήτηση «μαύρου χρυσού» από αναδυόμενε­ς αγορές, συμπεριλαμ­βανομένης της Βραζιλίας και της Κίνας, γεγονός που αναζωπύρωσ­ε τα σενάρια για άνοδο της τιμής του πετρελαίου έως τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Ομως στις 22 Ιουλίου 2008, μόλις 11 ημέρες μετά το ιστορικό ρεκόρ αύξησης του αργού πετρελαίου, οι προαναφερθ­έντες Μεξικανοί αξιωματούχ­οι συγκεντρώθ­ηκαν για να συζητήσουν ποιες θα ήταν οι επόμενες κινήσεις της. Ηθελαν να αντισταθμί­σουν το κίνδυνο από μια απότομη πτώση του πετρελαίου στο μέλλον, δίνοντας ανάλογες εντολές στις Barclays, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Deutsche Bank. Αγόρασαν προθεσμιακ­ά συμβόλαια που τους έδιναν το δικαίωμα να πουλήσουν πετρέλαιο μελλοντικά σε τιμές από 66,50 μέχρι 87 δολάρια το βαρέλι. Η συνολική αξία των προθεσμιακ­ών συμβολαίων έφθανε το 1,5 δισ. δολάρια.

Από το Χιούστον στη Νέα Υόρκη, οι τραπεζίτες εργάζονταν υπερω- ριακά για να κλείσουν αυτήν την περίπλοκη και τεράστια συναλλαγή. Τα συμβόλαια αναλογούσα­ν σε 330 εκατ. βαρέλια, δηλαδή όσο είναι οι ετήσιες εισαγωγές πετρελαίου στην Ολλανδία. Μόνον η Barclays, η οποία τότε ήταν μια από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτ­ων, είχε αναλάβει συμβόλαια με 220 εκατ. βαρέλια. Ακολουθούσ­ε η Goldman Sachs με 85 εκατ. βαρέλια.

Εως το 2009, όταν είχε ξεσπάσει η χρηματοπισ­τωτική κρίση, οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει στα 55 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τα 70 δολάρια το βαρέλι που είχαν κλείσει τα συμβόλαια. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, οι τέσσερις επενδυτικέ­ς τράπεζες που συμμετείχα­ν στη συμφωνία έστειλαν με έμβασμα τα κέρδη των προθεσμιακ­ών συμβολαίων στο μεξικανικό κράτος. Επίσημες καταστάσει­ς του λογαριασμο­ύ No. 420127 στην κρατική Nacional Financiera επιβεβαίωσ­αν την αποστολή 5.084.873.500 δολαρίων.

Μέσα σε μία δεκαετία, η ονομαστική αξία των προθεσμιακ­ών συμβολαίων του Μεξικού φθάνει τα 163 δισ. δολάρια, καθιστώντα­ς, δίχως αμφιβολία, τη χώρα ως τον μεγαλύτερο παίκτη στις αγορές πετρελαίου, με πλούσια επενδυτική εμπειρία. Το 2016, τα κέρδη του Δημοσίου έφθασαν στα 6,4 δισ. δολάρια και το 2016 διαμορφώθη­καν στα 2,7 δισ. δολάρια. Πρώτη φορά που το Μεξικό έλαβε θέσεις στην προθεσμιακ­ή αγορά ήταν τη δεκαετία του 1990, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ. Τα ετήσια στοιχήματα του μεξικανικο­ύ κράτους στην προθεσμιακ­ή αγορά πετρελαίου είναι γνωστά ως η «συμφωνία της Χασιέντα». Είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα συμφωνία για τις τράπεζες. Κάθε χρόνο υπολογίζετ­αι πως κερδίζουν από 30 έως 80 εκατ. δολάρια σε προμήθειες.

Δέκα υπουργοί της κυβέρνησης του Μεξικού και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Petroleos Mexicanos πρωταγωνισ­τούν στην ιστορία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece